Ο ισπανικός κρίκος

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:33
* ΑΝΕΛΑΒΕ και επισήμως τα ινία ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε Στ΄ χθες, παρότι με το που ανακοίνωσε ο πατέρας του την αποχώρηση από τον θρόνο ξεσηκώθηκε μερίδα Ισπανών και τα αριστερά κόμματα τα οποία ζητούσαν δημοψήφισμα σχετικά με την συνέχιση της Βασιλείας η όχι. Όμως δεν είχε τύχη το «αίτημα» και βεβαίως τα δυο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας έσπευσαν να περάσουν από την Βουλή τις απαιτούμενες «τροποποιήσεις» προκειμένου να αναλάβει ο Φελίπε.
Όλα αυτά έχουν την εξήγηση τους. Το ερώτημα για την Ισπανία δεν είναι «γιατί δεν χρειάζεται την Βασιλεία;» αλλά γιατί «χρειάζεται την Βασιλεία;». Και η απάντηση είναι εθνικά και πολιτικά απλή για τους Ισπανούς:«γιατί ο Βασιλιάς είναι ο μόνος ίσως συνδετικός κρίκος που κρατάει υπό το «σκήπτρο» του ενωμένη την χώρα».
* * *
* ΟΙ αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας και των Βάσκων, η Γαλικία που αποτελεί αυτόνομη κοινότητα από το 1978 και ακόμη τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με την μουσουλμανική μειονότητα στα νότια της χώρας, εκεί που άλλοτε υπήρχε το «χαλιφάτο της Γρανάδας» και εν τέλει, αυτός καθαυτός ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του Ισπανικού Κράτους ένα κοινό σημείο αναφορά έχουν: όχι την Κυβέρνηση της Μαδρίτης αλλά τον Βασιλιά της Ισπανίας που είναι ο ανώτατος άρχων όλων. Γι΄ αυτό και είναι «χρειαζούμενος» ο Βασιλιάς.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο νέος Ισπανός Βασιλιάς αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του μίλησε και στα Καταλανικά και στα Βασκικά και στα Γαλικιανά, ενώ ο ίδιος, όντας και νέος σε ηλικία έδειξε ότι έχει γενικώς λάβει το μήνυμα και μίλησε για μία νέου τύπου, να το πούμε, «βασιλεία», προσαρμοσμένη στην σύγχρονη πραγματικότητα.
* * *
* ΤΗΝ οποία «νέου τύπου βασιλεία» την έδειξε και σημειολογικά, καθώς η τελετή ήταν λιτή και σεμνή, προσαρμοσμένη στην λιτότητα της εποχής χωρίς «γκλαμ» και «γαλαζοαίματους καλεσμένους» και χωρίς πολυέξοδα γκαλά και τραπέζια. Δεξίωση στα όρθια με τάπας (τα δημοφιλή ισπανικά μεζεδάκια), και αντί σαμπάνιας κρασί από την Καταλονία.
Δύσκολοι καιροί και για βασιλιάδες!
Μ.Η.Α.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass