«Ζωτικής σημασίας»

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2014 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:46

* ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ «συμβολισμού» η σημερινή επιστημονική εκδήλωση που γίνεται στη Λάρισα σχετικά με τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου σε συνεργασία με το CERN, το διεθνούς φήμης και δράσης ερευνητικό κέντρο το οποίο ιδρύθηκε το 1954 στη Γενεύη.

Ο πλήρης τίτλος του είναι Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire («Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών») αλλά διατηρεί το ακρωνύμιο της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών με ειδίκευση στη σωματιδιακή φυσική και από τα 21 κράτη-μέλη που μετέχουν σε αυτό- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος- τα 18 είναι και χώρες - μέλη της ΕΕ.

* * *

* ΤΟ CERN λοιπόν είναι αυτό που... «κυνηγάει» πάνω από έναν χρόνο τώρα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μάλιστα έχει πάει και δυο φορές τουλάχιστον στη Γενεύη κάνοντας ταξίδια-αστραπή, προκειμένου να προωθήσει έναν φιλόδοξο στόχο: να δημιουργηθεί στη Λάρισα, για τη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ένα σύγχρονο διαγνωστικό, θεραπευτικό και ερευνητικό κέντρο για την αντιμετώπιση των νεοπλασιών με μονάδα θεραπείας πρωτονίων. Κάτι που λαμβάνοντας σάρκα και οστά, θα σημάνει κατακόρυφη αναβάθμιση του επίπεδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς τα συστήματα ακτινοθεραπείας που εφαρμόζονται και ιδιαιτέρως εκείνα με πρωτόνια και ελαφρά ιόντα, έχουν την πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στη νέκρωση των όγκων.

Και, πέραν της καθοριστικής συμβολής στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου στη Λάρισα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής και την τοπική οικονομία.

* * *

* ΤΟ γεγονός λοιπόν ότι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια από κοινού με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας Θεσσαλία-ΕΚΕΤΑ «συνδιοργανωτής» είναι και το ίδιο το CERN, εκπρόσωποι του οποίου θα μιλήσουν στην εκδήλωση, δείχνει να φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου, τον οποίο θα μπορούσε κανείς, κυριολεκτικά να χαρακτηρίσει, «ζωτικής σημασίας».

Μ.Η.Α

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass