Διάταξη -μήνυμα

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2013 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:47
* ΜΕΧΡΙ τώρα ήταν οι δήμοι που ζητούσαν επιπλέον χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι τους είχαν αποδοθεί λιγότερα χρήματα απ’ όσα είχαν λαμβάνειν βάσει των εσόδων του κράτους.
Ήλθε, όμως, η ώρα να πέσει κι αυτό το κάστρο: ήρθε δηλαδή η σειρά της κυβέρνησης να ζητήσει πίσω χρήματα από τους δήμους (!) επειδή τους έδωσε περισσότερα απ’ όσα τους αναλογούσαν.
* * *
* ΣΧΕΤΙΚΗ διάταξη συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο (νόμος πλέον) για τους πλειστηριασμούς με θετική για τους δήμους ρύθμιση: Δεν θα επιστρέψουν τελικά στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα που οφείλουν επειδή έλαβαν περισσότερα κονδύλια απ’ όσα δικαιούνται βάσει των εσόδων του κράτους.
* * *
* ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ είναι η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς (άρθρο 16):
 «Η δημοσιονομική συγκυρία των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο της χώρας σε παρατεταμένη ύφεση με συνακόλουθη τη συνεχή μείωση των εσόδων του κράτους, μέρος των οποίων συνιστά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποδίδονται στους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* * *
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ, για το έτος 2013 θεωρήθηκε αναγκαίο και προβλέφθηκε στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Κράτους ειδική επιχορήγηση των Δήμων προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κατώτατο όριο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στις υποχρεώσεις τους.
Στο άρθρο 259 παρ. 5 του ν. 3852/2010 προβλέπεται ότι οι ισόποσες μηνιαίες προκαταβολές (τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) στους ΟΤΑ α’ βαθμού αποδίδονται βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων και η τελική εκκαθάριση γίνεται με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου οικονομικού έτους.
* * *
* ΣΥΜΦΩΝΑ όμως με τα απολογιστικά στοιχεία που τηρεί η αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάτι τέτοιο θα σημαίνει επιστροφή πόρων από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το Κράτος γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών τους για το 2014.
Με την παρούσα διάταξη προτείνεται να μην τεθεί σε εφαρμογή η τελική εκκαθάριση των αποδοθέντων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με βάση τα απολογιστικά στοιχεία κάθε οικονομικού έτους από το 2009 έως και το 2013 και ως τελικές κατ’ έτος αποδόσεις να λογιστούν τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων» (το μήνυμα, όμως, στους δημάρχους είναι σαφές: μην ζητάτε επιπλέον χρήματα για το 2014 γιατί...)
ΜΑΚ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass