Ο Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ

Μισές εισφορές για μισή σύνταξη...

* Επικοινωνιακή αντεπίθεση από την κυβέρνηση που υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για αγρότες αν όμως πληρώνουν εργόσημα και χτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2016 0:59

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Να πληρώνουν μισές εισφορές παραμένοντας ασφαλισμένοι στον αυτόνομο ΟΓΑ ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται μισή εθνική σύνταξη και μισές παροχές σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, φέρονται να πρότειναν αγρότες από το πανελλαδικό συντονιστικό στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χθες η κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά, φορολογικά και γενικότερα θέματα των αγροτών. Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο ίδιος διαφωνεί γιατί επιθυμεί οι αγρότες «να έχουν την Εθνική Σύνταξη που έχουν οι άλλοι Έλληνες».

Ο υπουργός Εργασίας κατέστησε, πάντως, σαφές ότι την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δεν θα την πάρουν «απότομα» (δηλαδή θα την πάρουν σταδιακά) οι αγρότες που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές ή πλήρωναν πολύ λίγες (6% του εισοδήματός τους) κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικότητας στην αύξηση των εισφορών για τους αγρότες (θα το θέσει στους θεσμούς, όπως σημείωσε).

Κεντρικό επιχείρημα στη συλλογιστική που ανέπτυξε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν πως η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι προς το συμφέρον των αγροτών κι αυτό επειδή, όπως είπε:

«Τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015 ήταν 3,3 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, 340 εκατομμύρια από τις εισφορές των αγροτών. Ήτοι 90,6% η εισφορά του κράτους, 9% η εισφορά των αγροτών. Και τι σύνταξη παίρνουν τώρα οι αγρότες; Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, το 2016 θα γίνει 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Τέτοια σύνταξη θέλουμε για τους αγρότες;

Εμείς προβλέπουμε ότι όλοι οι Έλληνες –και οι αγρότες- θα παίρνουν την εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ό,τι μαζεύουν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς, δεν μπορούμε αυτόν τον κανόνα να τον εφαρμόσουμε στους αγρότες που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές ή πλήρωναν πολύ λίγες (6% του εισοδήματός τους) απότομα.

Και δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη ότι το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ελλήνων. Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το μέσο αγροτικό εισόδημα χωρίς τις επιχορηγήσεις είναι γύρω στα 2.500 ευρώ. Γι’ αυτό ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουμε βάλει ως ελάχιστη ασφαλιστική κλάση αυτά που κερδίζει ο ανειδίκευτος εργάτης -586 ευρώ το μήνα- για τους αγρότες λέμε πιο κάτω: 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης, γιατί ακριβώς το εισόδημά τους είναι μικρότερο.

Και επειδή, ακριβώς, ακόμη και δίκαιοι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται απότομα γιατί δημιουργούν αδικίες, έχουμε μια μεταβατικότητα σε αυτόν τον πάγιο κανόνα που λέμε ότι κάθε Έλληνας θα πληρώνει ό,τι και ο μισθωτός σήμερα, 20% αθροιστικά πληρώνει ο μισθωτός με βάση την εργοδοτική εισφορά και τη δική του επί του πραγματικού του εισοδήματος».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι κάποιοι αγρότες θα πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς όπως εξήγησε «οι πιο πολλοί αγρότες είναι σήμερα στην τρίτη ή στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, ανάλογα με τον χρόνο που έχει «τρέξει» από τότε που εντάχθηκαν. Και οι πιο πολλοί από αυτούς ξέρουμε ότι θα μπουν στην κατώτατη νέα ασφαλιστική κατηγορία, αφού δηλώνουν εισόδημα το 88% από αυτούς κάτω από 5.000 ευρώ.

Ποια είναι η διαφορά λοιπόν 2015-2017; Όσοι είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, το 2017 θα πληρώσουν 129 ευρώ παραπάνω για όλο τον χρόνο. Όσοι είναι στην τέταρτη ασφαλιστική κλάση, θα έχουν κέρδος 38 ευρώ, θα πληρώσουν 38 ευρώ λιγότερο, γιατί είναι γενικός κανόνας της μεταρρύθμισής μας ότι όσο χαμηλότερο εισόδημα έχεις, τόσο λιγότερο πληρώνεις. Αυτό που σας είπα βέβαια, είναι για το 2017, όπου το ποσοστό που πληρώνουν οι αγρότες θα είναι 14%. Κλιμακούμενο θα φτάσει στο 17% και στο 20%. Αλλά γι’ αυτή τη μεταβατικότητα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να το θέσουμε και στους Θεσμούς. Επίσης, να δούμε και μια ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικότητας».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών κι είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν εκπονείται σχετικό νομοσχέδιο ούτε αυτό είναι στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης «απ’ ό,τι φαίνεται».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 έχουν ψηφισθεί με το Ν. 4336, δηλαδή τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, με την ευρεία πλειοψηφία των 221 βουλευτών.

Ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του αγρότη και παρεμβαίνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι παραμένουν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, άρα τα 2,2 δισ. ευρώ από τα 2,6 δισ. των κοινοτικών ενισχύσεων είναι εκτός φορολογητέας ύλης.

«Δεν έρχεται ούτε φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια, ούτε οτιδήποτε άλλο για τους αγρότες. Κοιτάμε να κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αναλογικό και όταν τελειώσει αυτή η ιστορία τα επόμενα χρόνια, να ξέρετε ότι μια μεγάλη κατηγορία των αγροτών θα ελαφρυνθεί φορολογικά», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλοντας ότι θα έχει άλλη φορολογική αντιμετώπιση η οικογένεια που παλεύει να ζήσει σε μια ορεινή περιοχή με εκείνον «ο οποίος δηλώνει αγροτικό εισόδημα, κάτι τόνους λάδι, και έχει παράλληλα φωτοβολταϊκά και έχει και μία επιχείρηση».

ΕΡΓΟΣΗΜΑ

Να συνδράμουν στο ξεκαθάρισμα δύο γκρίζων ζωνών της αγροτικής δραστηριότητας κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνοντας αναγκαίο να αντιμετωπιστούν:

- μέσω της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων τα φαινόμενο να δηλώνονται μόνο 4,8 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής ετησίως

-και μέσω του εργόσημου η αδήλωτη εργασία στον αγροτικό χώρο.

«Βάζω το ελάχιστο: Εκατό χιλιάδες μεροκάματα σε όλη την Ελλάδα. Αυτόματα υπάρχει ένα έσοδο 100.000.000 ευρώ για τον ΟΓΑ και γενικότερα για το ασφαλιστικό κομμάτι. Εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, σε ένα-δύο χρόνια αυτά που συζητήσαμε ως επιπτώσεις, θα είναι τίποτα μπροστά στα καινούργια δεδομένα που θα υπάρξουν και θα επιτρέψουν πραγματικά διορθωτικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Ε. Αποστόλου και χαρακτήρισε «μονόδρομο» τον διάλογο με τους αγρότες. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass