Έκλεισαν την επαρχιακή οδό Αγιάς – Λάρισας για μία ώρα

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2016 20:31

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Για μία ώρα, από τη μία έως τις δύο το μεσημέρι, έκλεισαν σήμερα τον δρόμο Αγιάς – Λάρισας αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Αγιάς που από την Πέμπτη έχουν στήσει το δικό τους δυναμικό μπλόκο έξω από το Γερακάρι αντιδρώντας έτσι στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και στο νέο φορολογικό καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.

Η κίνηση των οχημάτων, της μιας εκ των βασικών πρέπει να ση­μειωθεί παρακαμπτηρίου των Τεμπών, διοχετεύτηκε από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς μέσω Ανάβρας και Γερακαρίου.

Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος του δρόμου πραγματοποιήθηκε από τους συγκεντρωθέντες λαϊκή συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η συ­νέχιση και ενίσχυση του μπλόκου ως τη δικαίωση των αιτημάτων τους, ενώ δηλώσεις κάποιων εξ αυτών στην «Ε» δείχνουν την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πια και την αγανάκτηση που τους διακατέχει.

«Στον δρόμο μάς έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μεγάλο κόστος παραγω­γής» τόνισε ο κ. Σμυρλής Βασίλειος, παραγωγός και δημοτικός σύμ­βου­λος Αγιάς, αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του Αυ­το­τε­λούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. «Οι αγρότες της περι­οχής Αγιάς είμαστε αυτοί που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το εμπάρ­γκο στη Ρωσία. Τα πράσινα μήλα εξάγονταν όλα στη Ρωσία. Τώρα μέ­νουν αδιάθετα στην Ελλάδα. Ξεπατώνουμε τα περιβόλια μας και δεν ξέ­ρουμε τι να καλλιεργήσουμε».

Ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής Πέτρος Σίμος υπογράμμισε από την πλευρά του «Υλοποιώντας τις αποφάσεις της σύσκεψης, που έγινε στην Αγιά το βράδυ της περασμένης Τρίτης από την Ενωτική Ομοσπον­δία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλό­γους και Συνεταιρισμούς της περιοχής μας, στήσαμε αυτό το μπλόκο. Σή­μερα είναι η τέταρτη μέρα. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα, όπως αναδεικνύονται πανελλαδικά. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και ότι έχει σχέση με το κόστος παραγωγής. Πλάι σ’ αυτά τα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες, εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα του εμπάργκο στη Ρωσία, το οποίο έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον τόπο όπου ζούμε. Παράγουμε κυρίως μήλα, είμαστε η περιοχή που παρά­γει το 40% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Η ζημιά είναι τεράστια. Οι κυβερνώντες αποφεύγουν. Την αλητεία που γίνεται γύρω από το θέμα της Ουκρανίας με την ΕΕ δεν θα την πληρώσουν οι αγρότες. Μ’ αυτό το σύνθημα μαζευτήκαμε εδώ. Προχωρήσαμε σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα και κάναμε τη συνέλευσή μας σήμερα εδώ στο μπλόκο. Ζητάμε από τους συναδέλφους να ενισχύσουν ακόμη περισσό­τερο το μπλόκο. Κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι, θα γίνουμε ακόμη περισ­σότεροι και θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας, γιατί το δίκιο είναι δικό μας».

Ο παραγωγός κ. Γιώργος Ζέικος, ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», είπε «Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κυ­βερνητικών μέτρων θα είναι να μην μπορεί κανένας πια να ασχολείται με τα κτήματα. Το 26% ως φόρος, η 100% προκαταβολή φόρου, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, συν το κόστος παραγωγής, εξανεμίζουν το οποιο­δήποτε εισόδημα. Θέλουν να μας ξεκληρίσουν και να μας μετατρέ­ψουν σε επαίτες και χρεωμένους».

Τέλος, από την πλευρά της ΕΟΑΣνΛ, ο πρόεδρός της Ρίζος Μα­ρούδας τόνισε «Τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τον Έβρο ως την Κρήτη αυτή τη στιγμή είναι μαζικά και δυναμικά. Δείχνουν την απο­φασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα αν εφαρμο­στεί. Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καλλιεργητές της Αγιάς, οι οποίοι έχουν στήσει το δικό τους δυ­ναμικό μπλόκο. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί, ενωτικά, μαχητικά και μαζικά, να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση λύσεις σ’ αυτά τα ζη­τήματα επιβίωσης που έχουμε. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. Ήδη έρχονται και νέα τρακτέρ στα μπλόκα, αλλά και νέα μπλόκα δημιουργούνται. Την Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, θα υπάρξει πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε εκεί να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο τη δικαίωση των αιτημάτων μας».

Τη συμπαράστασή τους στο μπλόκο του Γερακαρίου εκδήλωσαν η Επαγγελματική Ένωση και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάς, και οι Σύλλο­γοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας, Αετολόφου και Ποταμιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass