ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κλιμάκωση του αγώνα αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες

* Αδιέξοδο στη συνάντηση των μπλόκων Νίκαιας και Τεμπών

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2016 0:00

Του Γιώργου Ρούστα

Με κλιμάκωση του αγώνα, ήτοι πολύωρες διακοπές κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται και το επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων σκοπεύουν να απαντήσουν οι αγρότες στις κυβερνητικές διαρροές περί «βελτιωμένων προτάσεων τις οποίες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό (και για ελεύθερους επαγγελματίες)». Έτσι σήμερα Τρίτη οι αγρότες της Νίκαιας συγκαλούν ανοικτή συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, στην οποία έχουν καλέσει τα μπλόκα της χώρας που συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που ταυτίζονται με τα αιτήματα του μπλόκου των Τεμπών. Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στη συμπρωτεύουσα οι αγρότες θα ενημερωθούν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που συγκαλεί σήμερα το βράδυ στις 7 η Συντονιστική Επιτροπή.

Όσον αφορά στην επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί τους, οι αγρότες διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λόγο να βιαστούν και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να επισκεφθούν το Μαξίμου, μόνο εάν ο πρωθυπουργός δεχθεί μια ειλικρινή συζήτηση από μηδενική βάση. Η κυβέρνηση άλλωστε, όπως έδειξε και η ιστορία απόσυρσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όταν πιέζετε, υποχωρεί…».

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η «ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ» ΝΙΚΑΙΑΣ- ΤΕΜΠΩΝ

Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η προσπάθεια των εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών να τα βρούνε με το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς οι διαφορές στα αιτήματα δύσκολα μπορούν να γεφυρωθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας «η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στην κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Το μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή 24 Γενάρη, αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας, στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται στις 26 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

ΑΚΜΑΙΟ ΗΘΙΚΟ…

Ηθικό ακμαιότατο στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά και την εντυπωσιακή υποστήριξη εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Θεσσαλίας στον αγώνα των αγροτών, όπως αυτή καταγράφηκε στην κυριακάτικη συνέλευση. Μάλιστα χθες προστέθηκαν στην περιοχή άλλα 100 τρακτέρ από τον νομό Τρικάλων, και τις επαρχίες Αγιάς και Φαρσάλων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «παλεύουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων, όπως ιεραρχούνται στο πλαίσιο διεκδίκησης που καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σε συντονισμό με τα άλλα μπλόκα που συμφωνούν μ’ αυτό το πλαίσιο των αιτημάτων και την προοπτική του αγώνα μας, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την πάλη, θ’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον τραβήξουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια η πανελλαδική συνέλευση των μπλόκων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα της μάχης. Στην πρόσκληση της Νίκαιας απάντησε θετικά το μπλόκο του Προμαχώνα στις Σέρρες, με τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Παύλο Αραμπατζή να δηλώνει ότι «στο μπλόκο μας δεν έχουμε κλείσει μόνιμα τον δρόμο, ωστόσο ο κόσμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μόνιμους αποκλεισμούς ακόμα και από σήμερα, στο τελωνείο που είναι η μοναδική έξοδος εμπορευμάτων της χώρας».

ΔΙΩΡΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Με τους κλασικούς δίωρους αποκλεισμούς δρόμων (12-2 μ.μ. και 7-9 μ.μ.) συνεχίστηκε και χθες η κινητοποίηση των αγροτών των Τεμπών, ενώ σύμφωνα με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής «οι ώρες διακοπής της κυκλοφορίας είναι σε όλα τα μπλόκα κοινές, ώστε ο ταξιδιώτης να μην πέφτει διαρκώς πάνω σε κλείσιμο δρόμων». Χθες εξελέγη η ολιγομελής αντιπροσωπεία των αγροτών που θα εκπροσωπήσει το μπλόκο της Λάρισας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου. Το κάλεσμα γίνεται με ευθύνη της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών για την πρόσκληση όλων των μπλόκων και τον συντονισμό της συζήτησης και με οικοδεσπότες της συνάντησης το μπλόκο των Μαλγάρων. Επειδή οι διοργανωτές αναμένουν μεγάλο αριθμό εκπροσώπων απ’ όλη την χώρα, αποφασίστηκε στη σύσκεψη να συμμετάσχουν αυστηρά δύο αντιπρόσωποι από κάθε μπλόκο, έτσι ώστε να μην γίνει μια γενική και άτακτη συζήτηση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών συνεχίζουν να εκφράζουν με ανακοινώσεις τους διάφοροι φορείς, όπως:

*Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ: Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Ν. Λάρισας, κομμάτι της κοινωνίας αυτής σεβόμενη τους αγώνες των αγροτών και ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των χιλιάδων αγροτών, ζητά «την απόσυρση του ασφαλιστικού εκτρώματος και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Η θέση μας στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, με την αύξηση εισφορών και τη μεγάλη μείωση των συντάξεων που φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ο δρόμος του Αγώνα.

* Εργαζόμενοι στον ΟΓΑ: Σε κατάληψη των υπηρεσιών του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΟΓΑ στη Λάρισα προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, ζητώντας την απόσυρση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή τους καλούνε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους, αγρεργάτες, και όλους τους ασφαλιζόμενους στον ΟΓΑ, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία, να συμπαραταχθούνε, να μην συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, να διεκδικήσουνε αυτά που τους ανήκουν.

* Κοινωνικοί Λειτουργοί: Το Δ.Σ. του Τοπικού Τμήματος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ν. Λάρισας εκφράζει την αλληλέγγυα συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα καθώς και στην περιοχή μας, ενάντια στο Νομοσχέδιο που καταρρίπτει την Κοινωνική Ασφάλιση και τους υπερφορολογεί. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πλήττεται και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους υπόλοιπους τομείς με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά όλες οι κοινωνικές τάξεις.

* Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ): Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σ' όλη τη χώρα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη φορολογική τους λεηλασία, ανοίγουν τον δρόμο για τη συγκρότηση ενός μεγάλου παλλαϊκού μετώπου που θα βάλει τέλος στους αντιλαϊκούς μνημονιακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών – λιμάνια, αεροδρόμια - της χώρας.

* Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.): Οι γιατροί, μέλη της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ., σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρουν πως «ζώντας καθημερινά τον μόχθο των πατεράδων και των αδερφών μας, των αγροτών της πατρίδας μας, αλλά και την αγωνία τους για τη διάλυση του ΕΣΥ, των προνοιακών δομών και του κοινωνικού κράτους, χαιρετίζουν τις μεγαλειώδεις, ενωτικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους. Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και συστράτευσή τους στον αγώνα για επιβίωση, διατήρηση και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

* Επιτροπή Ειρήνης: Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας, για μια ακόμη φορά, χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών, που τις ημέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκφράζει τη συμπαράσταση του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά τους. «Πλάι στα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο το εργάτη», «Εργατιά–αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», βάζουμε και το σύνθημα: «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass