ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ 6ΩΡΟΥΣ ΚΑΙ 3ΩΡΟΥΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Ανεβάζουν ταχύτητα οι... αποκλεισμοί δρόμων

* Τι αποφασίστηκε στις συνελεύσεις της Νίκαιας και των Τεμπών * Ένταση και κόντρα Λαρισαίων στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης * Προϋποθέσεις για συνάντηση με Τσίπρα θέτουν οι αγρότες. * Μπούτας: Μην βιάζεστε, ο αγώνας έχει δρόμο ακόμη…

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2016 0:23

 

Του Γιώργου Ρούστα

Την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 6ωρους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών, τελωνείων και αεροδρομίων και την απόσυρση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να δεχθούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφάσισαν εκπρόσωποι από δεκάδες μπλόκα της χώρας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας και συμμετείχαν στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας.

Και μπορεί το κλίμα στη Νίκαια να ήταν ενωτικό μεταξύ των εκπροσώπων των μπλόκων, δεν συνέβη το ίδιο στη συνάντηση των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Εκεί με αφορμή τα διαδικαστικά θέματα, επήλθε ρήξη μεταξύ των εκπροσώπων των μπλόκων, με αποτέλεσμα οι αγρότες των Τεμπών να αποχωρήσουν και να μεταβούν, μαζί με άλλους εκπροσώπους μπλόκων στη Χαλάστρα Θεσ\νίκης και να συνεδριάσουν. Βέβαια με βάση και τις αποφάσεις των δύο συνελεύσεων, αλλά και τις δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών που ακολούθησαν αργά χθες το απόγευμα, το ρήγμα που προκλήθηκε τείνει να εξαλειφθεί.

Έτσι η Επιτροπή αγροτών που συνεδρίασε χθες στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε «αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στα εγκαίνια της Agrotica να υπάρξει προσυγκέντρωση όλων των αγροτών- κτηνοτρόφων- αλιέων της χώρας στην κεντρική είσοδο της Δ.Ε.Θ. στις 3:00 μ.μ., ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο αγροτικός κόσμος. Μετά τα «εγκαίνια» και τη λήξη του συλλαλητηρίου η συντονιστική Επιτροπή αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει εκ νέου, ώστε να αποφασιστεί ο περαιτέρω σχεδιασμός των κινητοποιήσεων. Αντιθέτως στα Τέμπη η επιτροπή των αγροτών που συμμετείχε στη σύσκεψη της Χαλάστρας και επέστρεψε χθες το απόγευμα στο μπλόκο της κοιλάδας, κατόπιν συνεδρίασης αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε 3ωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 12 το μεσημέρι αλλά να μην συμμετάσχει στον αποκλεισμό της έκθεσης Agrotika που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοι τους, της Βορείου Ελλάδος.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

«Μην βιάζεστε, ο αγώνας έχει πολύ δρόμο ακόμη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από χθες τις διαδικασίες πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού, με δηλώσεις υπουργών περί αγροτών που φοροδιαφεύγουν, κ.λπ. Και μεις έχουμε τη δική μας τακτική, την οποία θα ξετυλίγουμε καθημερινά». Δηλώσεις με νόημα από τον Βαγγέλη Μπούτα, λίγο μετά τη λήξη της πανελλαδικής συνεδρίασης των αντιπροσώπων από 37 μπλόκα (από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη), στη Νίκαια.

Εκεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προβλέπουν τα εξής: Πανελλαδική δράση απ' όλα τα μπλόκα, τα οποία θα προχωρήσουνε σε συντονισμένο κλείσιμο για περισσότερες ώρες δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.ά. Το κάθε μπλόκο θα αποφασίζει από μόνο του για τις ώρες δράσης. Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, π.χ. στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε Τράπεζες, δικαστήρια για τις διώξεις κ.ά. Επόμενος βασικός σταθμός είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Η Επιτροπή καλεί «τους αγρότες των μπλόκων να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν την ίδια αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουνε την αγωνιστική αντίσταση στην πολιτική που τους καταστρέφει».

Σχετικά με την περίφημη συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα, η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι ενδεικτική των προθέσεων του μπλόκου της Νίκαιας. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε «διάλογο». Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και των τεκμηρίων διαβίωσης».

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ

Στον αέρα τινάχθηκε η πανελλαδική συνεδρίαση των μπλόκων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες των Τεμπών μαζί με ακόμη 6 μπλόκα της Βορείου Ελλάδος διαφώνησαν με τη συμμετοχή παραπάνω από δύο εκπροσώπων των μπλόκων στη σύσκεψη και όταν διαπίστωσαν ότι οι προθέσεις τους αγνοούνται, αποχώρησαν από το Πνευματικό Κέντρο της περιοχής. Μάλιστα ο Χρ. Σιδερόπουλος προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για την παρουσία του Λαρισαίου Κώστα Σπανούλη, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών και δεν ανήκει σε κάποια οργανωτική επιτροπή, ενώ δεν διαθέτει ούτε τρακτέρ στα Τέμπη». Επίσης ο Λαρισαίος συνεταιριστής άφησε αιχμές και κατά των κ.κ. Γκόντια (Δράμα) και Παναγή (Κερδύλλια) ότι επιδιώκουν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα το Σάββατο και επιχειρούν να λειτουργήσουν διασπαστικά. Από την πλευρά του ο κ. Σπανούλης ανέφερε ότι «ο ίδιος εκπροσωπεί τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων και δεν δικαιούται ο κ. Σιδερόπουλος να ορίζει ποιοι θα συμμετέχουν στη σύσκεψη και ποιοι όχι». Πρόσθεσε δε ότι «η αποχώρηση του μπλόκου των Τεμπών ήταν μεμονωμένη και το ενωτικό κλίμα που επικρατούσε στη Σίνδο δεν διαταράχθηκε».

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη σύσκεψη που είχαν στη Σίνδο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 66 μπλόκα της χώρας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επανέλαβαν ότι δεν προτίθενται να προσέλθουν σε καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ ανέφεραν ότι επίσης δεν θα προσέλθουν σε διάλογο με άλλον πολιτικό αρχηγό από τα υπόλοιπα κόμματα αν προηγουμένως δε λάβουν δεσμεύσεις για τη στάση που θα κρατήσει. Η συνάντηση στη Σίνδο καλεί, επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στις 3 μ.μ., ημέρα κατά την οποία εγκαινιάζει την έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Επίσης, σημείωσαν ότι προχωρούν σε μπλοκάρισμα των δρόμων από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

* Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λάρισας, με ομόφωνη απόφασή της και σχετική ανακοίνωση «εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των μικρομεσαίων και φτωχών αγροτών. Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας με τη στήριξη του αγώνα και του πλαισίου των αιτημάτων σας, δεν έχει καμία σχέση με τα ψεύτικα "τα λόγια συμπάθειας και κατανόησης" που ακούμε και σήμερα αλλά όπως και παλιότερα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα «παπαγαλάκια της». Λάσπη, απειλές από τη μία και εκκλήσεις για διάλογο από την άλλη που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην τακτική της απέναντι στη μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά που αγωνίζεται στα μπλόκα για την επιβίωση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass