ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΘΟΥΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ

Πώς θα αποφύγουν τις "παγίδες" υπερφορολόγησης οι αγρότες

* Νέα δεδομένα για τους αγρότες - Τι πρέπει να προσεχθεί - Χρήσιμες συμβουλές από την Ένωση Φοροτεχνικών Λάρισας

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2015 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:26

Του Γιώργου Νούλη

Τα χρόνια όπου το αγροτικό εισόδημα προσδιοριζόταν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, παρήλθαν... Από φέτος κάνει πρεμιέρα η φορολόγηση των αγροτών με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) στη βάση των βιβλίων και στοιχείων που τηρήθηκαν το 2014. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθαρίστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους από τις πωλήσεις των προϊόντων του.

Ως εκ τούτου κάθε αγρότης δικαιούται να δηλώσει ακόμη και ζημιά, εφόσον οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει είναι περισσότερες από τα έσοδά του. Παρ’ όλα αυτά, η ζημιά που μπορεί να δηλώσει ο αγρότης δεν θα αναγνωρίζεται φορολογικά, διότι σε κάθε τέτοια περίπτωση, ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη θα θεωρείται αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει, καθώς επίσης και με βάση τυχόν δαπάνες του για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), για την αποπληρωμή δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) ή πιστωτικών καρτών και για την εξόφληση διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων!

Με πιο απλά λόγια, για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα». Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ πέρυσι φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Οι αγρότες όμως κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον:

* Το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).

* Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.

Προκειμένου να αποφύγουν παγίδες, που θα τους κοστίσουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματικών ν. Λάρισας καλεί τους αγρότες καθώς το 2014 παρήλθε, να συγκεντρώσουν όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις (τα παραστατικά των εξόδων τους δηλαδή), προκειμένου οι λογιστές να τις καταχωρίσουν στα βιβλία. Με δεδομένο ότι ο τρόπος σύνταξης της φετινής φορολογικής τους δήλωσης θα είναι τελείως διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα, απαιτείται χρόνος. Γι’ αυτό η λύση είναι μία: οργάνωση και προγραμματισμός.

Η ΕΦΕΕΛ επισημαίνοντας επίσης πως η ζημιά δεν μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, εφιστά την προσοχή στην περίπτωση όπου η παραγωγή του 2014 θα πωληθεί το 2015. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει διπλασιασμός πωλήσεων χωρίς... τα έξοδα του 2014. Συνεπώς οι αγρότες καλό θα είναι να κανονίσουν με τον λογιστή τους τον χρόνο και τον τρόπο καταχώρισης των παραστατικών τους καθώς και τον προϋπολογισμό των πιθανών κερδών και της φορολογίας... Επίσης τονίζεται ότι αν έχει χαθεί κάποιο τιμολόγιο, πρέπει να ζητηθεί φωτοαντίγραφο επικυρωμένο από τον προμηθευτή. Επίσης κάποια τιμολόγια για αγορές γεωργικών εφοδίων που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες του 2013, καλό είναι να δοθούν στο λογιστή γιατί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να εκληφθούν ως τιμολόγια του 2014.

ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΩΝ

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα πρέπει να παραδώσουν στον λογιστή τους τα εξής παραστατικά, προκειμένου να καταχωρισθούν στα βιβλία και να υπολογιστούν στα έξοδα:

* «Εργόσημα» : Αποδεικτικά πληρωμής και «κουπόνια». Έξοδο για τους παραγωγούς είναι η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ. Μία συμβουλή: μην κάνετε το λάθος να βάλετε μεγάλα ποσά σε ένα άτομο, μόνον και μόνο για να δικαιολογήσετε έξοδα. Εργόσημα μπορούν να μπουν και στα μέλη της οικογένειας του παραγωγού. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, για τον αγρότη τα εργόσημα της οικογένειάς του είναι έξοδα, για τα μέλη από την άλλη είναι μισθοί και θα φορολογηθούν με τις διατάξεις φορολόγησης των μισθωτών.

* Πληρωμές στον ΟΓΑ, για την προσωπική ασφάλισή του .

* Τιμολόγια για αγορές γεωργικών εφοδίων φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι, φυτά κ.α)

* Συμφωνητικά, για τις μισθώσεις χωραφιών ή αγροτικών εγκαταστάσεων.

* «Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής». Στο πίσω μέρος της αναγράφονται τα ασφάλιστρα της αγροτικής παραγωγής.

* Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από Γεωπόνους, Συμβούλους κλπ.

* Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, για υπηρεσίες (π.χ. όργωμα, ράντισμα) που παρείχαν άλλοι αγρότες .

* Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και αγοράς ανταλλακτικών και υλικών : Για επισκευές και συντηρήσεις αγροτικών μηχανημάτων /μεταφορικών μέσων αλλά και αγροτικών εγκαταστάσεων (αποθήκες κ.λπ.).

* Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών όταν η πληρωμή γίνεται σε είδος (π.χ. θερισμός, υπηρεσίες ελαιοτριβείου). Δεν έχει σημασία ότι η πληρωμή έγινε σε είδος.

* Ασφαλιστήρια μηχανημάτων και αγροτικών μεταφορικών μέσων. Όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των μηχανημάτων είναι έξοδα και εκπίπτουν 100%. Προϋπόθεση είναι στο μητρώο παγίων της κάθε γεωργικής επιχείρησης, να έχουν καταχωρισθεί όλα τα μηχανήματα και βέβαια η άδεια να είναι στον ίδιο αγρότη και όχι σε κάποιον άλλον συγγενή ή τρίτο πρόσωπο.

* Λογαριασμοί ΔΕΗ που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες. Στις περιπτώσεις που την δαπάνη της ΔΕΗ την επιβαρύνονται περισσότεροι του ενός αγρότες, βγάζουμε φωτοτυπία το λογαριασμό της ΔΕΗ και κάνουμε την κατανομή της δαπάνης ανάλογα με το ποσό που πλήρωσε ο καθένας.

* Αποδείξεις πληρωμής στον ΤΟΕΒ, για την ύδρευση.

* Τιμολόγια του μεταφορέα προϊόντων, εφοδίων κ.λ.π.

* Αποδείξεις αγοράς πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης (εφόσον χρησιμοποιήθηκε για αγροτικό μηχάνημα). Για αυτές όλες τις εργασίες, το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται είναι έξοδο και εκπίπτει 100%. Το Φ.Ι.Χ. (Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης) ανεξάρτητα αν καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, εφόσον έτσι είναι η άδεια κυκλοφορίας του, τότε καταχωρούνται 100% και οι βενζίνες. Έως και 300 ευρώ ανά συναλλαγή μπορεί να εκδίδεται Απόδειξη Λιανικής Πώλησης (Α.Λ.Π.) και στο πίσω μέρος της να υπάρχει η σφραγίδα του πρατηριούχου και να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του εφοδιαζόμενου με καύσιμα οχήματος. Πάνω από 300 ευρώ, χρειάζεται τιμολόγιο.

* Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης (Α.Λ.Π.), όταν η δαπάνη είναι μέχρι 100 ευρώ ή τιμολόγια για μεγαλύτερα ποσά , για διάφορες αγορές υλικών π.χ. μικροεργαλεία, σύρματα, ανταλλακτικά, χρώματα, κ.λ.π . Στις αποδείξεις αυτές πρέπει να υπάρχει γενική περιγραφή του είδους που αγοράστηκε και να προκύπτει το αντικείμενο εργασιών του προμηθευτή.

* Αποδείξεις συνδρομών σε περιοδικά και εφημερίδες και τιμολόγια για αγορά εντύπων και γραφικής ύλης.

* Έξοδα μετακινήσεων , για μετάβαση που αφορά την εργασία του αγρότη (π.χ. σε Διευθύνσεις Υπουργείων, αγροτικές εκθέσεις κλπ) .

* Τιμολόγια για αγορά ειδικής ένδυσης για την προστασία στις αγροτικές εργασίες.

* Φωτοαντίγραφα βιβλιάριων τραπεζών, χρεωστικά σημειώματα κ.λ.π των τόκων και εξόδων των δανείων, (καλλιεργητικών, αγοράς γεωργικού εξοπλισμού και αγροτικών εγκαταστάσεων), που χρέωσε η Τράπεζα το 2014.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ

Επίσης καλό είναι οι αγρότες να φροντίσουν να δώσουν παραστατικά για τα παρακάτω έξοδα, επειδή υπό προϋποθέσεις θα αναγνωρίζονται φορολογικά εξολοκλήρου ή κατά ένα μέρος. Εφόσον βέβαια πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης θα επιφέρουν φορολογικό όφελος (αναμένεται πάντως ερμηνευτική εγκύκλιος από το Υπ. Οικονομικών). Τα παραστατικά αυτά είναι: Λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, έξοδα Ε.Ι.Χ (καύσιμα, επισκευές, ασφάλιστρα κ.λπ.). έξοδα φιλοξενίας, αποδείξεις αγορών ειδών σούπερ-μάρκετ.

Σημειώνεται ότι δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά ως έξοδο, οι προσωπικές, οικογενειακές καταναλωτικές δαπάνες και οι δαπάνες ψυχαγωγίας.

ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΓΙΩΝ

* Αγορές παγίων (μηχανήματα, κατασκευή εγκαταστάσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.)

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ

Τα εκκοκκιστήρια επέλεξαν να εκδίδουν αυτά για λογαριασμό των αγροτών με βιβλία, τιμολόγια πώλησης (άλλωστε αυτό προβλέπεται από τον Νόμο). Όλοι όσοι έχουν παραδώσει βαμβάκια, καλό είναι να αναζητήσουν τα τιμολόγια αυτά, γιατί αυτά είναι τα παραστατικά πώλησης του εμπορεύματός τους. Έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξουν πολλοί, το γεγονός ότι τα τιμολόγια επειδή εκδίδονται σε λευκό χαρτί, είναι ίδια με το δελτίο αποστολής, αλλά και με την απόδειξη είσπραξης. Ενώ πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ως τιμολόγιο, την καρτέλα που τους δίνεται και στην οποία φαίνεται η ποσότητα που παρελήφθη, αλλά και το όνομα του μεσίτη μέσω του οποίου διενεργήθηκε η πώληση...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass