Καλλιεργητικές φροντίδες στη φυστικιά

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2016 19:29 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβ 2016 19:38

 

Η καλλιέργεια της φιστικιάς βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο του λήθαργου. Η εποχή αυτή θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

 ΚΛΑΔΕΜΑ

Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμε πιο χαμηλά. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

Με το σωστό καθαρισμό των δένδρων επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόμης. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών (π.χ. βοτρυοσφαίρια, σεπτορίωση).

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιμη βασική λίπανση.

Για τη λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

  1. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα μέσα Ιουλίου.
  2. Εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και στη συνέχεια ανά πενταετία.

Παρακάτω παραθέτουμε συστάσεις του αναπληρωτή καθηγητή δενδροκομίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νάνου Γεώργιου, για τη λίπανση ξηρικών (πίνακας 1) και αρδευόμενων (πίνακας 2) φιστικεώνων. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην «Ημερίδα για το κελυφωτό φιστίκι» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Πίνακας 1. Λίπανση ξηρικού φιστικεώνα.

Λίπανση (γρ./δένδρο)
Χρονιά ακαρπίας Τέλος χειμώνα

300-400   Ν

100           Κ

Χρονιά καρποφορίας Τέλος χειμώνα

600           Ν

500           Κ

150           P

Μάϊο - Ιούνιο > 200           Κ
Ιούνιο - Ιούλιο Διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P ή και ουρία εναλλάξ

 

Πίνακας 2. Λίπανση αρδευόμενου φιστικεώνα.

Λίπανση (γρ./δένδρο)
Χρονιά ακαρπίας Τέλος χειμώνα

600-700   Ν

 

Χρονιά καρποφορίας Τέλος χειμώνα

600-700   Ν

1000         Κ

250-350   Ρ

Ιούνιο - Ιούλιο

500           Ν

200-300   Κ

Διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P

 

 

 

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ

Συστήνεται συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων από βοτρυοσφαίρια ταξικαρπιών της περσινής περιόδου (Εικ. 1), καθώς και των αντίστοιχων κλάδων που τις φέρουν. Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν την κύρια πηγή μολύσματος για τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι νωρίς την άνοιξη να γίνει επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου συστήνεται επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών (Εικ. 2), μέσα στους οποίους διαχειμάζει το ευρύτομο ως ώριμη προνύμφη (Εικ. 3), τόσο πάνω στο δένδρο, όσο και στο έδαφος.

Ένα πσοσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους, ώστε να τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου και την αποφυγή άσκοπων ψεκασμών πριν την εμφάνισή του.

                                

ΣΚΟΛΥΤΗΣ

Απαιτείται συλλογή και κάψιμο των ξερών κλάδων που τοποθετήθηκαν το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα, με σκοπό να χρησιμεύσουν ως παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των ακμαίων του σκολύτη. Εάν δεν εφαρμόστηκε το παραπάνω μέτρο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση και καύση ξερών βλαστών και κλάδων.

ΨΥΛΛΑ

Αν την προηγούμενη χρονιά υπήρχε έντονη προσβολή ψύλλας, συνιστάται εφαρμογή χειμερινού πολτού στις αρχές της άνοιξης (λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών), για τον περιορισμό του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Με την επέμβαση αυτή περιορίζονται επίσης δραστικά διαχειμάζοντες πληθυσμοί σκώρου και κοκκοειδών, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί τέτοιες προσβολές.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass