ΑΥΡΙΟ Η ΝΙΚΑΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Σαββατοκύριακο αποχώρησης των τρακτέρ

* Τέμπη: Φεύγουν σήμερα το μεσημέρι

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2016 1:17

 

Του Γιώργου Ρούστα

Στα χωράφια θα βρίσκονται από Δευτέρα τα τρακτέρ των θεσσαλών αγροτών, καθώς ο Μάρτιος έφθασε και η προετοιμασία της σποράς πρέπει να ξεκινήσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επαφών του πρωθυπουργού με τις Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών, τόσο των Τεμπών, όσο και της Νίκαιας, οι υποχρεώσεις των παραγωγών στα χωριά καθιστούν αδύνατη την παραμονή τους στις εθνικές οδούς. Μάλιστα κάποιοι αγρότες δεν περίμεναν καν την απόφαση των συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, στον κόμβο της Νίκαιας και στην κοιλάδα των Τεμπών και πήραν χθες το πρωί το δρόμο της επιστροφής.

ΝΙΚΑΙΑ

Η λήξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων πρέπει να γίνει με τον ενθουσιασμό και την περηφάνια που κυριαρχούσαν στα πρόσωπα των αγροτών, όταν πατούσαν για πρώτη φορά το πόδι τους στον κόμβο της Νίκαιας και γι’ αυτό η τοπική Συντονιστική Επιτροπή, σε πλήρη συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα που ταυτίζονταν με το διεκδικητικό πλαίσιο της Νίκαιας επίσπευσαν τον φετινό εορτασμό του Κιλελέρ για αύριο Κυριακή, στις 12:30 το μεσημέρι. Συνήθως η εξέγερση των θεσσαλών κολίγων τιμόταν την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή του Μάρτη. Σήμερα Σάββατο θα γίνει γνωστό το πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης, ενώ ο χαρακτήρας της θα είναι πανελλαδικός, αφού θα έρθουν με λεωφορεία αγρότες απ όλα τα μπλόκα της χώρας και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από Αθήνα.

Αμέσως μετά τον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ θα συνεδριάσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές για να αποφασίσουν την αποχώρηση των τρακτέρ από τους δρόμους. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν η αποχώρηση των αγροτών από τον κόμβο της Νίκαιας θα γίνει αυθημερόν ή την επόμενη μέρα, την Δευτέρα.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ, ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ...

Στη χθεσινή γενική συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας, ο Βαγγέλης Μπούτας ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους αγρότες για τα αποτελέσματα της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, η οποία αναφέρει τα εξής:

1. Φορολογικό: Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τ΄άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρώ. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

2. Ασφαλιστικό: Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλά λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.

3. «Κόκκινα» δάνεια: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων». Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος. «Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.

ΈΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί κάθε γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, να εκφράσει μαζί της, την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να καταγγείλει το κυβερνητικό σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων προετοιμάζει νέο γύρο τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και αυτό είναι η συνέχεια της λασπολογίας και της συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, από τη μεριά της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Οι φτωχοί αγρότες που μάχονται για την επιβίωσή τους αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες με την κατηγορία ότι «καταστρέφουν την οικονομία».

ΤΕΜΠΗ: ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (ΣΤΙΣ 12) ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ

Απόφαση να αποχωρήσουν τα τρακτέρ από την κοιλάδα των Τεμπών στις 12 σήμερα το μεσημέρι, έλαβαν χθες το απόγευμα σε ανοικτή συνέλευση οι αγρότες των Τεμπών, μετά από σχετική εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Αν και η συζήτηση διεξήχθη μετά δυσκολίας, ελλείψει μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, η κουβέντα ήταν ζωηρή, καθώς διατυπώθηκαν φωνές εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων που ζητούσαν την παραμονή των τρακτέρ στην κοιλάδα μέχρι την Δευτέρα, ημέρα αποχώρησης των υπολοίπων μπλόκων της χώρας. Χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός, με την πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αγροτών να τάσσεται υπέρ της σημερινής αποχώρησης. Αρχικά ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης αφού εκτίμησε την πορεία των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πρόοδο των αγροτικών καλλιεργειών, γνωστοποίησε την απόφαση της ΣΕ που είναι αποχώρηση των αγροτικών μηχανημάτων το μεσημέρι του Σαββάτου. Ακολούθησε ομιλία του Παναγιώτη Καλογιάννη, ο οποίος ενημέρωσε τον κόσμο για την συνάντηση τους με τον Αλέξη Τσίπρα και εξήγησε τους λόγους που πρέπει να γίνει σήμερα η αποχώρηση των αγροτών, συντονισμένα και ...με ψηλά το κεφάλι. Από την πλευρά του ο Τυρναβίτης Χρήστος Τσιτσιρίγκος ζήτησε την παραμονή των αγροτών μέχρι την Δευτέρα, ώστε να μην είναι τα Τέμπη αυτά που θα κηρύξουν ξανά την λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι οι αγρότες των Μικροθηβών αποφάσισαν να φύγουν από την εθνική οδό μεθαύριο Δευτέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass