ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν οι αγρότες

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:31

Του Γιώργου Ρούστα

Να βγάλει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών ρητή διάταξη και όχι ένα απλό δελτίο τύπου με την οποία θα διευκρινίζεται καθαρά πως οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν φορολογούνται ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες αλλά και οι λογιστές με τους οποίους συνεργάζονται, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά.

Παρά την προσωπική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Λάρισα το απόγευμα του Σαββάτου και τις συνεχείς καθησυχαστικές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ ότι δεν θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, εν τούτοις οι αγρότες, κατόπιν απαίτησης των λογιστών τους επιθυμούν μια γραπτή διάταξη-τροπολογία, καθώς η σχετική ΠΟΛ 1079\19-3-14 δεν το ξεκαθαρίζει, άρα δεν απαλλάσσει τους αγρότες από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων από την έκδοση στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Υποχρέωση, η οποία πρέπει να διεκπεραιωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου. Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά τους αγρότες επιφυλακτικούς είναι ότι δύο φορές 35 βουλευτές της ΝΔ με επερώτησή τους στη Βουλή ζήτησαν να μάθουν τι ισχύει, αλλά το ΥΠΟΙΚ δεν απάντησε. Σε σχετικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, ο «τσάρος της οικονομίας» δήλωσε πως «η χώρα μας έχει δεσμευθεί προς την Τρόικα ότι θα βάλει τάξη στο θέμα αυτό».

Όπως δηλώνει στην «Ε» ο Καρδιτσιώτης πρόεδρος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Παπαδημητρίου «οι λογιστές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τους νόμους και όχι να επικαλούνται προφορικές διαβεβαιώσεις. Μέχρι το 2013 οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνταν αλλά με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο αυτό δεν ξεκαθαριζόταν. Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2238 να αναφέρει πως οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνται, αλλά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ αν και προκλήθηκε δεν το διευκρίνισε, έσπειρε πανικό. Οι λογιστές ζητούν από τους αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις να εκδόσουν δύο τιμολόγια, ένα με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2014 όταν έλαβαν την προκαταβολή κι ένα 23 Δεκεμβρίου με την εκκαθάριση. Με τα σημερινά δεδομένα τα ποσά των επιδοτήσεων θα δηλωθούν σε διαφορετικό κωδικό από τα υπόλοιπα έσοδα που αποκτήθηκαν από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν θα φορολογηθούν».

Παράλληλα ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ακόμη τα εξής: «Σε ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σημερινή επικοινωνία, η απάντηση ήταν ότι τα τιμολόγια δεν τα χρειάζονται. Επειδή όμως τα λόγια είναι του αέρα, προτείνουμε: Τα πρωτότυπα να δοθούν στους αγρότες και να ταχυδρομηθούν συστημένα και ας τα κάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ό,τι θέλουν. Στο κάτω – κάτω ψαχνόμαστε όλο τον χρόνο για να βγάλουμε μια άκρη, ας ψαχτούν κι αυτοί λίγο, και ας προβληματιστούν, μόλις θα λάβουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τιμολόγια στα γραφεία τους. Εκτός αν υπάρξει κάποιου είδους διευκρίνιση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Για πολλοστή φορά: οι επιδοτήσεις φορολογούνται. Το φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό τώρα, με οποιονδήποτε τρόπο. Η προσπάθεια που έγινε 2 φορές μάλιστα, από μερίδα βουλευτών, να καταθέσουν τροπολογία για την απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση, (η οποία απορρίφθηκε και τις δύο φορές), επιβεβαιώνει την αλήθεια των λεγομένων μας. Αυτό σημαίνει ότι: 1) εμείς θα πρέπει στους υπολογισμούς των καθαρών κερδών να λάβουμε υπόψη και τις επιδοτήσεις και 2) μέχρι να υπάρξει κάποιου είδους διευκρινιστική, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Το πότε θα υπάρξει η διευκρινιστική δεν το ξέρει κανείς, σίγουρα πάντως μετά τις εκλογές. Δεν θα τιμολογηθούν σε καμία περίπτωση, επιδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες καταβλήθηκαν στους αγρότες αρχές του 2014 και αφορούν την περίοδο του 2013. Για το έτος 2013, έχουν φορολογηθεί όλοι τους με τον αντικειμενικό τρόπο και επομένως δεν γίνεται να τις υπολογίσουμε ξανά στον τζίρο του 2014.

Δεν θα τιμολογήσουμε επίσης, ΕΦΚ ο οποίος έχει καταβληθεί εντός του 2014 για τους ίδιους παραπάνω λόγους. Δεν θα υπολογιστεί pro-rata. Οι επιδοτήσεις δεν είναι πώληση όπως π.χ. τα τσιγάρα τα οποία δεν έχουν ΦΠΑ. Δεν θα υπολογιστεί pro-rata ούτε στις περιπτώσεις που οι πωλήσεις έγιναν με βάση απαλλακτικό ΦΠΑ, γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλήσεις δεν είναι απαλλασσόμενες του ΦΠΑ, αλλά γίνονται με απαλλακτικό ΦΠΑ. Έχουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραγωγή έμεινε απούλητη στις αποθήκες των παραγωγών κατά το έτος 2014, π.χ. καπνά Virginia, σιτάρι, κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει απογραφή για να μην φορολογηθεί ο παραγωγός δύο φορές το 2015 που θα πουληθεί η παραγωγή του 2014. Εφόσον η πώληση της περυσινής παραγωγής γίνει πριν τις 20.02.15, τότε εύκολα μπορούμε να υπολογίσουμε την αξία της απογραφής, σύμφωνα με το τιμολόγιο πώλησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπολογιστεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, για το δικό τους καλό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass