ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ

Αγωνία για αγροτικές ενισχύσεις

* Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιπτώσεις τους στην τοπική οικονομία

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2016 0:15 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2016 1:07

Μέχρι τέλος του Απρίλη, θα έχει καταβληθεί το β’ μέρος της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης καθώς και το «πρασίνισμα», όπως υπολογίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με ανακοίνωσή του αναλύει τα ποσά που θα διατεθούν για διάφορα προγράμματα. Είδηση που προκαλεί εκνευρισμό στον παραγωγικό πληθυσμό της Θεσσαλίας, καθώς αρχικά η καταβολή του 30% του πρασινίσματος προσδιοριζόταν για το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ με τα χρήματα αυτά οι αγρότες θα έμπαιναν στα χωράφια τους για τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών. Πιο πίσω από την αρχική εξαγγελία του ΥΠΑΑΤ πάει και η εκκαθάριση (το υπόλοιπο 10% της ενιαίας ενίσχυσης).

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος «η στήριξη του αγροτικού κόσμου με πολιτικές πρωτοβουλίες για την εξορθολόγηση και την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων μαζί με τις προσπάθειες από σύσσωμο τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν ως αποτέλεσμα την εκπρόθεσμη και έγκυρη πληρωμή του 90% της βασικής ενίσχυσης στις αρχές του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την κοινοτική νομοθεσία μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να έχει γίνει η έκδοση των τίτλων των οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Ο οργανισμός προγραμματίζει στις αρχές του μήνα, να προβεί στις εξής πληρωμές: 1. Σκληρού σίτου (ύψους περίπου 9.000.000 €). 2. Οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση (ύψους περίπου 5.000.000 €). 3. Πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών (ύψους περίπου 7.000.000 €). 4. Σπαραγγιών (ύψους περίπου 1.500.000 €).

Επίσης, από τα μέσα και μέχρι το τέλος Μαρτίου προγραμματίζονται οι ακόλουθες πληρωμές: 1. Εκκρεμότητες Ενισχύσεων Έτους 2014 (ύψους περίπου 12.000.000 €). 2. Βαμβάκι (ύψους περίπου 180.000.000 €). 3. Ζαχαρότευτλα (ύψους περίπου 2.500.000 €). 4. Ροδάκινα προς χυμοποίηση (ύψους περίπου 3.000.000 €). 5. Βιομηχανική ντομάτα (ύψους περίπου 2.600.000 €).

Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Παπαδόπουλο άξιο αναφοράς είναι πως οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεταφορά των ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου ΠΑΑ στο νέο (απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων) καθώς βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση και η χορήγηση κάθε δυνατού μέσου για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Παπαδόπουλου για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και κυρίως για τη μετάθεση της καταβολής του πρασινίσματος, καθώς αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της ρευστότητας στον αγροτικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα έντονο. Η υπομονή των παραγωγών έχει φτάσει προ πολλού στα όριά της, ενώ το γεγονός ότι περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ δεν θα πέσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία, δημιουργεί ασφυξία σε πολλούς επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας Χρήστου Σιδερόπουλου: «Περιμέναμε μέσα στον Φλεβάρη τη συνδεδεμένη, τώρα μας λένε για τέλη Μαρτίου και βλέπουμε. Αν δεν καταβληθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι μέχρι 12 Μαρτίου, τότε δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμιά εργασία στα χωράφια. Γνωρίζουμε τα διαθέσιμα κονδύλια (περίπου 187.000.000 ευρώ) αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των στρεμμάτων. Αν υποθέσουμε ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι στα 2,5 εκατομμύρια, τότε όποιος εισπράττει τσεκ (ενιαία ενίσχυση) κάτω από 5.000 ευρώ αυτή θα κυμανθεί στα 73 ευρώ το στρέμμα. Αν εισπράττει πάνω από 5.000 ευρώ ενδεχομένως θα εισπράξει κοντά στα 65 ευρώ το στρέμμα. Σήμερα που οι αγρότες κάνουν προγραμματισμό για την καλλιεργητική περίοδο του 2016 αν τα χρήματα της συνδεδεμένης δεν καταβληθούν άμεσα τότε αναμένεται να υπάρξει μεγάλη «ασφυξία» στην αγορά. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει πίστωση ενώ η ρευστότητα των παραγωγών είναι μηδενική».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass