Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2016 8:21

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται κατά τη διάρκεια του τριημέρου των Απόκρεων, προς τέρψη των παραγωγών, καθώς οι καλλιέργειες στην παρούσα φάση χρειάζονται νερό. Σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες προς το τέλος της ημέρας, και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές. Την Κυριακή στη Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (11-13 βαθμούς Κελσίου). Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου ανάλογες κακές καιρικές συνθήκες, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (10-12 βαθμούς Κελσίου). Τρίτη, Τετάρτη συννεφιές με ασθενείς βροχοπτώσεις, ενώ ο ήλιος θα εμφανιστεί από την Πέμπτη και μετά, με μικρή άνοδο του υδραργύρου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΘΕΒ

Αλλαγή ηγεσίας είχαμε προ ημερών στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών, με τον Αχιλλέα Νταβέλη (ιδιοκτήτη του Κέντρου Αποκατάστασης Animus) να διαδέχεται τον Αποστόλη Δοντά της Επιλέκτου, ο οποίος παραμένει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ωστόσο η νέα διοίκηση του ΣΘΕΒ έχει έντονο αγροτικό άρωμα, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και τυποποίηση προϊόντων μετέχουν στο νέο σχήμα. Αναλυτικότερα ως αντιπρόεδροι του Συνδέσμου εξελέγησαν οι Μιχάλης Ανατολίτης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επεξεργασία σπόρων και Θανάσης Βακάλης του ΘΕΣγάλα. Μέλη του ΣΘΕΒ είναι ακόμη οι Παρασκευή Βασδαβάνου από τη γνωστή Οινοποιεία, γραμματέας της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, Βάιος Μπρέτας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επεξεργασία-τυποποίησης ελιάς και λοιπών αγροτικών προϊόντων και ο Βασίλης Τσίνας, ο οποίος δραστηριοποιείται στα Logistics, αλλά είναι και οινοποιός.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Συμβουλές προς τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων για να προστατευθούν από τη Μονίλια του άνθους και να βοηθήσουν τη γονιμοποίηση και την καρπόδεση των ροδακίνων δίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΕ «οι βροχοπτώσεις που προβλέπονται, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε προσβολή των ανθέων από τη Μονίλια. Καλύψτε τα δένδρα σας με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα οπωσδήποτε πριν τις βροχές. Αν οι βροχές συνεχίσουν, η κάλυψη των ανθέων θα πρέπει να επαναληφθεί εναλλάσσοντας τα συνιστώμενα μυκητοκτόνα. Για να βοηθήσουμε την καρπόδεση που κινδυνεύει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των νεαρών καρπιδίων ώστε να αποφύγουμε πιθανές μικροκαρπίες, συστήνεται η διαφυλλική εφαρμογή αμινοξέων φυτικής προέλευσης και Βορίου, παράλληλα με τα μυκητοκτόνα ενάντια στη Μονίλια».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Το περιφερειακό κέντρου προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Βόλου, σχετικά με το κυκλοκόνιο της ελιάς αναφέρει ότι «το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα -εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια, όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή. Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

ΚΑΝΝΑΒΗ

Εν αναμονή της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κλωστικής κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2% βρίσκεται η χώρα μας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλλιέργεια και στη χώρα μας του συγκεκριμένου είδους. Περιττό να αναφέρουμε σε ποια περιοχή της Θεσσαλίας πανηγυρίζουν ήδη...

ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

Ένας Θεσσαλός αγρότης και 9 πανελλαδικά υπέβαλαν μέχρι χθες Πέμπτη αιτήσεις συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Έλληνα «Καλύτερο Νέο Αγρότη του 2016» που συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες στις 7 Απριλίου 2016. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν αγρότες κάτω των 40 ετών, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι Καινοτομία, Βιωσιμότητα, Προσανατολισμός στην αγορά. Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων (ηλεκτρονικά) λήγει αύριο Σάββατο 12 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν e-mail στο: greek.young.farmers@gmail.com για να λάβουν την φόρμα της αίτησης και τις αναλυτικές πληροφορίες ή μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΝΑ Νίκο Παυλονάσιο (6980836761). Ο νικητής του διαγωνισμού, μαζί με αντιπροσωπεία νέων αγροτών, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της συμμετοχής του, ενώ τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής καλύπτονται από τη διοργάνωση. Οι νικητές των βραβείων θα επωφεληθούν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα σε επίπεδο Ε.Ε. και το έργο τους θα παρουσιαστεί στις ιστοσελίδες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΥΨΕΛΩΝ

Το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας ενημερώνει τους μελισσοκόμους ότι ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τις δράσεις του έτους 2016: «Αντικατάσταση κυψελών», για ενίσχυση της προμήθειας κυψελών σε ποσοστό μέχρι το 10% των κατεχομένων κυψελών και μέχρι 30 ευρώ ανά κυψέλη και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», για τη δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών. Οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας μέχρι 30 Απριλίου 2016. Με την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επίσης να υποβάλλουν: Φωτοαντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιάριου με επίδειξη του πρωτοτύπου. Φωτοαντίγραφο του Ε1 και Ε3 της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας, όπου είναι δικαιούχοι. Υπεύθυνη δήλωση. Πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών νόμιμα εκδοθέντα και εξοφληθέντα. Προσοχή: Η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης για τα τιμολόγια των κυψελών είναι η 30ή Απριλίου. Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά στη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», υποβάλλονται επιπλέον: α) φωτοαντίγραφο του θεωρημένου βιβλιαρίου ΟΓΑ ή βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον αυτό δεν έχει θεώρηση. β) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης διά αντιπροσώπου, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εξουσιοδότηση. Προς εξυπηρέτηση των μελισσοκόμων του νομού Λάρισας, οι επόπτες του Κέντρου Μελισσοκομίας θα δέχονται αιτήσεις στα γραφεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας (Νικηταρά και Καλλιάρχου) από την Πέμπτη 17 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη έως την καταληκτική ημερομηνία κατά τις ώρες από 09:00 έως 13:00. Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας, τηλ. 2421032946.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass