ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ Π. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΤΡ. ΤΣΙΝΟΥΛΗΣ

Αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στα χωράφια μας

* Άλλοι αφόριζαν μια επίσκεψη στο Μαξίμου και τελικά όχι μόνο πήγαν, αλλά είχαν και δώρα

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2016 0:42

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας, γιατί δεν κοροιδέψαμε κανέναν και καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποιες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, για να μείνουμε στα χωράφια μας. Ήμασταν ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία. Σίγουρα γίνανε λάθη, αλλά αυτά οφείλονται στην απειρία μας, και σίγουρα όχι σε σκοπιμότητες».

Αυτά υποστηρίζει στην «Ε» το δίδυμο της Χάλκης, που πρωτοστάτησε στις φετινές κινητοποιήσεις και συντόνιζε το μπλόκο των Τεμπών, ο Παναγιώτης Καλογιάννης και ο Τριαντάφυλλος Τσινούλης. Οι δύο νέοι αγρότες αναφέρονται σε όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, τόσο με αυτοκριτική διάθεση, όσο και με επικριτική, με τα βέλη τους να στρέφονται και προς τον Βαγγέλη Μπούτα και προς τους παλιούς συνεταιριστές των Τεμπών.

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έληξαν. Ποια τα συναισθήματα που σας διακατέχουν;

Είναι ανάμικτα. Ικανοποίηση γιατί πετύχαμε κάποια πράγματα και κυρίως έγινε κατανοητό σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε πρόβλημα επιβίωσης και δεν βγαίνουμε στους δρόμους από συνήθεια. Υπάρχει όμως και απογοήτευση γιατί φαίνεται ότι κάποια πράγματα που μας υποσχέθηκαν δεν θα γίνουν, όπως τα θέλουμε. Για παράδειγμα η περίφημη κυβερνητική δέσμευση για ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, οι αρδευτικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ έρχονται τρεις φορές τον χρόνο. Οι έναντι τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και τον μήνα Νοέμβριο ο εκκαθαριστικός. Η πρόσφατη ρύθμιση οφειλών προβλέπει σε κάθε τριμηνιαίο λογαριασμό 5% τόκο για το ποσό που καλείσαι να πληρώσεις, ανεξάρτητα της ρύθμισης που έχεις κάνει. Επίσης μία δόση να μην πληρώσεις, χάνεις το δικαίωμα του διακανονισμού. Και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα αρδευτικά, λόγω οφειλών. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε, αλλά δεν έχουμε. Και αν μας κόψουν το ρεύμα και δεν ποτίσουμε, πως θα παράγουμε για να πληρωθούμε και να τακτοποιήσουμε τις οφειλές μας. Όλα αυτά τα επισημάναμε πρόσφατα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και στον βουλευτή Λακωνίας και υπεύθυνο του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, γιατί αν πράγματι θέλουν να βοηθήσουν την αγροτιά που παράγει, οφείλουν να είναι γενναιόδωροι. Δεν είναι τυχαίο ότι επιμέναμε στην επίλυση του κόστους παραγωγής, στο οποίο η άρδευση είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι λογαριασμοί ρεύματος που μας έρχονται είναι εξαντλητικοί. Δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται και κάποια έργα από την Πολιτεία σε έργα υποδομής. Πότε θα αξιοποιηθεί και για αρδευτικούς λόγους η λίμνη Κάρλα; Πότε θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο κεντρικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού για να φθάσει νερό και στα χωριά που βρίσκονται δεξιά της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

Τελικά υπήρχε διχόνοια μεταξύ των νέων και των παλιών αγροτών;

Φαίνεται ότι σε κάποιους από τους παλιούς αγροτοσυνδικαλιστές, δεν τους άρεσε η αποδοχή που είχαμε στην συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στο μπλόκο των Τεμπών. Σαφώς γίνανε λάθη, αλλά αυτά οφείλονται στην απειρία μας και σε καμία περίπτωση σε σκόπιμες ενέργειες. Ήταν πολύ αυστηροί μαζί μας. Εμείς δεν επιδιώξαμε την προσωπική προβολή, τις δημόσιες σχέσεις, ούτε να αναρριχηθούμε σε κάποια πόστα. Είμαστε νέοι αγρότες που θέλουν να μείνουν στα χωράφια και αγωνιστήκαμε, ώστε η γεωργία να έχει προοπτική. Γι΄αυτό και αρνηθήκαμε -σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα της χώρας που έγινε στη Λάρισα- να συμμετέχουμε σε προσπάθειες για την σύσταση μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ομάδας. Είμαστε αλλεργικοί σε Επιτροπές Αγώνα και Ομοσπονδίες. Κάθε φορά που θα χρειάζεται μια κινητοποίηση, οι αγρότες έχουν την ωριμότητα να επιλέγουν τους καταλληλότερους. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες και αποσκοπούν σε άλλα παιχνίδια, άγνωστα σε μας.

Ναι αλλά πως θα οργανώσετε πιθανή κάθοδο στην Αθήνα για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων στη Βουλή;

Υπάρχουν τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, σε όλη την χώρα, οι οποίες αν χρειαστεί μπορούν να συντονίσουν την κάθοδο μας στην πρωτεύουσα. Είμαστε σε συνεχή ανοικτή επικοινωνία μαζί τους και μπορούμε να συνεργαστούμε. Θα το διαπιστώσετε και στην αυριανή εκδήλωση μνήμης του Κιλελέρ.

Με την περίφημη συνάντηση σας με τον πρωθυπουργό, υπήρξαν αποκλεισμοί προσώπων, που προκάλεσαν επίσης ένταση στις σχέσεις σας με άλλους συναγωνιστές…

Η παρεξήγηση που προκλήθηκε με την συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στην επιτροπή που συνάντησε τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Εμείς δεν αποκλείσαμε κανέναν από την συνάντηση. Η Αθήνα μας ζήτησε να στείλουμε 3-5 ονόματα. Με τον Νίκο Παλάσκα, τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων δεν μπορούσαμε να δεσμευθούμε ότι θα συμμετείχε στη σύσκεψη, γιατί δεν γνωρίζαμε πόσοι θα περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Εκείνος δεν ήθελε να έρθει, αν δεν ήταν σίγουρη η συμμετοχή του. Με τον αποκλεισμό κάποιων εκπροσώπων του Πανελλαδικού Οργάνου από την επίμαχη συνάντηση, αν είχε έρθει στην Αθήνα πιστεύουμε ότι θα κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου. Αν και όπως εξελίχθηκε η κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο τέλος εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μαξίμου όλοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν έρθει. Απλά η κυβέρνηση ήθελε ολιγομελές σχήμα για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.

Αυτή η συνάντηση μήπως έπρεπε να γίνονταν νωρίτερα. Γιατί είχε φθάσει η ώρα επιστροφής σας στα χωράφια. Οπότε όποιες δεσμεύσεις και να αποσπάσατε πολύ γρήγορα θα φεύγατε από τους δρόμους.

Σίγουρα η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Χάσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να συντονιστούμε καταρχήν με το Πανελλαδικό Όργανο των Αγροτών. Όταν διαπιστώσαμε τον ύποπτο ρόλο του και τα σπάσαμε στην Σίνδο, ξαναρχίσαμε από την αρχή την συγκρότηση του μετώπου με τα υπόλοιπα 39 μπλόκα, με τα οποία και τερματίσουμε τον αγώνα μας. Επίσης και η κουβέντα για την διαμόρφωση του πλαισίου αιτημάτων μεταξύ των 39 μπλόκων κράτησε πολύ, αναμένοντας ταυτόχρονα και τις παρατηρήσεις των φοροτεχνικών της Αθήνας. Όταν καταλήξαμε στην οργανωτική επιτροπή και στα αιτήματα, προέκυψε το συλλαλητήριο των μπλόκων της Νίκαιας στην Αθήνα. Δεν ήταν ηθικό κάποιοι να διαδηλώνουν έξω από την Βουλή κι άλλοι να συνομιλούν. Πρέπει όμως να παρατηρήσουμε τα εξής. Μόνο εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι επιθυμούμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, γιατί πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η επίλυση των προβλημάτων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων. Ήμασταν καθαροί από την αρχή. Άλλοι αφορίζανε μια επίσκεψη στο Μαξίμου και τελικά όχι μόνο πήγαν, αλλά είχαν και δώρα. Οι ίδιες απαντήσεις του πρωθυπουργού σε μας, τις βαφτίσαν κοροϊδία και σε αυτούς επιτυχία. Έτσι θα πάει μπροστά το αγροτικό κίνημα;

Και φέτος τηρήθηκαν οι παραδόσεις και αποχωρήσατε πρώτοι από τους δρόμους...

Δεν μας ενδιέφερε αν θα φύγουμε πρώτοι ή τελευταίοι. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα σήμερα της ελληνικής υπαίθρου ή αυτό πρέπει να ενδιαφέρει τον αγρότη που βρίσκεται για μέρες στην εθνική οδό. Θα το επαναλάβουμε, με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί. Δεν μας ενδιέφεραν οι εντυπώσεις και τα προσχήματα. Βγήκαμε στους δρόμους για να δείξουμε στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία ότι με τα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του αγρότη στην ύπαιθρο. Ας μας κατηγορούν ως «λαγούς» και λιποτάκτες. Κι ας αποχώρησαν οι κατήγοροι μας δύο μέρες μετά. Τους αφήνουμε να απολαμβάνουν τις δάφνες της αγωνιστικότητας. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτά που μας υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες, να τα υλοποιήσουν σύντομα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass