ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΉ

Ο Δήμος Τεμπών τίμησε τον Μαρίνο Αντύπα

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2016 18:40 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρ 2016 18:52

 

 

ΠΥΡΓΕΤΟΣ Του Κώστα Τσόλα

 Mε σεβασμό στη μνήμη του μεγάλου άνδρα ο οποίος έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά ενός ελεύθερου αγροτικού κόσμου ο οποίος να ορίζει τη γη που καλλιεργεί τον Μαρίνο Αντύπα ο Δήμος Τεμπών τίμησε τη μνήμη του στον Πυργετό. Ο μεγάλος αγωνιστής και πρωτομάρτυρας του αγροτικού κινήματος και τα οράματά του είναι σήμερα ακόμα ποιο επίκαιρα.

Σήμερα στις 11 το πρωί στο χώρο του ανδριάντα του εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας του Δήμου Τεμπών

και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ο Δήμος Τεμπών τίμησαν τον μεγάλο αγωνιστή των αγροτών Μαρίνο Αντύπα με επιμνημόσυνη δέηση με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Αλέξανδρο ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο ο οποίος σημείωσε ότι τιμάται στον Πυργετό εκεί που έχασε τη ζωή του, οπού δολοφονήθηκε για αξίες και αρχές τις οποίες ακόμη αναζητούμε.

Και ο κ. Κολλάτος συνέχισε «Ο Μαρίνος Αντύπας αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Το 1906 φθάνει στη Θεσσαλία και διατρέχει τα χωριά του κάμπου για να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους αγρότες.

Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων της γης αλλά έτσι προκαλεί το μένος των τσιφλικάδων, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν τη δολοφονία του στον Πυργετό.

Έχει όμως χαραχτεί στην ιστορία το όνομά του.

Έχει όμως φωτίσει τη ζωή των αγροτών με το παράδειγμά του.

Οι αγώνες που ακολούθησαν δεν έχουν ακόμα σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους.

Στην εποχή μας ο αγροτικός πληθυσμός ζει με τις σύγχρονες αγωνίες του, με τα επίκαιρα προβλήματά του, αλλά με τον παντοτινό του κόπο.

Αυτό αναγνωρίσαμε ως Δημοτική αρχή κι εστιάσαμε σε μια σειρά δράσεων που ανακουφίζουν τον άνθρωπο που μοχθεί στη γη.

Σε κάθε Δημοτική Ενότητα επεκτείνουμε, βελτιώνουμε, υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, συντηρούμε λιμνοδεξαμενές, επισκευάζουμε αντλιοστάσια, βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, προμηθευόμαστε τα αναγκαία υλικά.

Πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές για τους καρπούς του τόπου μας.

Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον διευθυντή του Γυμνασίου Πυργετού κ. Νίκου Χαντζάρα ο οποίος μέσα από μια μεστή και ενδιαφέρουσα παρέμβαση, αναφέρθηκε αρχικά στη ζωή και τους αγώνες του Μαρίνου Αντύπα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του και τους αγώνες του μέχρι και το ηρωικό του τέλος

   Και ο κ. Χαντζάρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι ο Μαρίνος Αντύπας άρχισε να ασχολείται με το αγροτικό ζήτημα και τα δικαιώματα των αγροτών που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Η τιμή και η υπόληψή τους ήταν στη διάθεση του αφέντη. Οι προσπάθειες για να δοθεί η γη του κάμπου στους καλλιεργητές του συναντούσε την αντίδραση των πανίσχυρων τσιφλικάδων.

Και συνέχισε: «Οι αγρότες τον αγάπησαν αλλά οι τσιφλικάδες του κάμπου, που απειλούνταν τα τεράστια συμφέροντά τους, άρχισαν να ανησυχούν και στράφηκαν εναντίον του καταστρώνοντας σχέδια για την εξόντωσή του.

   Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 1907 κι ενώ βρισκόταν εδώ στον Πυργετό, ο Αντύπας δέχθηκε πισώπλατα τη σφαίρα του δολοφόνου Κυριακού και πέθανε στην αγκαλιά του ξαδέρφου του, Παναγιώτη Σκιαδαρέση.

   Ο θάνατός του προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη χώρα. Τάφηκε στο χώρο εκείνο που αγωνίστηκε. Οι αρχές κάλυψαν το δολοφόνο και τους ηθικούς αυτουργούς. Ο θείος του, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, μετά το χαμό του πούλησε το τσιφλίκι κι έφυγε.

Όταν δολοφονήθηκε ο Αντύπας ήταν μόλις 35 χρόνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass