ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗΝ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ, ΜΑΡΣΑΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥΣ

«Παράσταση» χωρίς θεατές στο Κιλελέρ

* «Ανανδρη και ανήθικη» χαρακτήρισε τη στάση τους η Λαρισαία βουλευτής *Λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ Σιδερόπουλου και γραμματέα τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2016 0:51 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαρ 2016 1:07

 

Τις αποδοκιμασίες αγροτών, με αφορμή την κυβερνητική πολιτική στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, εισέπραξε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά που ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσαν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Κιλελέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών, στις 6 Μαρτίου του 1910.

Τα πρωτοφανή γεγονότα σημειώθηκαν όταν αγρότες – μέλη του μπλόκου των Τεμπών πήγαν με τρακτέρ στον χώρο του μνημείου και, όπως είχαν προαποφασίσει, τα έθεσαν σε λειτουργία μαρσάροντας και κορνάροντας όταν έλαβε τον λόγο η κ. Βαγενά προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό, με αποτέλεσμα ενώ μιλούσε να μην ακούγεται.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγ. Παπαγιαννούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό ζήτησε από την κ. Βαγενά να μην αναγνώσει την επιστολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, προτροπή που προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή όπως έπραξε και όταν ο εκπρόσωπος των νέων αγροτών, σχολιάζοντας την απουσία του υπουργού έκανε λόγο για «απαξίωση» της επετείου.

Η αντιπαράθεση γενικεύθηκε όταν κατευθύνθηκε στο βήμα της εκδήλωσης η κ. Βαγενά με τους αγρότες να κορνάρουν και να μαρσάρουν τα τρακτέρ τους, διαρκώς. Οι διοργανωτές αντέδρασαν όταν η βουλευτής ζήτησε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και τον δήμαρχο Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλο να την προστατεύσουν αφού προσκεκλημένη πήγε στην εκδήλωση αλλά παρά τις παροτρύνσεις τους, οι αγρότες επέμεναν στις αποδοκιμασίες.

Με την κ. Βαγενά σχολιάζοντας τη στάση των αγροτών να δηλώνει πως «θεωρώ ότι είναι άνανδρο, ανήθικο και δεν τιμά αυτούς που το σχεδίασαν». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κάποια στιγμή μετά από διακοπές και φραστικές αντιπαραθέσεις όταν η κ. Βαγενά επίσπευσε τον χαιρετισμό της και τους αγρότες να την αποδοκιμάζουν όταν κατέθεσε στεφάνι όπως έπραξαν και κατά την κατάθεση στεφάνων από τον γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου που συνέχισε τη φραστική αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή των αγροτών Χρ. Σιδερόπουλο.

Η ένταση συνεχίσθηκε όταν η κ. Βαγενά αποδοκίμασε τον πρώην υπουργό και εκπρόσωπο της ΝΔ Κων. Σκρέκα που ζήτησε να λάβει τον λόγο και, με τη σειρά του κατηγόρησε την κ. Βαγενά ότι μετέτρεψε την εκδήλωση σε «θέατρο» ενώ η ίδια η βουλευτής αποδοκίμασε τον κ. Αγοραστό ενώ αυτός κατέθετε στεφάνι.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Η χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία ενώ στο πλαίσιο των χαιρετισμών που ακολούθησαν, ο κ. Νασιακόπουλος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας παρατρύνοντας τους αγρότες να ενεργοποιήσουν συνεταιρισμούς και ομάδες αγροτών. Για να χαρακτηρίσει «λαμπρό παράδειγμα» την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα και να εξάρει τον ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο συγκεκριμένο έργο.

Ο εκπρόσωπος των νέων αγροτών Νίκ. Παυλονάσιος επέκρινε την κυβέρνηση «για την απουσία του υπουργού που απαξιώνει μια τέτοια γιορτή» με την κ. Βαγενά να διακόπτει τον ομιλητή λέγοντας ότι «αυτό είναι προσβλητικό για μένα», τον ομιλητή να διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για προσωπική αιχμή αλλά «δεν ξέρω κ. Βαγενά αν γνωρίζετε τα αγροτικά θέματα». Με τη βουλευτή να προσθέτει πως «ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ήταν εδώ» και τον παρευρισκόμενο συνδικαλιστή Χρ. Σιδερόπουλο να απευθύνεται στην κ. Βαγενά λέγοντας «να το μεταφέρεται στην κυβέρνηση».

Ο κ. Παπαγιαννούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό ως εκπρόσωπος των συνεταιριστικών οργανώσεων και αγροτών τόνισε πως «οι αγρότες περιμένουν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο» προαναγγέλλοντας «αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα» σε διαφορετική περίπτωση, για να καλέσει τέλος την κ. Βαγενά να μην αναγνώσει την επιστολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, προτροπή που προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή.

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε "επίκαιρο το μήνυμα της εξέγερσης των αγροτών" ενώ ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης επισήμανε ότι «οι αγώνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη των εξεγερθέντων».

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η σημερινή επέτειος δεν είναι πασαρέλα λόγων», πως υπάρχει «πραγματική αγωνία για να διατηρηθεί η αγροτική παραγωγή» χαρακτηρίζοντας «διαμαρτυρία επιβίωσης» τις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Η λύση είναι μία» υπογράμμισε «να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μία επανεκκίνηση με διαδικασίες παραγωγής» ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε «χρειάζεται φωτισμένη και όχι διαχειριστική εξουσία» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες απέδειξαν τον ανθρωπισμό τους».

ΜΑΡΣΑΡΑΝ

Όταν κλήθηκε στο βήμα η κ. Βαγενά, αγρότες έθεσαν σε λειτουργία τα τρακτέρ και, μαρσάροντας και κορνάροντας, με αποτέλελσμα να μην ακούγεται η ομιλήτρια που σημείωσε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να μεταφέρει μήνυμα του υπουργού αλλά «δυο λόγια από καρδιάς». Οι αγρότες κόρναραν αδιάκοπα, η βουλευτής επέμενε ότι δεν θα αποχωρήσει αλλά θα ολοκληρώσει την ομιλία της και έτσι, ζήτησε από τους διοργανωτές τον κ. Νασιακόπουλο και τον κ. Αγοραστό που την προσκάλεσαν ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να την προστατεύσουν αφού πρώτα αναρωτήθηκε αν «είστε όλοι σύμφωνοι με αυτό που συμβαίνει, αν είναι ευγενές αυτό που γίνεται».

«Τι να τους κάνω, να του δείρω;» απάντησε ο κ. Νασιακόπουλος που μαζί με τον κ. Αγοραστό κατευθύνθηκαν προς τους αγρότες καλώντας τους να σταματήσουν. «Λύξτε το» προέτρεψε ο κ. Νασιακόπουλος τον κ. Σιδερόπουλο με τον αγροτοσυνδικαλιστή να απαντά «δεν ντρέπεται να μιλάει;». «Εληξε τώρα» τόνισε ο κ. Αγοραστός που ανέβηκε μάλιστα να σε ένα τρακτέρ, με την κ. Βαγενά να επανέρχεται λέγοντας «προβοκάρουν μια γυναίκα» ενώ απευθυνόμενη στους αγρότες είπε «μια χαρά σας τα είπε ο κ. Αγοραστός, σας κολάκευσε» προσθέτοντας ότι «δεν με ξέρετε καλά, δεν πρόκειται να φύγω αν δεν ολοκληρώσω το λόγο μου».

«Αυτή η κυβέρνηση» πρόσθεσε η κ. Βαγενά «θα κάνει το παν για να ενισχύσει τους αγρότες» συμπληρώνοντας ότι «αν δεν τα καταφέρει υπάρχει και άλλη λύση ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, το βλέπετε τον ετοιμάζουν». Με τον κ. Σκρέκα να αντιδρά και να ζητά το λόγο από βήματος με την κ. Βαγενά να του τον αφαιρεί, «κατεβάζοντας» τα μικρόφωνα και τον κ. Σκρέκα, με τη σειρά του να κατηγορεί τη βουλευτή ότι «μετέτρεψε την εκδήλωση σε θέατρο».

Η ένταση συνεχίσθηκε με φραστικές αντιπαραθέσεις, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται όπως – όπως, με κατάθεση στεφάνων από φορείς και την αντιπαράθεση να συνεχίζεται όταν ο κ. Σιδερόπουλος αποδοκίμασε τον κ. Παπαγεωργίου και την κ. Βαγενά τον κ. Αγοραστό ενώ αυτός κατέθετε στεφάνι.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

Για το ίδιο θέμα η κ. Βαγενά σε δήλωσή της επισήμανε πως «ήρθα εδώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, προσκεκλημένη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ. Όπως μου ζήτησαν διαμαρτυρόμενοι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αγρότες δεν διάβασα την επιστολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά θέλησα να τους πω δυο λόγια βγαλμένα απ’ την καρδιά μου και γραμμένα με τα ίδια μου τα χέρια. Χέρια καθαρά που, όπως τα χέρια όλων όσοι στηρίζουμε την Κυβέρνηση αυτή, ούτε μίζες πήραν, ούτε τα ταμεία των αγροτικών συνεταιρισμών ξετίναξαν και –σίγουρα– δεν καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντί, λοιπόν, να ακούσουν αυτά που είχα να πω, συντονισμένα, προβοκατόρικα και απροκάλυπτα μια μικρή μειοψηφία (περίπου 20 ατόμων και 2-3 τρακτέρ), καθοδηγούμενη από τους γνωστούς αγροτο-κομματάρχες της ΝΔ επιχείρησε να με διακόψει με φωνές, κορναρίσματα ακόμα και με τρακτέρ(!). Βλέπετε δεν ήθελαν να ακούσουν λόγια ειλικρινά. Καταχειροκρότησαν τον κ. περιφερειάρχη με τα ωραία και γενικά που τους είπε, γιατί έχουν μάθει να έρχονται εδώ υπουργοί και πολιτευτές και να τους γεμίζουν με κούφιες υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά.

Μπροστάρης των «διαμαρτυρόμενων» ήταν... ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Χρ. Σιδερόπουλος, που μόλις ανέβηκα στο βήμα έδωσε το σύνθημα μπροστά στα μάτια μας για να αρχίσει η εναντίον μου επίθεση... Οι διοργανωτές, βλέπετε, μπέρδεψαν την ημέρα τιμής του αγροτικού αγώνα του Κιλελέρ με κομματική εκδήλωση της ΝΔ.

Το ίδιο και οι «αγανακτισμένοι» που ενώ εμένα δεν ήθελαν να με ακούσουν καταχειροκρότησαν τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκα. Ενώ σε εμένα κουνούσαν το δάχτυλο για το πακέτο Χατζηγάκη, λέξη δεν είπαν σ’ αυτούς που ανήκουν στον πυρήνα της ΝΔ που είναι η μόνη υπαίτια γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Αν οι παρευρισκόμενοι και οι διοργανωτές δεν ήθελαν να μιλήσω ας μην με καλούσαν ή ας μου το ζητούσαν εξ αρχής. Όφειλαν, όμως, αφού δεν έκαναν κάτι τέτοιο, να δείξουν υποτυπώδη σεβασμό, ενώ ο Δήμος και η Περιφέρεια όφειλαν να διασφαλίσουν την τάξη και όχι να με αφήσουν εκτεθειμένη στο βήμα απέναντι σε μια άνανδρη και προβοκατόρικη επίθεση λίγων δήθεν αγανακτισμένων.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα δικά μου χέρια και η ψυχή μου είναι καθαρή είναι δε τιμή μου που εκπροσώπησα αυτήν εδώ την Κυβέρνηση. Αυτή την Κυβέρνηση που υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί... και αν δεν τα καταφέρουμε ή αν ο λαός το αποφασίσει θα πάμε σπίτια μας με καθαρό το μέτωπο. Τους ετοιμάζουν, άλλωστε, σαν άλλο σωτήρα, τον κ. Μητσοτάκη που θα τους δώσει αντί για προστασία των αδυνάτων και δικαιοσύνη, νεοφιλελευθερισμό και καταστολή. Σε τελική ανάλυση, όλοι είμαστε άξιοι της τύχης μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωμάτων ασφαλείας αλλά και ελάχιστοι αγρότες, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κατά τον επίσημο εορτασμό της εξέγερσης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass