ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν\Σ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΑΣ Λάρισας

* Οι 145 υπάλληλοι έχουν λάβει 900.000 ευρώ από οφειλές 5,5 εκ.

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 0:23

 

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, καθώς η διαδικασία της εκκαθάρισης προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω και της απεργίας των δικηγόρων, ενώ όπως υποστηρίζει το προεδρείο του συλλόγου τους «από τις συνολικές οφειλές των 5,5 εκατ. ευρώ, βάση δικαστικών αποφάσεων, οι 145 υπάλληλοι έχουν λάβει περί τις 6.100 ευρώ έκαστος» (σ.σ: περίπου 900.000 ευρώ συνολικά).

Αναλυτικότερα η τελευταία πληρωμή τους από τους εκκαθαριστές έγινε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από τον Νοέμβριο 2015 ο επίμαχος λογαριασμός, στον οποίο πιστώνονται τα χρήματα από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων έχει δεσμευθεί για οφειλές στο δημόσιο. Το Σωματείο των εργαζομένων στην πρώην ΕΑΣ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εκκαθαριστές, προκειμένου να ξεμπλοκάρει -τουλάχιστον σε ποσοστό 50%- ο λογαριασμός και να επανεκκινήσουν οι πληρωμές. Άρα έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους για να ανασάνουν οικονομικά.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο περί Συνεταιρισμών, που αλλάζει τη σειρά αποπληρωμής των οφειλών των υπό εκκαθάριση Ενώσεων και δίνει προτεραιότητα στις τράπεζες και εν συνεχεία στους εργαζόμενους, το Σωματείο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη διαβούλευση και αναμένει τις απαιτούμενες τροποποιήσεις.

Αναλυτικότερα αναφέρουν τα εξής: Σχετικά με τις εκκαθαρίσεις των ΕΑΣ θέλουμε να καταθέσουμε μερικές σκέψεις και προτάσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στις πρώην ΕΑΣ. Όπως ήδη γνωρίζετε κάποιες ΕΑΣ ήδη είναι προς εκκαθάριση και αρκετές ακόμα οδεύουν προς εκκαθάριση. Εκτιμάμε ότι σε δύο χρόνια οι άνεργοι στον κλάδο μας θα ξεπεράσουν τους 5.000 με την πλειοψηφία τους να είναι πάνω από 50-55 χρονών. Εκ των πραγμάτων είναι σε μια ηλικία που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν νέα εργασία. Επομένως μπαίνει το ερώτημα τι θα απογίνουν οι πρώην εργαζόμενοι των ΕΑΣ. Οι προτάσεις που έχουμε είναι οι παρακάτω: Α) Οι ΕΑΣ που τίθενται σε εκκαθάριση: Να ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκκαθάρισης σε δύο χρόνια το αργότερο. Σήμερα με το ισχύον καθεστώς η εκκαθάριση δεν έχει χρονικό ορίζοντα με αποτέλεσμα οι απολυμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους ούτε τις αποζημιώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα χρωστούμενα δεδουλευμένα ξεπερνούν τα 2 έτη. Β) Να έχουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα στην κατάταξη των οφειλετών, έναντι όλων (ΦΠΑ, δημόσιο) ώστε όταν προκύπτει προϊόν εκκαθάρισης να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανακοπής όπως γίνεται σήμερα από το δημόσιο. Πρέπει να γίνει νομοθετική πρόβλεψη που να ξεκαθαρίζει την προτεραιότητα των εργαζομένων. Γ) Να εφαρμοστούν προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους του κλάδου παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όπως και προγράμματα πενταετίας που προβλέπει ο ν. 4015 για τους εργαζόμενους του κλάδου που δεν θα απορροφηθούν στα καινούρια σχήματα. Δ) Με νομοθετική πρόβλεψη να μπει υποχρεωτικότητα πρόσληψης των εργαζομένων των πρώην ΕΑΣ στα καινούρια σχήματα που δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν με τον καινούριο νόμο. Ε) Με νομοθετική πρόβλεψη οι εργαζόμενοι των πρώην ΕΑΣ να έχουν δικαίωμα απόσπασης σε άλλες υπηρεσίες σχετικές με τον αγροτικό τομέα (ΟΠΕΚΕΠΕ, δήμους, περιφέρεια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.λπ.) ή να έχουν δικαίωμα επιπλέον μοριοδότησης για πρόσληψη σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

Γ.Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass