Η Θεσσαλική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά στο αγροτικό μουσείο Ιτέας

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 12:24

Η Θεσσαλική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά περνά μέσα από το αγροτικό μουσείο Ιτέας στο Δήμο Παλαμά, στο νομό Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, έναν μοναδικό στο είδος του χώρο δημιούργησε ο πρώην δήμος Φύλλου στο νομό Καρδίτσας, στον οποίο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Πρόκειται για το λαογραφικό-αγροτικό μουσείο Ιτέας, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Δήμου Παλαμά, το κτίριο του αγροτικού μουσείου είναι 560 μ2 το οποίο περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων και βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στον μοναδικό, για το είδος του, εκθεσιακό χώρο που δημιουργήθηκε στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου. Σχετίζονται με την τοπική αγροτική-πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά.

Μέχρι σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 4.000 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων είναι δωρεές των κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν αλωνιστικές μηχανές προηγούμενων δεκαετιών, αδοκάνες, τις οποίες έσερναν άλογα και τις χρησιμοποιούσαν στον αλωνισμό, τα πρώτα τρακτέρ που έκαναν την εμφάνισή τους στη θεσσαλική πεδιάδα, μαγγανοπήγαδο, από το οποίο αντλούσαν νερό οι κάτοικοι για να ποτίζουν το περιβόλι, όπως και σνέκες, ξύλινες στάμνες μέσα στις οποίες αποθηκεύονταν αλάτι.

Επίσης, υπάρχει η σάλα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Επίσης κυρίαρχη θέση κατέχει ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές. Απώτερος στόχος είναι αφενός να κληροδοτήσει στους νέους τις πολιτιστικές μας αξίες, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας, αφετέρου να αναδείξει τον πεδινό τουρισμό προσελκύοντας επισκέπτες και γνωρίζοντας τους τον ντόπιο τρόπο ζωής, τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία μας.

Η περιοχή του Παλαμά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, έχει το χρώμα του πλούσιου κάμπου της πεδινής Θεσσαλίας. Έχει κρυμμένες γωνίες, μνημεία βυζαντινά, ρωμαϊκά, κλασικά, θαυμάσια φύση, ήθη, έθιμα, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα φαγητά. Σας καλώ, προσθέτει, vα ανακαλύψετε τη χώρα των αρχαίων Τιτάνων, των Καραγκούνηδων, μια ζωντανή περιοχή, εύκολα προσβάσιμη μιας και είναι στη καρδιά της Ελλάδας, πλούσια σε ιστορία και παράδοση με ανθρώπους ανοιχτούς και φιλόξενους.

Πέρα από το Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο της Ιτέας, το οποίο είναι από τα καλύτερα στο αντικείμενό του πανελλήνια και για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, επισκεπτόμενοι την περιοχή μας μπορείτε να δείτε πολλούς βυζαντινούς ναούς, μνημεία αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όπως τον προϊστορικό οικισμό και την αρχαία πόλη Λιμναίο στις παρυφές του Έλους της Μεταμόρφωσης, την ομηρική πόλη Αστέριο, την αρχαία Ακρόπολη στο Βλοχό και στο Στρογγυλοβούνι όπως και τα ρωμαϊκά λουτρά στη Συκεώνα, καταλήγει ο ίδιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass