Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 01 Απρ 2016 8:14

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος ο καιρός στη Θεσσαλία, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (23-25 βαθμούς Κελσίου). Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παραμείνει καλός, η θερμοκρασία αμετάβλητη, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες θα κυριαρχήσουν και όλη την επόμενη βδομάδα. Με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι επαληθεύθηκε η παροιμία περί του «Μάρτη γδάρτη και κακού παλουκοκάφτη». Άλλη πάλι εύχονται να μην επιβεβαιωθεί η παροιμία «σαν ρίξει ο Μάρτης δυο βροχές κι ο Απρίλης άλλη μία, χαρά σε εκείνον τον γεωργό που έχει τα πολλά σπαρμένα».  

ΑΚΑΡΕΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Στην αρχή προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση, αργότερα τους ανθοφόρους οφθαλμούς και καρπούς της ελιάς. Ο λόγος για τα σκωληκόμορφα ακάρεα, τα οποία έχουν «χτυπήσει» τα τελευταία χρόνια ελαιώνες κυρίως στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. Οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι προσβολές ήταν ιδιαίτερα έντονες, και εφιστούν την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς, ιδιαίτερα για την εποχή που διανύουμε. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα ακάρεα κρύβονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, και την άνοιξη μετακινούνται προς τη νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες (όπως είναι διαταγμένα δηλαδή τα άνθη). Εκεί, τα ακάρεα αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, κυρίως λίγο πριν ανθίσει η ελιά. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας συστήνει στους παραγωγούς να λάβουν μέτρα, όταν η βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Επειδή, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι γεωπόνοι του Κέντρου, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εξειδικευμένα σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, συνιστάται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Το διάστημα από Δευτέρα 4 έως Παρασκευή 8 Απριλίου, αναμένεται -επιτέλους- η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση των Δικαιωμάτων, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη πληρωμών από τις 20 Απριλίου και μετά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση του τίτλου των οριστικών Δικαιωμάτων Bασικής Eνίσχυσης, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταβληθεί το β’ μέρος της εκκαθάρισης της Bασικής Eνίσχυσης, καθώς και η Πράσινη Ενίσχυση. Τα χρήματα που αυτή την ώρα χρωστάει το υπουργείο στον αγροτικό κόσμο της χώρας, υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ (!), ποσό που εμφανώς λείπει από την πραγματική οικονομία στο σύνολό της. Περιττό δε να τονισθεί ότι ακόμη και αυτή η προετοιμασία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, έχει καταστεί πρακτικά αδύνατη. Οι αγρότες, πάντως, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν τα χρήματά τους πριν τα Χριστούγεννα,... σήμερα ελπίζουν απλά να τα πάρουν μέχρι το Πάσχα!

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2015, έως τις 30 Ιουνίου 2016, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, εκτιμώντας ότι για αντικειμενικούς λόγους, υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε χθες 31 Μαρτίου 2016.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΝΙΤΡΙΚΑ

Από τις 4 Απριλίου καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις εφαρμογής οι δικαιούχοι βιολογικής γεωργίας και νιτρικών για την πενταετία, προκειμένου κατόπιν να πληρωθούν για τις δεσμεύσεις του 2015 -όταν και εφόσον υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια. Στη σχετική τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η χρονική μετάθεση κατά ένα μήνα στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων εφαρμογής για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του 2015, η οποία αυτόματα θα καθυστερήσει και τις πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών, κρίνεται αναγκαία –όπως αναφέρεται- «λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες και την υστέρηση στη διαδικασία έναρξης καταχώρησης των τροποποιήσεων συμβάσεων/ΣΠΔ, των μεταβιβάσεων και των συμβάσεων κατόπιν έγκρισης αιτημάτων θεραπείας». Αντίστοιχα, από τις 4 Απριλίου μπορούν να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής του έτους 2015, οι δικαιούχοι αμειψισποράς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές για την πρώτη και δεύτερη πρόσκληση, ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη πρόσκληση και ολοκληρωμένης τεύτλων για την πρώτη και τη δεύτερη πρόσκληση. Σε όλες τις περιπτώσεις μέσα σε εβδομήντα ημερολογιακές ημέρες από την οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής, θα πρέπει αυτή να κατατεθεί σε έντυπη μορφή με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Hotel Divani Caravel» στην Αθήνα, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και αναμένεται να αποφασιστούν τα κριτήρια επιλογής, βάσει των οποίων θα βαθμολογούνται και θα εγκρίνονται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης όπως Νέοι Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης. Απομένει να φανεί εάν στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα αποσαφηνιστούν τα όρια αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών και ΥπΑΑΤ, ώστε να προχωρήσουμε προς τις προκηρύξεις με ταχύτερους ρυθμούς. Η καταβολή των προκαταβολών στους επενδυτές σε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό απ' όπου εν συνεχεία θα αντλούνται τα χρήματα για την πληρωμή τιμολογίων χωρίς την έκδοση εγγυητικών επιστολών όπως πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, εξετάζουν στο ΥπΑΑΤ, όπου εκτιμούν ότι το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της περιόδου 2007-2013 δεν πέτυχε τον σκοπό του, που ήταν να βοηθήσει τους αγρότες να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση σε κονδύλια που θα τους επέτρεπαν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Γι’ αυτό και απαιτούνται δραστικές αλλαγές.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Τις ημέρες του Πάσχα τοποθετείται η πληρωμή της συνδεδεμένης στην ντομάτα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ που θα ορίζει το ύψος της ενίσχυσης. Εκτιμάται ότι αυτή θα είναι στην ενδεικτική τιμή των 28,6 ευρώ το στρέμμα, παρά το ότι οι δηλωθείσες εκτάσεις είναι σημαντικά μικρότερες (περί τα 54.710 στρέμματα), από την έκταση αναφοράς στα 90.800 στρέμματα. Στο μεταξύ αυξημένες εκτάσεις σε ποσοστό 15% περιμένει φέτος η Ηλεία στην τομάτα, την ίδια ώρα που οι πρόθεση των Θεσσαλών καταγράφει μείωση της τάξης του 10%, λόγω της δυσαρέσκειας των παραγωγών για τη μείωση 9% στις τιμές των συμβολαίων βιομηχανικής ντομάτας από τα εργοστάσια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης την Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Επιμελητηρίου (Παπακυριαζή 44, ισόγειο) από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Προσωπικού Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass