Ερευνητές ΕΘΙΑΓΕ: Μην υποβαθμίζετε άλλο την αγροτική έρευνα

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2016 12:34

 

Ανάστατοι είναι οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας από την συμπεριφορά της νέας «προσωρινής» διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία «αντί να προχωρά στη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας, την υποβαθμίζει». Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο διαχωρισμός της έρευνας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αποτελεί υποχρεωτική επιλογή, μετά τη συγχώνευση των τεσσάρων εμπλεκόμενων φορέων και κρίνουν ότι «η συμπεριφορά αυτής της διοίκησης είναι χειρότερη από όλες τις μέχρι τώρα διοικήσεις του Οργανισμού».

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα μετά την Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών που συνήλθε στη Θεσσαλονίκη έκτακτα, λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της θέσης της Αγροτικής Έρευνας στον Οργανισμό. Το ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους υπουργούς και στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ αναφέρει τα εξής:

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, λειτουργεί με βάση την ΚΥΑ (188763/13.10.2011), χωρίς να υπάρχει νομικό καθεστώς, ευνοώντας συνθήκες ανάπτυξης αυθαιρεσιών στα όργανα διοίκησης. Όλες οι προσωρινές διοικήσεις του ΕΛΓΟ από το 2011 έως και σήμερα, αντί να δρομολογήσουν την προετοιμασία νομοθεσίας που θα αναβάθμιζε την αγροτική έρευνα, μετέτρεψαν την αποστολή τους από «προσωρινή» σε κανονική και σε θεσμικό επίπεδο, ο ΕΛΓΟ εξακολουθεί να λειτουργεί εν κενό δικαίου. Η Ένωση Ερευνητών έγκαιρα προειδοποίησε για τους κινδύνους από την τακτική αυτή όλων των διοικήσεων προσφεύγοντας στο ΣτΕ για το παράνομο της καταστατικής ΚΥΑ του Οργανισμού, προβαίνοντας μεταξύ των άλλων σε αναδιάρθρωση του αγροτικού ερευνητικού ιστού της χώρας, χωρίς νομοθετικό θεμέλιο. Η δε έρευνα αντιμετωπίζεται πλέον ως δραστηριότητα μιας ΔΕΚΟ(!), αντίθετα, με ότι συμβαίνει σε όλους της ερευνητικούς φορείς της χώρας (Ινστιτούτα, Κέντρα). Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση των τεσσάρων φορέων και της αναποτελεσματικής λειτουργίας του Οργανισμού, οι ερευνητές του ΕΟΙΑΓΕ, προσβλέποντας στη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του ερευνητικού έργου στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, κρίνουν ότι ο διαχωρισμός της έρευνας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αποτελεί υποχρεωτική επιλογή. Στο μεταξύ σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις και από τη νέα «προσωρινή» διοίκηση, με τις ίδιες πρακτικές, διατηρώντας τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες δομές και αντί να προχωρά στη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας, την υποβαθμίζει σε επίπεδα ανάξια του ρόλου και της αποστολής της.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών ομόφωνα:

1. Καταδικάζει τις ενέργειες όλων των διοικήσεων και ζητά το διαχωρισμό του φορέα της έρευνας από τον ΕΛΓΟ, γεγονός, που θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί στο ενιαίο πλαίσιο του ΕΛΓΟ, μετατρέποντάς την σε μια δημόσια υπηρεσία με αποστολή την παροχή υπηρεσιών που την οδηγεί σταδιακά στην κατάργησή της. Την ψήφιση νόμου άμεσα για την αγροτική έρευνα που να τη διατηρεί υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ και να την αναβαθμίζει, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα, που θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τους βασικούς τομείς αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Να έχει διοικητική οικονομική αυτοτέλεια και να ακολουθεί το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της έρευνας στη χώρα.

2. Απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης στον ΕΛΓΟ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για την αγροτική έρευνα με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αρθούν οι αδικίες των προηγούμενων διοικήσεων και να επικρατήσει η αξιοκρατία και η ισότιμη μεταχείριση των εργαζόμενων.

3. Ζητά άμεσα την άρση της αδικίας έναντι των ερευνητών για τη μη υπαγωγή τους στο μητρώο στελεχών της δημόσιας διοίκησης και την ισότιμη ένταξή τους σε αυτό με τις άλλες κατηγορίες στελεχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass