Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ, ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ:

Ο παγετός θα αποζημιωθεί, ο ήπιος χειμώνας όχι…

*Εντονη διαφωνία όμως για το πώς διευκρινίζονται οι δύο κατηγορίες * «Θα αποφανθεί η γεωπονική επιστήμη» …ξεκαθάρισε ο ίδιος

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2016 0:18

 

Του Κώστα Γκιάστα

Κάτι από χρησμό της… Πυθίας θύμισε η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ χθες στον Τύρναβο όπου πραγματοποίησε, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου κ. Σαρχώση, επίσκεψη – συνάντηση με τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί να εμφανίστηκε ξεκάθαρος για το ποιος θα πάρει αποζημίωση λέγοντας πως θα πάρουν όσοι υπέστησαν παγετό και όχι αυτοί που ήταν θύματα του ήπιου χειμώνα αλλά ήταν «θολός» ο διαχωρισμός των δύο αυτών κατηγοριών αφήνοντας τους παρευρισκόμενους με αυτήν την αγωνία. Είπε ωστόσο πως θα ορίσει τη διαφορά η γεωπονική επιστήμη με τους αντίστοιχους ελέγχους.

Μίλησε για την πιθανή αλλαγή κανονισμού στον ΕΛΓΑ, τους τρόπους ενίσχυσης όλων όσοι πληγήκαν από τον ήπιο χειμώνα ενώ για το αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον ΕΛΓΑ τόνισε πως υπάρχουν και είναι στην τράπεζα της Ελλάδας με επιτόκιο 3%. Υπογράμμισε μάλιστα πως αν αυτό γινόταν πολύ νωρίτερα θα ήταν μεγαλύτερο και το κέρδος.

Πιο αναλυτικά τόνισε για την επίσκεψή του: «Ως διοίκηση και ως υπηρεσίες προσπαθούμε να κάνουμε επισκέψεις για να έχουμε μια εικόνα όταν υπάρχουν ζημιές αλλά και για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μειωμένη παραγωγή στα αχλάδα και σε κάποια ροδάκινα. Είναι ένα θέμα που αποδίδεται από τους παραγωγούς σε παγετό του Μαρτίου. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι παγετός, θα το εκτιμήσει η υπηρεσία. Σε κάποιες περιοχές όμως είναι λόγω ήπιου χειμώνα και κακής καρπόδεσης. Το που είναι τι θα το δει η υπηρεσία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αίτιο που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά δεν ασφαλίζεται κιόλας αφού δεν πληρώνει ασφαλιστική εισφορά γι αυτήν ο παραγωγός. Ωστόσο για τον ήπιο χειμώνα, κατεύθυνση του Υπουργείου με αιχμή τον ΕΛΓΑ θέλουμε να δούμε και τα αίτια αλλά και τα εργαλεία στήριξης για το εισόδημα του παραγωγού. Είτε λέγεται De Minimis, είτε ΠΣΕΑ, είτε πρόγραμμα αγροτικής ανασυγκρότησης στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε εντολή από τον υπουργό από την προηγούμενη εβδομάδα να το χειριστούμε».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής κανονισμού είπε: «Αλλαγή κανονισμού θα γίνει αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι ελαστικός. Μπορεί να είναι πιο σφιχτός. Αν εντάξουμε κάποια πράγματα προϋποθέτει και τεχνική και οικονομική μελέτη. Θα προβλέπει τη βιωσιμότητα αλλά θα επιβαρύνει το ασφάλιστρο. Αυτό θα είναι ασύμφορο όμως για τον παραγωγό. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά γιατί είναι ένας δημόσιος οργανισμός που διαχειρίζεται χρήματα των αγροτών, είναι αλληλέγγυος και δημιουργεί κάποια ζητήματα. Κάποιοι αγρότες έχουν δυνατές καλλιέργειες προσφέρουν κάτι παραπάνω από άλλους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και σχεδιάζουμε και ήδη προγραμματίζουμε αλλαγές. Γιατί ζητήματα της περιόδου 2004 – 2010 με τα κατ’ εξαίρεση που χρέωσαν με 3.5 δισ. τον οργανισμό και τον έφτασαν στα όρια του κλεισίματος και τον ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο και τον πληρώνουμε όλοι δεν θα τα έχουμε».

Εκπροσώπηση είχαν οι: ΑΣΕΠΟΠ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων, Πλατανουλίων, Γιάννουλης, Αμπελώνα, Φαλάνης, Δαμασίου, Λυγαριάς, Δελερίων. Ομάδα παραγωγών Αργυροπουλίου, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργυροπουλίου, Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα, Αγροτικός Σύλλογος Λυγαριάς, ΕΟΑΣν Λάρισας. Όλοι τους είχαν λίγα λεπτά στη διάθεσή τους και έθεσαν τις ανησυχίες τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μ. Λιόντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass