Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ Θ. ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ

«Η καρπόπτωση δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες ζημιές»

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2016 0:55

 

Στο άρθρο του δημοτικού συμβούλου Τυρνάβου Α. Ροντούλη σχετικά με τις αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών της περιοχής, απαντάει με επιστολή του προς τη διεύθυνση σύνταξης της «Ελευθερίας» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Κουρεμπέ έχει ως εξής :
«Κύριοι,
Με αφορμή το άρθρο του δημοτικού συμβούλου Τυρνάβου κ. Ροντούλη, στην εφημερίδα σας, θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις.
Από το άρθρο φαίνεται ότι ο κ. Ροντούλης δεν έχει ιδέα από τη γεωπονική επιστήμη, γεγονός που είναι κατανοητό, δεδομένου ότι δεν είναι γεωτεχνικός. Αυτό όμως που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό είναι η δυσκολία ενός αποφοίτου της φιλοσοφικής να αντιληφθεί απλές έννοιες.
Παρά τη δυσκολία , ο κ. Ροντούλης, δεν θεώρησε σκόπιμο ούτε να θέσει τα ερωτήματά του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγροτικούς φορείς στον Δήμο Τυρνάβου, ούτε να διαβάσει ολόκληρο τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., παρά μόνο μικρά αποσπάσματα κατά πώς τον βολεύουν για να επιδοθεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Με σκοπό να αποσαφηνιστεί τι, τελικά, ισχύει αναφέρω συγκεκριμένα:
Πρώτον: Στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011) του ΕΛ.Γ.Α. δίνεται, όντως, ο ορισμός που ο κος Ροντούλης αναφέρει για τον παγετό. Αν έκανε όμως τον κόπο να διαβάσει και το επόμενο άρθρο, το 4, θα έβλεπε ότι:
Άρθρο 4 :Είδος ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά
1. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια που προσδιορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβηκε το ζημιογόνο αίτιο.
2. Οι ζημιές που προκαλούνται στο φυτικό κεφάλαιο ή που επιδρούν μειωτικά στην παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, εκτός της καλλιέργειας των σπαραγγιών.
3. Δεν καλύπτονται οι ζημιές που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.
Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σε περιοχές του Τυρνάβου και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Η καρπόπτωση ένα μήνα μετά, και μάλιστα χωρίς συμπτώματα από παγετό, δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες ζημιές.
Εκτός αν ο κος Ροντούλης μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε πρακτικές "κατ' εξαίρεση" αποζημιώσεων που χρέωσαν τον ΕΛ.Γ.Α. με πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2010.
Δεύτερον: Τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι στη διάθεση του ΕΛ.Γ.Α. από τη συνεργασία του με την Ε.Μ.Υ. και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Επίσης, οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα προκαλούν συμπτώματα στις καλλιέργειες, τα οποία περιγράφονται από τη γεωπονική επιστήμη και όχι από τα πολιτικάντικα σχόλια του κου Ροντούλη.
Τρίτον: Τελικά τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα την κάνει η εσωτερική τρόικα, στης οποίας το πλευρό της και ο πρώην υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Λες και η μείωση παραγωγής δεν επηρεάζει τη μεταποίηση και την εμπορία και κατά συνέπεια την οικονομία μιας περιοχής. Προφανώς ως υφυπουργός δεν έκανε τον κόπο να σκεφτεί τρόπους και εργαλεία στήριξης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών, διότι μάλλον τον ενδιέφεραν μόνο οι πολιτικές μεταγραφές. Ας ξαναδιαβάσει λοιπόν τον κανονισμό του προγράμματος de minimis.
Επιτρέψτε μου να του γνωρίσω ότι στον Τύρναβο, έχετε και μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών σας προϊόντων, και μάλιστα συνεταιριστική και υγιή. Εκτός αν ο ίδιος, επιθυμεί τη διάλυση και αυτής όπως και της υπόλοιπης χώρας.
Τέταρτον: Τι νόημα έχουν οι εκ των υστέρων ερωτήσεις για τα ΠΣΕΑ; Γιατί δεν τέθηκαν στη συνάντηση; Ίσως γιατί όσα λέει είναι ήδη γνωστά; Τι ακριβώς αποκρύβει; Το γνωστό σε όλους; Τι ακριβώς μας προτείνει; Να μην εξετάσουμε την εφαρμογή του προγράμματος για να βρει τρόπο αυτός να επιβιώσει πολιτικά; Πέμπτον: Επιτέλους ας διαβάσει κάτι σωστά.
Άρθρο 71 Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α' 160) προστίθεται περίπτωση ιγ' ως εξής: «ιγ. Λοιπές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες από κοινού ή μεμονωμένα επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής δενδρωδών καλλιεργειών, πάνω από ορισμένο ποσοστό κατά νομό, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτείται με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επιστημονική Επιτροπή για την τεκμηρίωση των ανωτέρω».
Διαβάζοντας το ολόκληρο γίνεται κατανοητό ή πρέπει να το δώσει σε κανένα μαθητή να το εξηγήσει. Γρήγορα, όμως, γιατί τα δημοτικά θα κλείσουν για διακοπές. Να επαναλάβω, λοιπόν, ότι τέτοια εντολή για τη συγκρότηση της επιστημονικής επιτροπής έχει δοθεί από τον Υπουργό ΠΑ&Τ.
Εύκολα, εξηγεί κανείς την τραγική κατάσταση της ελληνικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια, όταν το ΥΠΑΑΤ είχε τέτοιους πολιτικούς προϊσταμένους. Και για να τα ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά, οι καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από παγετό, όσες και αν είναι, θα αποζημιωθούν κανονικά και δίκαια. Όσο για τις καλλιέργειες που παρουσιάζουν μείωση παραγωγής, από άλλα αίτια, το Υπουργείο, θα χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία, που αναφέρθηκαν και στη συνάντηση, προκειμένου να στηρίξουν το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.
Κλείνοντας τη συζήτηση θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο ΕΛ.Γ.Α. είναι στη διάθεση του αγροτικού κόσμου για να συζητήσει όλες εκείνες τις δράσεις που θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τόσο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και του ΕΛ.Γ.Α., αφήνοντας στην άκρη τα όποια μικροπολιτικά παιχνίδια.
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ
Θεοφάνης Κουρεμπές»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass