Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΨΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

«Κόκκινο» στα ΠΣΕΑ, «πράσινο» στις αποζημιώσεις «de minimis»

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2016 11:00

 

*Αν όμως τις εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με το «πακέτο Χατζηγάκη», όπως τόνισε *Γ. Λαμπρούλης: «Εγκληματική η αδιαφορία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού»

Μέσω των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας, τις γνωστές de minimis, κι όχι μέσω ΠΣΕΑ θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αποζημιωθούν οι ζημιές στο πάγιο (κυρίως αποθήκες) και ζωικό κεφάλαιο καθώς και τα αποθηκευμένα προϊόντα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και ειδικότερα στα Φάρσαλα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Λαμπρούλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ήταν σαφής όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποζημιώσεων μέσω κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ): «υπάρχει ο απαραίτητος όρος η ζημιά να είναι τουλάχιστον το 30% του μέσου όρου της περιφερειακής ενότητας, του μέσου όρου της περιφέρειας. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτές οι ζημιές δεν φτάνουν σ’ αυτό το σημείο και είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει την έγκρισή της.

Εγώ πλησιάζω το συγκεκριμένο θέμα με βάση την πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε ο υπουργός με τον Λαρισαίο βουλευτή του ΚΚΕ να σχολιάζει: «Αυτό που λέτε είναι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου προανήγγειλε ότι θα επιδιωχθεί να καλυφθούν οι ζημιές – αυτές που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ – με την διαδικασία «de minimis» και ξεκαθάρισε: «Και σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται μια διαδικασία έγκρισης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι -όλοι το έχετε αντιληφθεί, το έχουμε κουβεντιάσει πόσες φορές και εντός των ημερών πάλι θα μας απασχολήσει - οι ανακτήσεις από τα πακέτα «Χατζηγάκη» δόθηκαν χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς την έγκριση».

-«Πόσο διάστημα μπορεί να πάρει το «de minimis;», ρώτησε ο κ. Γ. Λαμπρούλης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξηγεί: «Όταν λέμε ότι θα εκτιμήσουμε την απώλεια εισοδήματος σημαίνει ότι θα τελειώσει η καλλιεργητική περίοδος και θα γίνει συγκομιδή».

-«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα;», ξαναρώτησε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ.

-«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, τι να κάνουμε; Απώλεια εισοδήματος πρέπει να έχεις από την ώρα που θα συγκομίσεις το προϊόν και θα εκτιμήσεις εάν η αξία του είναι μικρότερη και τι απώλεια έχεις, από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων. Αυτές είναι οι διαδικασίες και δεν υπάρχει κάτι άλλο», απάντησε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος προανήγγειλε πάντως διορθωτικές κινήσεις μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών στα δίκτυα άρδευσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι η καταγραφή των ζημιών θα γίνει «όσο γίνεται γρηγορότερα και το έργο των εξατομικεύσεων -είναι αυτό που λέμε «εξατομίκευση των εκτιμήσεων»- θα γίνει σύντομα, αλλά αργότερα. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς».

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

«Αυτό που αναδεικνύεται και με το πρόβλημα των πλημμυρών στη Θεσσαλία, το οποίο δεν είναι πρώτη φορά, ίσως είναι πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση, είναι τεράστιες ελλείψεις τόσο στη συντήρηση, τον καθαρισμό, τη βελτίωση των δικτύων των ποταμών, των παραποτάμων, αλλά και των στραγγιστικών τάφρων, αλλά βεβαίως και η ανάγκη νέων εγγειοβελτιωτικών έργων που θα βοηθήσουν ή θα αποτρέψουν τις εκτεταμένες καταστροφές των καλλιεργειών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης και χαρακτήρισε «τεράστιες τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφέρειας Θεσσαλίας, των τοπικών διοικήσεων, δήμων, των αρμόδιων αντίστοιχα φορέων. Ο αγροτικός πληθυσμός μένει αβοήθητος και βεβαίως οδηγούνται στην καταστροφή για ακόμη μία φορά, ενώ όλοι αυτοί οι κρατικοί φορείς –να το πω έτσι- που έχουν την ευθύνη, κρύβονται πίσω από το γεγονός του έκτακτου καιρικού φαινομένου.

Εμείς λέμε ότι πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία και του κράτους, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και στο δίκαιο και χρόνιο αίτημα των αγροτών για την ανάγκη υλοποίησης αντίστοιχων έργων».

Ο κ. Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε την αξίωση των αγροτών «άμεσα οι εκτιμήσεις, άμεσα και οι αποζημιώσεις, δίκαιες στο 100% των ζημιών» και ρώτησε τι θα γίνει με τη συνδεδεμένη στα προϊόντα, την οποία δικαιούνται οι αγρότες.

Γ. ΜΑΚΡΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass