ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Η Αγιά κρατά το κεράσι ψηλά

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2016 12:03

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι, η 37η κατά σειρά γιορτή στο γραφικό αυτό χωριό της Αγιάς που για άλλη μια χρονιά με τις διήμερες εκδηλώσεις αγκάλιασε τους εκατοντάδες επισκέπτες του, τους χάρισε απλόχερα την ομορφιά του, φυσική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική, ενώ, παράλληλα, διαφήμισε το κεράσι, που αποτελεί μία από τις βασικές καλλιέργειες του τόπου, τίμησε τον μόχθο των κερασοπαραγωγών και έκανε γνωστά τα προβλήματά τους στους αρμόδιους για να τα λύσουν.

Οι ποικίλες εκδηλώσεις, για τη διοργάνωση των οποίων συνεργάστηκαν ο Δήμος Αγιάς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ», η Τοπική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου, η ΔΕΥΑ Αγιάς και το ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Αγιάς, ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του προέδρου του χωριού Γιάννη Πατσαβούρα, ο οποίος δεν παρέλειψε βεβαίως να ευχαριστήσει, τόσο τους χορηγούς της γιορτής, όσο και όλους εκείνους που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, ο οποίος υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας να βοηθηθούν με όλους τους τρόπους οι αγρότες, μίλησε για την ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, χαρακτήρισε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αναχρονιστικό και τόνισε πως είναι επιβεβλημένη, πια, η αλλαγή του. Χαιρετισμό απηύθυνε, εν συνεχεία, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσιαντώνης, ο οποίος συνεχάρη τους κατοίκους του χωριού που κρατάνε ζωντανή αυτή τη γιορτή από το 1980, δηλώνοντάς τους ταυτόχρονα πως πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στήριξη, του ιδίου και του κόμματος όπου ανήκει, στα αιτήματα των παραγωγών της περιοχής.

Εκ μέρους του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, που ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Αγιάς δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί, μίλησε η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα.

Η κ. Γιαννουλέα καλωσόρισε στη γιορτή, μεταξύ άλλων, τους εκπροσώπους της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας που μετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Focus», εργασίες του οποίου αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται στην Αγιά, επισημαίνοντας πως «έχουν την ευκαιρία, μέσα από την παρουσίαση που τους γίνεται, να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές και να διαδώσουν το μήνυμα της ευρωπαϊκής προοπτικής που ο Δήμος Αγιάς ανοίγει με μεγάλη προσπάθεια». «Κρατάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε τον θεσμό της Γιορτής Κερασιού» τόνισε αναφερόμενη στις ποιοτικές εκδηλώσεις του διημέρου, ενώ μίλησε για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, για τις συνεργασίες μεταξύ αγροτών που αρχίζουν να δημιουργούνται και για την ανάγκη σύστασης όλο και περισσότερων Ομάδων Παραγωγών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος καλλιέργειας, να επιτευχθεί ακόμη καλύτερη ποιότητα προϊόντων και να βοηθηθεί η διάθεσή τους στις εγχώριες και ξένες αγορές. «Ο Δήμος Αγιάς» είπε «κινείται μέσα σε αυτή την προοπτική με όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες αυτού του τόπου στην πρόοδο και την ανάπτυξη».

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Για τα προβλήματα των παραγωγών μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου κ. Πέτρος Σίμος, ο οποίος τόνισε πως «η οξύτητα και η ένταση αυτών έχει πάρει, πια, διαστάσεις καταιγίδας που απειλεί με βίαιο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά». Αναφέρθηκε στη ζημιά που προκάλεσε στη διάθεση και εμπορία των προϊόντων «το εμπάργκο στη Ρωσία, που, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, οδήγησε στα γνωστά αντίμετρα». Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν ούτε οι έμποροι φρούτων για τους οποίους είπε «Χωρίς διέξοδο και με χιλιάδες τόνων μήλα απούλητα, οι έμποροι της περιοχής αξιοποίησαν την κατάσταση και, αφού μεθόδευσαν αδιέξοδα για τους παραγωγούς (ψυγεία, κλούβες), εμφανίστηκαν σαν σωτήρες προσφέροντας 17 λεπτά το κιλό στα πράσινα μήλα την ώρα που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 25. Έγκαιρα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε, κλήθηκε να παρέμβει, αλλά για μια ακόμη φορά απέδειξε με ποιους είναι. Όσοι έδωσαν έτσι τα μήλα, ελάχιστοι απ’ αυτούς πληρώθηκαν στο ακέραιο έστω αυτά τα 17 λεπτά. Το εμπόριο αν δεν συνοδεύεται από τα ρήματα ζυγίζω και πληρώνω, αμέσως μετατρέπεται σε αισχροκέρδεια». Αναφέρθηκε, επίσης, στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής παραγωγής κερασιών και στην άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις, ενώ διεμήνυσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου πως οι λύσεις που προτείνει μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis απορρίπτονται ασυζητητί. Μίλησε ακόμη για τα πολυήμερα αγροτικά μπλόκα και για το τι κέρδισαν οι αγρότες με αυτά, ενώ παρουσίασε εκτενώς τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.

Των ομιλιών προηγήθηκαν παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Focus» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», στην Αγιά, και ξενάγηση των επίσημα προσκεκλημένων στην έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού της οικογένειας Φαβρ στο ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Αγιάς, στο Μεταξοχώρι.

Των εγκαινίων της γιορτής ακολούθησαν επίσκεψη στο αρχοντικό Σουλιώτη, όπου φιλοξενείται έκθεση μεταξιού από το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού του Σουφλίου, και ξενάγηση στο παλιό Παρθεναγωγείο του χωριού, νυν Πολιτιστικό Κέντρο, όπου εκτίθενται φωτογραφίες τοιχογραφιών του αρχοντικού των Φαβρ. Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΛΩΝ

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε περίπατος σε όλο το χωριό και αξιολόγηση των αυλών με σκοπό τη βράβευση της ομορφότερης, ενώ δραστηριότητες για παιδιά από την «Trekking Hellas» (τοξοβολία και flying fox) έκλεψαν πραγματικά την παράσταση.

Για το απόγευμα και το βράδυ ήταν προγραμματισμένα εργαστήρι ζωγραφικής από το Τμήμα Εικαστικών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και τη δασκάλα Ευαγγελία Χατζούλη, παρουσίαση τραγουδιών από τη Δημοτική Χορωδία Αγιάς στην πλατεία του Προφήτη Ηλία, βράβευση της καλύτερης αυλής και παρουσίαση παραμυθιού, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα του «Μιλτιάδη Δάλλα» (παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη γιορτή συμμετείχαν με περίπτερα ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, οι χειροποίητες δημιουργίες «Άρτιον», η Ομάδα Παραγωγών «Κίσσαβος» και το «Φλισκούνι και άγρια μέντα».

Στη βραδιά των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, οικονομολόγος, Έλενα Παναρίτη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο ιερέας π. Ιωάννης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, δημοτικοί σύμβουλοι και η πρώην δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass