ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Μειωμένες παραγωγή και η τιμή της βιομηχανικής ντομάτας στον κάμπο

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 10:56

 

Στη Θεσσαλία και κυρίως στον νομό Λάρισας, η βιομηχανική ντομάτα αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας και μία από τις πιο σταθερές σε απόδοση βιομηχανικές καλλιέργειες, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων την τελευταία δεκαετία στην καλλιέργεια, της υψηλής εξειδίκευσης των παραγωγών μας και του πλέον άριστου κλίματος για την ανάπτυξή της. Δικαιολογημένα λοιπόν τούτες τις μέρες, οπότε συνεχίζεται σε "πρώιμους" ρυθμούς η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, τα βλέμματα πολλών είναι στραμμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Ευτυχώς τα σποραδικά ανακατέματα του καιρού δε ανέκαμψαν την πρώιμη πορεία της καλλιέργειας, η οποία αναμένεται να δώσει τους πρώτους της καρπούς, πιθανώς και από τις 20 Ιουλίου. Στα ιδιαίτερα προβλήματα της χρονιάς συγκαταλέγονται οι «κατακλυσμιαίας» μορφής βροχοπτώσεις της 21ης Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε πάνω από 1000 στρ. στην περιοχή των Φαρσάλων και οι οποίες ακόμη αναμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Καλλιεργητικά, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής ικανότητας των Θεσσαλών παραγωγών εγγυάται άριστη τελική ποιότητα προϊόντος, αν και η καλλιέργεια δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

ΤΙΜΕΣ

Στον νομό Λάρισας τη μερίδα του λέοντος στη βιομηχανική ντομάτα κατέχει ο Α.Σ. Θεσσαλών Ντοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» με 600 περίπου μέλη, ενώ υπάρχουν ακόμη οι Συνεταιρισμοί «Αλληλεγγύη» στη Χάλκη, ο ΑΣ. Λαρισαίων Αγροτών με έδρα την πρώην ΕΑΣ Λάρισας, ο Συνεταιρισμός του Κιλελέρ, και ο «Φαρσάλων Γη», αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί.

Αυτή την περίοδο το επιτελείο του «ΘΕΣΤΟ» οργανώνει τη φάση της συλλογής με την υπογραφή των συμφωνητικών με τα συνεργαζόμενα εργοστάσια του 2016, την κατάληξη της τιμής των συλλεκτικών και μεταφορικών του προϊόντος, ενώ και η Γενική Συνέλευση των μελών του προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου.

Όσον αφορά στις τιμές, φέτος οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές για τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον Αστέριο Σαπουνά, γενικό διευθυντή στον Α.Σ. Θεσσαλών Ντοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ» «η παραπάνω εκτίμηση πηγάζει από τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα από την απόφαση της Κίνας να ρίξει στην αγορά σημαντικά αποθέματα που είχε με αποτέλεσμα να συμπιεστεί η τιμή και από την άλλη η τιμολογιακή πολιτική της ΑΒΕΚ Νομικός που μείωσε στην αρχή της χρονιάς, μεσοσταθμικά περίπου 10% τα συμβόλαια σε σχέση με το 2015, χρονιά που ήδη οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη.

Η εκτίμηση είναι ότι για φέτος η τιμή θα είναι μειωμένη κατά 6,5 ευρώ περίπου από τα 80 ευρώ μεσοσταθμική τιμή που πωλήθηκε ο τόνος πέρυσι. Έτσι η τιμή «εκκίνησης» για τη χαμηλή κατηγορία brix (4-4,40) στο εργοστάσιο του Δομοκού διαμορφώνεται φέτος από 70 σε 65 €/τόνο, χωρίς να υπάρχει όμως πλέον το 1 ευρώ της ολοκληρωμένης διαχείρισης (για το «ΘΕΣΤΟ» το έπαιρνε το σύνολο των παραγωγών), ενώ και από το club του Νομικού αφαιρέθηκε άλλο 0,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός διαχειρίστηκε περί τους 200.000 τόνους προϊόν με 20.000 στρέμματα καλλιεργημένα, ενώ φέτος οι φυτεύσεις είναι λιγότερες, περίπου στα 16.500-17.000 στρέμματα. Μικρότερη μείωση παρουσιάζουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα στους υπόλοιπους Συνεταιρισμούς.

Τέλος, στα πολύ θετικά της φετινής χρονιάς, είναι η τοποθέτηση ισχυρού επενδυτικού fund στο εργοστάσιο της ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ Α.Ε., κίνηση η οποία εκτός των άμεσων ωφελειών που είχε (εξόφληση όλων των χρεών, εγγύηση ομαλοποίησης των εξοφλήσεων προσεχώς, κ.λπ.), αναμένεται να δώσει ώθηση για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη του κλάδου της μεταποιημένης ντομάτας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass