ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Βιβλική καταστροφή στο Αργυροπούλι

* Διαμαρτυρίες αγροτών για αδιαφορία της Πολιτείας * Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Τυρνάβου»

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2016 11:00

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Αργυροπουλίου, των Δελερίων αλλά και του Δαμασίου, από την καταστροφική θεομηνία που έπληξε προχθές το απόγευμα την ευρύτερη περιοχή. Η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που στο πέρασμά του το μπουρίνι ξήλωσε στέγες, ξερίζωσε δέντρα και έβαλε ακόμα και σε κίνδυνο αγρότες και κτηνοτρόφους που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα χωράφια ή τα ποιμνιοστάσιά τους.

Η «Ε» βρέθηκε χθες το πρωί στο Αργυροπούλι και στην αγροτική περιοχή μεταξύ Αργυροπουλίου και Δελερίων. Η εικόνα απελπιστική. Το δράμα των αγροτών δεν είναι μόνο για το χάσιμο της φετινής παραγωγής σε αχλάδια, ροδάκινα και σταφύλια, αλλά στην απώλεια του φυτικού κεφαλαίου το οποίο δεν αποζημιώνεται, όπως λένε οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ. Στρέμματα με σειρές αχλάδια σε παλμέτα έχουν ξεριζωθεί και ο οπωρώνας θυμίζει τώρα χωράφι στρωμένο με φύλλα και κλαδιά. Τόνοι με αχλάδια και ροδάκινα έτοιμα για συγκομιδή πεσμένα στο έδαφος.

Στην περιοδεία στα χωράφια της καταστροφής ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυροπουλίου κ. Χρήστος Κουτίνας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου – Λυγαριάς κ. Νίκος Ρεβήσιος, ο γραμματέας της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής.

Ο κ. Ρεβήσιος σημειώνει με έμφαση ότι «οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, αν και θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο της καταστροφής και να έχουν από πρώτο χέρι την εκτίμησή τους για τη ζημιά ωστόσο είναι εδώ και καιρό απλήρωτοι σε ό,τι αφορά την κάλυψη των καυσίμων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν για οικονομικούς λόγους. Ενώ οι αγρότες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές στον ΕΛΓΑ». Μάλιστα ο κ. Ρεβήσιος αναφέρει ότι οι γεωπόνοι δεν πήγαν καν να δουν τις ζημιές από προηγούμενες θεομηνίες.

Στο ίδιο επίπεδο και η παρέμβαση του κ. Στέλιου Τσικριτσή ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ για αδιαφορία.

Την απόγνωση των πληγέντων παραγωγών μεταφέρει στην «Ε» και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυροπουλίου κ. Χρήστος Κουτίνας, ο οποίος συμμετείχε σε προχθεσινοβραδινή σύσκεψη στο χωριό υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου αφού προχθές συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τσιόπα είχε άμεση εικόνα της ζημιάς, νωρίς χθες το πρωί είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο, όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρχώση το ενδιαφέρον για το νέο πλήγμα που υπέστησαν οι αγρότες, αλλά και κτηνοτρόφοι από τον πρόεδρο και τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας είναι έντονο. Μάλιστα σήμερα αναμένεται συνεργείο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας υπό τον κ. Λιόντο να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές ώστε να έχουν άμεση εικόνα της μεγάλης καταστροφής τόσο στον καρπό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Τέλος, με αφορμή την προχθεσινή θεομηνία η «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου», με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Χατζηκράχτη εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η έντονη χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα που έπληξε την Τρίτη 28 Ιούνη 2016 τις καλλιέργειες στον Δήμο Τυρνάβου και συγκεκριμένα στα Δελέρια – Αργυροπούλι – Δαμάσι και Τύρναβο έφερε σε απόγνωση για ακόμη μια φορά τους αγρότες.

Η καταστροφή σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτική, όπως διαπίστωσαν μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Απαιτούμε από την πολιτεία την αντιμετώπιση του προβλήματος με:

Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποτιμήσεις των ζημιών στις καλλιέργειες και στο κεφάλαιο.

Άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών στο 100% της καταστροφής από τον ΕΛΓΑ.

Άμεση μέριμνα για επίγεια και εναέρια αντιχαλαζιακή προστασία, ώστε να μην ξαναχάσουν οι αγρότες τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους αγρότες της περιοχής μας να είναι σε εγρήγορση, ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

Παρέμβαση και από τη «Δράση Πολιτών» του κ. Στέλιου Ροντούλη όπου σε ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Η χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα, που έπληξαν μια ευρεία περιοχή σε Δαμάσι-Τύρναβο-Αργυροπούλι - Δελέρια, έχουν επιφέρει αποδεδειγμένα ολοσχερή καταστροφή σε πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η ενσκήψασα καταστροφή της 28ης Ιουνίου έρχεται να συμπληρώσει το χτύπημα που υπέστησαν οι Τυρναβίτες παραγωγοί από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου, συντρίβοντας κυριολεκτικά το αγροτικό εισόδημα, σε μια δύσκολη γενικότερα οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό, και όχι μόνο, κόσμο.

Εξαιτίας των αρνητικών αυτών δεδομένων, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα κινηθούν ταχύτατα, για να λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά θα βιώσουν πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης.

Εν κατακλείδι, ο ΕΛΓΑ οφείλει στους Τυρναβίτες διπλή φροντίδα. Οι παραγωγοί αναμένουν αποζημιώσεις και από το αποδεδειγμένο αίτιο του ανοιξιάτικου παγετού και από την πρόσφατη καλοκαιρινή θεομηνία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass