ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2016 8:21

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ακόμη μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες που επλήγησαν από το μπουρίνι της περασμένης Τρίτης, καθώς πολλές περιοχές κυρίως στην επαρχία Τυρνάβου παραμένουν ακόμη δυσπρόσιτες. Ευτυχώς γι’ αυτούς ο καιρός έχει βελτιωθεί, αν και παραμένει ο φόβος μήπως οι βροχές που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες μέρες, εξελιχθούν σε νέες καταιγίδες. Για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός και ο υδράργυρος θα κυμαίνεται από 26-35 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ασθενή βροχόπτωση το βράδυ, όπως και τις απογευματινές-βραδινές ώρες της Κυριακής. Τη Δευτέρα ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 21-35 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη τα σύννεφα επιστρέφουν με απειλητική διάθεση, ενώ από την Τετάρτη η κατάσταση εξισορροπείται εκ νέου.

ΜΗΝ ΚΑΙΤΕ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Νέα έκκληση στους αγρότες να μην καίνε τις σιτοκαλαμιές απευθύνουν οι μελισσοκόμοι του νομού, καθώς ήδη οι πρώτες φωτιές σε χωράφια έχουν ξεσπάσει. Για να προλάβουν παλιότερες ζημιές στις μελισσοκυψέλες, αλλά και στο περιβάλλον οι μελισσοκόμοι υπενθυμίζουν τα... αυτονόητα. Εγκληματούν όσοι αγρότες, προκείμενου να γλιτώσουν ένα όργωμα, καίνε τις καλαμιές ραντίζοντας τους πάντες με καπνό κι αποκαΐδια και προξενώντας τα γνωστά προβλήματα σε ανθρώπους, ζώα, δέντρα και κτήματα. Δεν είναι μόνο οι μελισσοκυψέλες, αλλά καίγονται και τα άνθη των καλαμιών, απ’ όπου οι μέλισσες (και πολλά πτηνά) τρέφονται, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα. Για να δούμε φέτος, πόσες φορές θα βλέπουμε πύρινες φλόγες να ξεπηδούν από τις σιτοκαλαμιές του θεσσαλικού κάμπου.

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

«Ενός κακού μύρια έπονται» για τους παραγωγούς που επλήγησαν από το μπουρίνι της Τρίτης, καθώς οι γεωπόνοι-εκτιμητές του ΕΛΓΑ συνεχίζουν την αποχή τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη κάλυψη των οδοιπορικών τους από τη διοίκηση του Οργανισμού. Έτσι στην παρούσα φάση δεν μπορεί κανείς αρμόδιος φορέας να βεβαιώσει το μέγεθος της καταστροφής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσής τους. Χθες βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου η διοίκηση του ΕΛΓΑ, παρουσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Οργανισμού, αν και το πρόβλημα είναι οικονομικό και άπτεται άλλων ανώτερων κυβερνητικών στελεχών. Όπως και να ‘χει, οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, λειτούργησαν προς όφελος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, καθώς πλέον οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να βρεθεί επειγόντως μια λύση στις μετακινήσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Στη Θεσσαλία, εκτός από την επαρχία Τυρνάβου το μπουρίνι της Τρίτης χτύπησε αρκετές καλλιέργειες στους δήμους Μουζακίου, Σοφάδων και Καρδίτσας, περίπου 7.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Αλμυρό Μαγνησίας και στον δήμο Πύλης στα Τρίκαλα.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΥΓΑΡΙΑΣ

Να βρεθεί άμεσα μια λύση με την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να βγουν τα πορίσματα ζητά –με παρέμβασή του στη στήλη- ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λυγαριάς Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος, με αφορμή το νέο χτύπημα του καιρού στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Ο κ. Τσιτσιρίγκος αναφέρει ότι «μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός της 26ης Μαρτίου στα δέντρα της επαρχίας, ήρθε το μπουρίνι της Τρίτης να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε στις καλλιέργειες της επαρχίας. Οι οικονομικές αντοχές των αγροτών έχουν εξαντληθεί λόγω μικρής παραγωγής και πολύ χαμηλών τιμών, ενώ ακόμη περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις του 2015 από περσινό χαλάζι. Πόσο να αντέξουμε» αναρωτιέται οργισμένος ο Χρήστος Τσιτσιρίγκος. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται στις πληγείσες περιοχές, κλιμάκιο της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Λαδόπουλο, ενώ τον συντονισμό της επίσκεψης θα έχει ο Χρήστος Τσιτσιρίγκος.

ΒΑΜΒΑΚΙ ΜΕΙΟΥΜΕΝΟ

Μειωμένη αναμένεται για ακόμα μία χρονιά η καλλιέργεια βάμβακος, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές εκτάσεις να αναφέρουν περί τα 2.300.000 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων πανελλαδικά κατά περίπου 10 - 15% σε σχέση με πέρσι. Κύριοι λόγοι αυτής της μείωσης, το υψηλό κόστος καλλιέργειας και η μη ικανοποιητική τιμή του προϊόντος κατά την περσινή χρονιά. Αν και ξεκίνησε πρώιμα και με καλές προϋποθέσεις η φετινή χρονιά, προβλήματα με χαμηλές θερμοκρασίες πήγαν πίσω την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές. Όσον αφορά στις τιμές, αν και στην παρούσα φάση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, οι προοπτικές εμφανίζονται καλές, λόγω της καλής ισοτιμίας δολαρίου και ευρώ.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας στον θεσσαλικό κάμπο για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις πληρωμές από το ΥΠΑΑΤ, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων παραμένει κλειστή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυπαρίσσου ζητά «την άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε ντομάτα και βίκο, αλλά και στους κτηνοτρόφους», επισημαίνοντας ότι «η φετινή καθυστέρηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΓΑ

Μια δυσάρεστη έκπληξη βιώσαν χθες αρκετοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, προσερχόμενοι στο ΚΕΑΟ στη Λάρισα (οδός Αεροδρομίου), καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν. Όπως είναι γνωστό όσοι έχουν οφειλές στον ΟΓΑ και εντάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση κατέβαλαν κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσό. Ορισμένοι όμως πλήρωναν μόνο τη δόση των οφειλών και όχι και την τρέχουσα εισφορά των εξαμήνων. Έτσι ήρθε ο ΟΓΑ στις 11 Ιουνίου και συμπεριέλαβε στο σύστημα πληρωμών και τις τρέχουσες –απλήρωτες- εισφορές, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι χθες (τελευταία μέρα του μήνα) αρκετοί ασφαλισμένοι. Οι περισσότεροι γκρίνιαξαν για το απροειδοποίητο της κίνησης εκ μέρους του Ταμείου, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των οφειλών, αν και οι αρμόδιοι του ΟΓΑ διαβεβαίωναν ότι υπήρξαν οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Στο μεταξύ παράταση έως τις 29 Ιουλίου 2016 έδωσε η διοίκηση του ΟΓΑ για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Β’ εξαμήνου 2015, των αυτοτελώς απασχολούμενων καθώς και των εργοδοτών - επιχειρήσεων, που έληγαν χθες Πέμπτη (30/06/2016). Έως την ίδια ημερομηνία (29/07/2016) παρατείνεται και η προθεσμία πληρωμής των τριμηνιαίων - εξαμηνιαίων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων καθώς και των δόσεων των Ηλεκτρονικών Ρυθμίσεων (100 δόσεων, «Πάγια», «Νέα Αρχή») που και αυτά έληγαν στις 30/06/2016. Οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα Τράπεζας ή των ΕΛΤΑ καθώς και μέσω της υπηρεσίας e - banking όλων των Τραπεζών.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Εκδρομικά προγράμματα, εισιτήρια θεάτρων, κουπόνια αγοράς βιβλίων και άλλες παροχές θα δώσει ο ΟΓΑ, μέσω της Αγροτικής Εστίας, σε συνολικά 358.300 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρωστούν ή έχουν ρυθμίσει και αποπληρώνουν σε δόσεις τις οφειλές τους. Η «Ε» προ ημερών είχε αναλυτικό ρεπορτάζ. Σπεύσατε στα ΚΕΠ για να δείτε αν είστε δικαιούχοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass