Αλήθειες και ψέματα για την ΚΑΠ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2016 22:06

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά δυστυχώς πολλά απ΄όσα ακούγονται λειτουργούν παραπλανητικά στην ενημέρωση των αγροτών. Το άσχημο είναι ότι θέματα αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017 απασχολούν και την πολιτική ατζέντα.

Κι ενώ οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΑΑΤ φροντίζουν να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις και εκτιμήσεις τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πολιτικούς, οι οποίοι στα πλαίσια του λαικισμού που τους διακατέχει (και ενδεχομένως όσο θα πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού, τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού θα αυξάνονται), υπόσχονται διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα διαβάζουμε στην αγροτική εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» έντονη κριτική προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγ. Βράντζα, επειδή «έχει φτιάξει δική της ατζέντα για την ΚΑΠ, κι αφού έχει ψηφίσει πρόσφατα κάθε μέτρο εις βάρος των αγροτών, τώρα υπόσχεται ή ζητά, «για λογαριασμό των αγροτών», απίθανα πράγματα».

Αναδημοσιεύοντας λοιπόν ορισμένα βασικά στοιχεία της αναθεώρησης της ΚΑΠ από την «Ύπαιθρο Χώρα», απαντώνται αρκετά σχετικά ερωτήματα.

Βασική ενίσχυση

Επικαλούνται κάποιοι το άρθρο 15 και υπόσχονται δυνατότητα αντικατάστασης της μερικής σύγκλισης δικαιωμάτων, ώστε, μέχρι το 2019, τα δικαιώματα να έχουν την ίδια αξία. Η απάντηση, βέβαια, είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός δεν επιτρέπει, και ορθά, αυτή την αλλαγή. Ένα από τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου σε όλη την ΕΕ είναι οι όποιες αποφάσεις που αφορούν την αξία των δικαιωμάτων και τη διαμόρφωση των ενισχύσεων, να μην τροποποιούνται πριν τη λήξη της κανονικής ισχύος της ΚΑΠ. Μία τέτοια απόφαση θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό των αγροτών και το μοναδικό ίσως «σταθερό» δεδομένο που διαθέτουν, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής ανασφάλειας

Βοσκότοποι

Εκτός των άλλων, υπόσχονται δυνατότητα εφαρμογής τοπικών πρακτικών, ώστε να αυξηθούν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι κατά 100%, και δέσμευση βοσκότοπων από ενσταβλισμένες μονάδες, με ένταξή τους σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη εφαρμόσει την πρώτη δράση, χωρίς βέβαια αύξηση 100% των βοσκότοπων. Στη δεύτερη περίπτωση, οι σταβλισμένες μονάδες ορίστηκαν, κατά δήλωση του παραγωγού, στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, ενώ κάποιες είχαν τη δυνατότητα ένταξής τους στη συνδεδεμένη των ειδικών δικαιωμάτων.

Ετεροεπαγγελματίες

Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται σε άλλο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, αυτό του ορισμού του ετεροεπαγγελματία. Ενώ το ισχύον πλαίσιο θέτει μόνο το εισόδημα ως κανονιστικό κριτήριο, προτείνονται διάφοροι ορισμοί. Έτσι, η σοβαρή συζήτηση για ένα εργαλείο προσανατολισμού της γεωργικής μας ανάπτυξης, δίνει τη θέση της στη λογική των Μαυρογιαλούρων.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Εδώ, η «λογική» είναι απλή. Σε κάθε ομάδα που συνομιλούμε, υποσχόμαστε αύξηση της συνδεδεμένης! Όμως, αφού το σύνολο των πόρων που μπορεί να δοθεί στις συνδεδεμένες είναι καθορισμένο, δεν λέμε ποτέ από ποιον θα τις αφαιρέσουμε.

Και το +1 αίτημα – υπόσχεση

Μία περίοδο την οποία οι Ευρωπαίοι αγρότες πασχίζουν να βρουν τρόπους ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους θέσης στη διατροφική αλυσίδα, μία περίοδο κατά την οποία η ΕΕ ενισχύει τη σύσταση ισχυρών αγροτικών σχημάτων, μία περίοδο κατά την οποία την Ελλάδα ξεκινάει μία νέα προσπάθεια αναγέννησης του συνεταιριστικού κινήματος, κάποιοι ανησυχούν, γιατί το υπουργείο εφαρμόζει ό,τι και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη: δηλαδή θέτει ως προϋπόθεση είσπραξης της συνδεδεμένης ενίσχυσης τη συμμετοχή του παραγωγού σε οργάνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass