Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2016 11:30
 Να μην προχωρήσουν ακόμη σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση του ρόδινου και πράσινου σκουληκιού στα βαμβάκια, προτείνουν γεωπόνοι στους αγρότες, καθώς η σύλληψη κάποιων πεταλούδων που σημειώθηκε σε αρκετές εκτάσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προκύψουν και προσβολές στα φυτά. Σε λίγες μέρες η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη. Να μην προχωρήσουν ακόμη σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση του ρόδινου και πράσινου σκουληκιού στα βαμβάκια, προτείνουν γεωπόνοι στους αγρότες, καθώς η σύλληψη κάποιων πεταλούδων που σημειώθηκε σε αρκετές εκτάσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προκύψουν και προσβολές στα φυτά. Σε λίγες μέρες η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη.


 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Αίθριος θα είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα, ενώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 34 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε άνοδο (32-35 βαθμούς Κελσίου). Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την επόμενη εβδομάδα, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο (στους 38 βαθμούς Κελσίου).

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«Κλείδωσε» τελικά η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου την προσεχή Τρίτη στη Λάρισα, ενώ σήμερα θα ανακοινωθεί επίσημα και αναλυτικά το πρόγραμμά του. Το πρωί αναμένεται να προεδρεύσει σύσκεψης με εκπροσώπους αγροτικών φορέων στο «Χατζηγιάννειο» ή στην Περιφέρεια (για λόγους ασφάλειας). Το απόγευμα θα παραστεί στο δημαρχείο και στην τελετή υπογραφής παραχώρησης 220 στρ του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Δήμο Λαρισαίων. Ενδιάμεσα θα επισκεφθεί και τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για να συναντήσει κομματικά στελέχη. Η επίσκεψη Αποστόλου έχει σημάνει συναγερμό στα αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον κάμπο και ήδη ξεκίνησε η σχετική προετοιμασία. Αυτός που έχει αναλάβει άτυπα το πρόγραμμα του υπουργού είναι ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τηλεφωνεί σε αγρότες και εκπροσώπους φορέων, ακόμη και δεξιούς. Όχι όμως γενικά και αόριστα, αλλά σε πρόσωπα που γνωρίζει ότι μπορεί να γκρινιάξουν για την αγροτική πολιτική, αλλά δεν θα περάσουν σε ακρότητες κατά του υπουργού. Όσον αφορά σε τυχόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών, έξω από τον χώρο της εκδήλωσης, δύσκολα θα υπάρξουν, καθώς τούτες τις μέρες υπάρχει πληθώρα καλλιεργητικών φροντίδων στα χωράφια και κυρίως ποτίσματα στα βαμβάκια και δύσκολα θα φύγει ο αγρότης από το χωριό του για να διαμαρτυρηθεί στον υπουργό για την αγροτική πολιτική. Έτσι οι όποιες αντιδράσεις θα περιοριστούν -πριν ή μετά την παρουσία Αποστόλου- σε καταγγελτικές ανακοινώσεις γι’ αυτά που είπε ή που δεν είπε...

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η προσεχής επίσκεψη Αποστόλου στη Λάρισα απασχόλησε και τον Τομέα Αγροτικού της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, ο οποίος συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης υπό την προεδρία του Χρ. Καπετάνιου και του Τομεάρχη Αγροτικού Σπ. Τσικρίκα. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υποδεχθούν τον υπουργό δις. Με μια ανακοίνωση πριν την έλευσή του και μία με την αποχώρησή του. Επίσης στην παραπάνω συνεδρίαση αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδων Εργασίας με 7 θεματικές ενότητες, οι οποίες θα προετοιμάσουν και την πανελλαδική αγροτική σύσκεψη της ΝΔ περί τα τέλη Αυγούστου στη Λάρισα, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, συνεδριάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των 68 μπλόκων που συγκροτήθηκε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ» στον περιφερειακό δρόμο Βέροιας-Νάουσας. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αιτήματα διεκδίκησης της μικρομεσαίας αγροτιάς και η οργάνωση της πάλης της για να αποκρούσει την αντιαγροτική επίθεση που δέχεται.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Τα πράγματα πάντως για τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου θα μπορούσε να ήταν πιο εύκολα στον θεσσαλικό κάμπο, αν υλοποιούνταν τα μισά απ’ όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους αγρότες, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Με κυρίαρχο ζήτημα βέβαια αυτό των καθυστερούμενων πληρωμών. Θέμα το οποίο εξόργισε ακόμη και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασ. Κόκκαλη, ο οποίος προχώρησε προχθές σε μια δήλωση όλο νόημα: «Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι και κάθε περίοδος χάριτος ανήκει στο παρελθόν...». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ πίστωσε χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις από την οζώδη δερματίτιδα. Αυτά που παραμένουν οι αγρότες είναι η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (περίπου 350 εκατ ευρώ, για τα έτη 2013-β εξάμηνο, 2014-2015), τα αγροπεριβαλλοντικά (νιτρορύπανση), εξισωτική, σχέδια βελτίωσης, κλπ) και η συνδεδεμένη στη σποροπαραγωγή, η οποία πήρε παράταση από τέλος Ιουνίου σε 20 του τρέχοντος μηνός.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Η καλύτερη απορρόφηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα ζωικά ήταν το θέμα της χθεσινής συνάντησης στο ΥπΑΑΤ μεταξύ εκπρόσωπων των κτηνοτρόφων με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη. Από τη Λάρισα μετείχαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νίκος Παλάσκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκκουρας, ενώ αποφασίστηκε μέχρι τέλος εβδομάδας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για την καλύτερη κατανομή της συνδεδεμένης. Η ανησυχία του υπουργείου προέκυψε μετά την επεξεργασία των σχετικών δηλώσεων εκτροφής που κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι, μαζί με την δήλωση ΟΣΔΕ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ

Μπορεί να έγινε δεκτή η κυβερνητική τροπολογία σχετικά με τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και οι τελευταίοι, στο πλαίσιο της καλής διάθεσης προς τους αγρότες να ετοιμάζονται να βγούνε στα χωράφια για καταγραφή των ζημιών, ωστόσο όσοι γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του Οργανισμού δηλώνουν ανήσυχοι. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά των εργαζομένων του ΕΛΓΑ ότι «εκτιμήσεις θα γίνονται αλλά με σημαντική καθυστέρηση», αφού η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι η μετακίνηση των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ θα γίνεται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή με λεωφορεία και ...βαπόρια. Εάν δηλαδή το χαλάζι πέσει στην Κρανιά Ελασσόνας, ο εκτιμητής θα μεταβεί στην Ελασσόνα με το λεωφορείο και εν συνεχεία θα πρέπει να βρει την επόμενη γραμμή που θα τον οδηγήσει στην Κρανιά ή να πάρει ταξί. Και φυσικά να έχει επιστρέψει στη βάση του στη Λάρισα μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι για να χτυπήσει κάρτα. Εκτός και αν οι κυβερνώντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος της μετάβασης του εκτιμητή στην πληγείσα περιοχή στον παραγωγό. Δηλαδή να μεταφέρει τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης. Και αν η εκτίμηση δεν είναι αρεστή στον παραγωγό, ο υπάλληλος του ΕΛΓΑ θα ψάχνει να βρει μέσο μεταφοράς για την επιστροφή του. Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Βασίλη Έξαρχου στον ΕΛΓΑ είχε γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων κι είχε αποφασισθεί ότι επειδή δεν είναι συμφέρουσα η αγορά η εκμίσθωση αυτοκινήτων, θα δινόταν μια επιπλέον αποζημίωση στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη που ελάμβαναν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή θα χρησιμοποιούσαν τα ΙΧ τους. Η σημερινή λύση που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί χρονοβόρα και κοστοβόρα για όλους. Δυστυχώς...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass