ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Παγετόπληκτοι οι παραγωγοί στην Ποταμιά

Καλούν τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο Βλαχογιάννι

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 12:00
Ούτε ένα αχλάδι δεν βρίσκει στο περιβόλι του ο κ. Θοδωρής Μπρούζας Ούτε ένα αχλάδι δεν βρίσκει στο περιβόλι του ο κ. Θοδωρής Μπρούζας

 

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ, Του Κώστα Τσόλα

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες αγρότες του Βλαχογιαννίου αλλά και πολλοί επίσης από τα γύρω χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς, από τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω του και στη συγκεκριμένη περιοχή ο παγετός της 26ης Μαρτίου 2016 ο οποίος μόνο καταστροφή άφησε ευρύτερα σε καλλιέργειες του νομού Λάρισας.

Η «Ε» βρέθηκε χθες στο Βλαχογιάννι και συζήτησε με τους πληγέντες αγρότες παραγωγούς οι οποίοι είναι κυριολεκτικά κατεστραμμένοι αφού από πολλά περιβόλια πήραν φρούτα μόνο για... δείγμα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς εκτός από το Βλαχογιάννι περιβόλια που έχουν υποστεί ζημιές είναι στα χωριά Δομένικο, Μεσοχώρι, Αμούρι και Ευαγγελισμός. Η ζημιά από τον παγετό πλήττει πάνω από 250 στρέμματα με αχλάδια, πάνω από 300 στρέμματα σε ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς και σε άλλες καλλιέργειες.

Η καταστροφή είναι σε πολλά περιβόλια ολική ενώ σε κάποια άλλα θα συλλεχθεί μόνο το 10% σε σύγκριση με την περυσινή παραγωγή.

Μιλώντας στην «Ε» ο παραγωγός κ. Θοδωρής Μπρούζας σημειώνει ότι από τις πρώτες μέρες μετά τον παγετό φάνηκε η καταστροφή και η μεγάλη ζημιά. Τότε επισκέφθηκαν περιβόλια στο Βλαχογιάννι δύο γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και πράγματι διαπίστωσαν και οι ίδιοι, όπως είπαν τη μεγάλη ζημιά. Ωστόσο συνεργεία του ΕΛΓΑ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα δεν εστάλησαν ώστε να κάνουν τις εκτιμήσεις της ζημιάς. Γεγονός που θα κινούσε τις διαδικασίες για τις δηλώσεις ζημιάς και το θέμα να πάρει τον δρόμο για τις αποζημιώσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και οι παραγωγοί νεκταρινιών και ροδάκινων κ. Θανάσης Αλεξίου και Ηλίας Νακούλας οι οποίοι σημειώνουν με έμφαση ότι οι αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή της Ποταμιάς είναι όλοι νέοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν το χώμα που τους άφησαν οι πατεράδες τους. Σε ό,τι αφορά στις εισφορές του ΕΛΓΑ είναι όλοι τους συνεπείς πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους και έχουν την απαίτηση και ο ΕΛΓΑ να είναι συνεπής και εκείνος απέναντί τους.

Μιλώντας επίσης στην «Ε» ο π. αντιδήμαρχος Ελασσόνας υπεύθυνος για την περιοχή της Ποταμιάς και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Σαπουνάς είπε ότι το ζήτημα είναι υπαρκτό. Κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ με τη μη χορήγηση οδοιπορικών, αλλά από την άλλη και οι πληγέντες αγρότες πρέπει να πάρουν δίκαιες αποζημιώσεις και έγκαιρα.

Ο κ. Σαπουνάς και με την ιδιότητά του ως αυτοδιοικητικού με την ευκαιρία της παρουσίας στη Λάρισα μεθαύριο Τρίτη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ζητά να βρει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και να επισκεφθεί το Βλαχογιάννι για να δει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής. Θα είναι μια θετική κίνηση του κ. Αποστόλου, καταλήγει ο κ. Σαπουνάς να έρθει κοντά στον πληγέντα αγρότη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass