ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μέτωπο εργαζομένων-ερευνητών- ΓΕΩΤΕΕ κατά υπουργείου

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2016 12:00

 

Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν την Τρίτη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο δημαρχείο Λάρισας οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην ΕΘΙΑΓΕ, νυν Ινστιτούτο Βιομηχανικών Κτηνοτροφικών Φυτών), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν -και γιατί όχι να αποτρέψουν- την προγραμματισμένη υπογραφή σύμβασης παραχώρησης 220 στρεμμάτων για 25 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια) από το ΥΠΑΑΤ στον Δήμο Λαρισαίων.

Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου αντιδρούν στην προοπτική παραχώρησης της έκτασης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει το ερευνητικό τους έργο και θα περιορίσει σημαντικά τον χώρο δράσης τους, ενώ φοβούνται και την προοπτική κατάργησης της υπηρεσίας τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ζητούν «εφόσον υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την παραχώρηση της επίμαχης έκτασης, να υπάρξει ανταλλαγή, με πρωτοβουλία του Δήμου, άλλης δημοτικής έκτασης, ώστε σε αυτή να πραγματοποιηθούν τα ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται κυρίως με τις ελληνικές ποικιλίες σπόρου». Από την πλευρά του ο Δήμος Λαρισαίων μιλά «για την εφαρμογή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, το οποίο αν υλοποιηθεί θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα την φέρει στο επίκεντρο της γεωργικής έρευνας, καθώς θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος βοτανικός κήπος με την παράλληλη ανάπτυξη δράσεων όπως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μουσείο Εδαφών και Αγροτικής Τεχνολογίας κ.λπ. αφού στην ίδια έκταση βρίσκονται και τέσσερις αποθηκευτικοί χώροι». Μεθαύριο Τρίτη το απόγευμα στο δημαρχείο Λάρισας έχει προγραμματισθεί, παρουσία και του υπουργού Β. Αποστόλου συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση αυτής της έκτασης στη δημοτική αρχή.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Και ενώ η αντίδραση των εργαζομένων του Ινστιτούτου αρχικά ήταν μεμονωμένη και οι ίδιοι επικαλούνταν τον αιφνιδιασμό εκ μέρους της Διεύθυνσης του Ινστιτούτου και της δημοτικής αρχής, καθώς δεν υπήρξε διαβούλευση, όσο περνούσαν οι μέρες στο πλευρό τους προέκυψαν κάποιοι σύμμαχοι. Καταρχήν σήμερα Δευτέρα στις 11:00 π.μ. το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στα γραφεία του παραρτήματος με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την παραχώρηση εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Δήμο Λαρισαίων. Στη συνεδρίαση καλείται και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ο οποίος αντιτίθεται στη συγκεκριμένη παραχώρηση. Η εκτίμηση των εργαζομένων του Ινστιτούτο είναι ότι και το ΓΕΩΤΕΕ θα σταθεί στο πλευρό τους, όπως έπραξε και ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι «οι εκτάσεις για το Ινστιτούτο είναι άκρως απαραίτητες για να ανταποκριθούμε αμφότεροι, στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες αγρότες. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφαση αυτή του Δήμου Λαρισαίων κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στο ιστορικό Ινστιτούτο της Λάρισας, σε μια περίοδο που το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η στροφή προς τις παραγωγικές δραστηριότητες. Επιχειρείται η επίτευξη παραχώρησης των εκτάσεων στον Δήμο χωρίς κανένα ερευνητικό και αναπτυξιακό αντάλλαγμα υπέρ του Ινστιτούτου. Επιχειρείται η παραχώρηση παραγωγικής γης για τελείως μη παραγωγικούς σκοπούς την ώρα που η αύξηση της παραγωγής προτείνεται ως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Στο πλευρό των εργαζομένων και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η οποία θεωρεί ότι «σε μια εποχή την οποία πανευρωπαϊκά υπάρχει τεράστια έλλειψη πρωτεϊνούχων καρπών και εξάρτηση από την γενετικώς τροποποιημένη σόγια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδοτεί από το 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής γεωργίας τη σποροπαραγωγή πρωτεϊνούχων σπόρων με 7θ€ το στρέμμα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι ανάγκες της σποροπαραγωγής να είναι τεράστιες, είναι μεγάλο λάθος να χάνεται μια τέτοια έκταση».

Επίσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Καλυψώ Κανάκη (η οποία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις) δήλωσε στην «Ε» ότι την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεδρίασή της προσπάθησε να περάσει το θέμα, ως εκτός ημερησίας διάταξης, αλλά μετά τις αντιδράσεις μελών, αλλά και του γενικού διευθυντή Τέλη Παπαδόπουλου, οι οποίοι ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση, το θέμα απεσύρθη».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί (9:30 π.μ.) αντιπροσωπεία εργαζομένων του Ινστιτούτου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση με τις εκτάσεις και στο πλαίσιο μιας κίνησης καλής θέλησης από τη δημοτική αρχή, να υπάρξει ανταλλαγή με κάποια άλλη έκταση. Στις 10π.μ. η ίδια αντιπροσωπεία εργαζομένων θα συναντηθεί και με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ρένα Καραλαριώτου για να την ενημερώσει. Και αυτή η συνάντηση θα έχει ενδιαφέρον, καθώς η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων από την δημοτική αρχή ήταν ομόφωνη. Την Τρίτη το απόγευμα, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το δημαρχείο Λάρισας και με ανακοίνωσή τους στην «Ε.τ.Δ.» καλούν όλους όσοι δεν συμφωνούν με την παραχώρηση της έκτασης να δώσουν το παρών. Στο πλευρό τους και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα (πανελλαδικά), ενώ θα παραστεί και η αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτα Κουτσανέλλου. Να σημειωθεί ότι ο ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου, αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο συνάντησης με τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου, αλλά προφανώς πληροφορηθείς το αγριεμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους τους, αποφάσισε να μην πάει στην οδό Θεοφράστου, επικαλούμενος «έλλειψη χρόνου».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass