ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΕΛΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Η αγάπη για τα ζώα υπερίσχυσε του κόστους...

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2016 12:08

Το πρώτο εκτροφείο θηραμάτων της επαρχίας Ελασσόνας δημιουργήθηκε το 1983 με διάφορα συμπαθή τετράποδα ζώα, από τον τότε υπάλληλο του Ειρηνοδικείου Αχιλλέα Ζαρκαδή, ο οποίος αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση του έκανε το χόμπι του αποκλειστική απασχόληση.

Έτσι το 2001 δημιούργησε στο χωριό του το Αγιονέρι, ένα μικρό εκτροφείο ελαφιών («Βασιλικά» -αυτά που συναντούμε στην Πάρνηθα- και «Πλατώνια» οι ράτσες τους). Τα ελάφια είναι από τα πιο όμορφα θηλαστικά από τα αρχαιοελληνικά χρόνια, λατρεύονταν από τους Έλληνες και αποτελούσαν τα ζώα που ζούσαν υπό την προστασία της Θεάς Αρτέμιδος. Όντας ο ίδιος ο κ. Ζαρκαδής κυνηγός, αποφάσισε να συμβάλλει με την αγάπη του για το περιβάλλον και τα ζώα, στην προστασία αυτού του είδους ζώου, που εδώ και χρόνια, απειλείται με εξαφάνιση από πολλά μέρη της χώρας μας.

Τα 10 ελάφια απολαμβάνουν επί 24ωρο σχεδόν τη φροντίδα του κ. Ζαρκαδή, στο μικρό κτήμα που δημιούργησε με πολύ μεράκι, με ένα πολύ οργανωμένο σχεδιάγραμμα, με πλήρεις εγκαταστάσεις, με ασφαλείς συνθήκες για τα ίδια τα ελάφια, με τροφή, νερό και υψηλή προστασία. Τα πανέμορφα τετράποδα μηρυκαστικά ζωντανά ζώα εκτρέφονται σωστά, αφού ο ιδιοκτήτης τους δεν διστάζει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη κι έτσι εκτός από την ελεύθερη βοσκή τους στα λιβάδια του Ολύμπου, η τροφή τους καθημερινά αποτελείται από τριφύλλι, σιτάρι, καλαμπόκι, γιαρμάδια, κριθάρι κι άλλα πολλά. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαδή «η συντήρηση του μικρού εκτροφείου γίνεται αποκλειστικά για... συναισθηματικούς λόγους, καθώς οικονομικά είναι ασύμφορη. Η τιμή του εάν το σφάξεις είναι πολύ χαμηλή. Δεν καλύπτει ούτε το μισό κόστος εκτροφής του. Γι’ αυτό δεν θα συναντήσετε πολλά εκτροφεία ελαφιών στη χώρα».

Ο ίδιος όμως θα επιμείνει στις υγιείς συνθήκες διατροφής και μάλιστα χωρίς καμία παρέμβαση (φαρμάκων ή άλλων πρόσθετων ιχνοστοιχείων), ώστε τα ελάφια να μην προσβάλλονται από ασθένειες, να ζουν μόνα τους (μέχρι και την ηλικία των 30 ετών μ.ο.) και ελεύθερα στο διαμορφωμένο περιβάλλον προστασίας τους.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass