Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «OPEN MELLON» ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Έσπειρε γνώσεις, θερίζει καρπούς...

* Νέες Αγροδιατροφικές ειδικότητες με στόχο τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγροτικής Καινοτομίας

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2016 10:28

Κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα ήταν η περσινή πρώτη χρονιά λειτουργίας του 1ου Αγροτικού ΙΕΚ Open Mellon στη Λάρισα, καθώς κατάφερε να λειτουργήσει σε επαγγελματικά πρότυπα, παρέχοντας σε 3 ειδικότητες και πάνω από 20 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον Αγροδιατροφικό τομέα.

Έτσι φέτος (χρονιά 2016-2017) το Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon επεκτείνει τις δραστηριότητές του λειτουργώντας 8 ειδικότητες, αλλά και με 5 νέες αγροτικές ειδικότητες που βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι τη χρονιά 2015-2016 στο ΙΕΚ Open Mellon λειτούργησαν οι ειδικότητες Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων & Ποτών, Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος και Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας. Για τη νέα σπουδαστική χρονιά (2016-2017) άλλες 5 ειδικότητες θα υλοποιηθούν πέραν των ανωτέρων και αυτές είναι: Τεχνικός Αγροτουρισμού, Στέλεχος Marketing Αγροτικών Προϊόντων, Στέλεχος διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων, Στέλεχος διατροφής – διαιτολογίας, Τεχνικός έργων τοπίου – περιβάλλοντος.

Στο σύνθημα που διέπει τη λειτουργία του Αγροτικού ΙΕΚ, στο πρότυπο εκπαιδευτικό Αγρόκτημα και στις υπερσύχρονες αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτει και στον στόχο που είναι η δημιουργία ενός Δικτύου Αγροτικής Καινοτομίας αναφέρεται με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Γενιτσεφτσής.

* Καταρχήν, κ. Γενιτσεφτσή μιλήστε μας για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Open Mellon.

- Ο Οργανισμός Open Mellon Εκπαίδευση – Συμβουλευτική – Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Α.Ε. είναι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες, επιστημονικό αντικείμενο και επαγγελματική σταδιοδρομία, που τους ενώνει μια κοινή αντίληψη για την αγροτική επιχειρηματικότητα και που μοιράζονται ένα κοινό όραμα: ένα ολιστικό μοντέλο προσφερόμενων υπηρεσιών, που να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες, στις ιδιαιτερότητες και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του αγροδιατροφικού τομέα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Open Mellon με απόλυτη εξειδίκευση στο χώρο της αγροδιατροφής, παρέχει λύσεις σε άτομα και επιχειρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες διάγνωσης, συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης, με ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο τρόπο και με την πλέον κατάλληλη μέθοδο ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή τους.

* Και τι σας ώθησε στη δημιουργία του 1ου Αγροτικού ΙΕΚ στη χώρα, με έδρα τη Λάρισα;

- Στο σημερινό, έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η διαχείριση μιας αγροτικής εκμετάλλευσης ή μιας αγροδιατροφικής επιχείρησης όπως ένα οινοποιείο ή ένα τυροκομείο, έχουν υψηλές απαιτήσεις πληροφορίας, για την απόκτηση της οποίας είναι απαραίτητη η μετάβαση από το βιωματικό μοντέλο διαχείρισης, στην ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών και των στελεχών του κλάδου. Οι αγρότες - επιχειρηματίες θα πρέπει να επενδύσουν όχι μόνο σε εξοπλισμό, όπως έκαναν τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και σε γνώσεις, για να βελτιώσουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και να τη διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το “Ι.ΙΕΚ Open Mellon”, το 1ο Αγροτικό ΙΕΚ στη χώρα, μέσα από την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, το οποίο θα βασίζεται στην ποιότητα, στην τυποποίηση, στην εξωστρέφεια, στη διαφοροποίηση και μοναδικότητα. Το Αγροτικό ΙΕΚ “ Open Mellon” αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης τον Ιούλιο του 2014, με στόχο να παράσχει πιστοποιημένες και εξειδικευμένες σπουδές στον Αγροδιατροφικό τομέα. Υλοποιούμε ήδη 8 εγκεκριμένες ειδικότητες με υψηλή επαγγελματική εξασφάλιση, όπως Αμπελουργία και Οινολογία, Τυροκομία και Γαλακτοκομία, Τεχνολογία και Έλεγχος Τροφίμων και Ποτών, ενώ αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς, έχουμε δημιουργήσει άλλες 5 νέες αγροτικές ειδικότητες που βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο. Τα διαφορετικά αντικείμενα όλων αυτών των ειδικοτήτων βοήθησαν την ομάδα της Open Mellon να μεγαλώσει πολύ γρήγορα, καθώς εμπλουτίστηκε από εκπαιδευτές και συνεργάτες με πολύ καλά βιογραφικά, εμπειρία και γνώση της αγοράς σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα και όχι μόνο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συσσωρεύσουμε υψηλά ποσοστά νέας γνώσης και καινοτομίας στους κόλπους μας. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς από σεμινάρια μικρής ή μέσης διάρκειας με στοχευόμενη θεματολογία που απευθύνονται σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ήδη ή σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

* Συνήθως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός όπως ένα ΙΕΚ κρίνεται κυρίως από το εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι τόσο από τις υποδομές (αίθουσες διδασκαλίας, κλπ). To IEK Open Mellon πού διαφοροποιείται;

- Η εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα χαρακτηρίζεται από αυξημένες ανάγκες εργαστηριακής και πρακτικής άσκησης. Δεν μπορεί δηλαδή να ολοκληρωθεί στα στενά περιθώρια μιας αίθουσας διδασκαλίας. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση, κάνουμε πράξη το «από την τάξη, στο χωράφι» έχοντας δημιουργήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τους σπουδαστές μας, το δικό μας τυροκομείο και το μοναδικό Πρότυπο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα στη Θεσσαλία. Το αγρόκτημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10’ από τη Λάρισα και αποτελείται από μια έκταση 20 στρεμμάτων διαμορφωμένη σε ευδιάκριτα υποτεμάχια στα οποία έχουν εγκατασταθεί: ο εκπαιδευτικός αμπελώνας, ο εκπαιδευτικός οπωρώνας, καλλιέργειες κτηνοτροφικών και αρωματικών φυτών και εναλλακτικές καλλιέργειες καρποφόρων θάμνων. Αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο στην επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση των σπουδαστών μας, αλλά και όλων όσων επιθυμούν να το επισκεφθούν, καθώς σύντομα θα είναι πλήρως επισκέψιμο. Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί και το πεδίο εφαρμογής καινοτόμων συστημάτων έλεγχου και παρακολούθησης των καλλιεργειών μέσα από συνεργασίες που έχουμε χτίσει με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Ήδη λειτουργεί ένα πλήρως αυτονομημένο και αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης και πολύ γρήγορα θα εγκατασταθεί ένα «έξυπνο» σύστημα τηλεπισκόπησης, που σχεδιάστηκε ειδικά για την Open Mellon.

Έτσι λοιπόν οραματιζόμαστε τη δημιουργία της 1ης Ελληνικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα με έδρα τη Λάρισα.

* Στην ιστοσελίδα σας μιλάτε για τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγροτικής Καινοτομίας. Προφανώς αυτός είναι και ο μεγάλος σας στόχος;

- Η Open Mellon μέσα από την εκπαιδευτική της δραστηριότητα έρχεται σε επαφή με τα κέντρα που παράγουν την αγροτική καινοτομία (όπως Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, εξειδικευμένες εταιρίες) και ταυτόχρονα μέσα από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχει, έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που αναζητούν να εφαρμόσουν την παραγόμενη καινοτομία (όπως Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, αγροδιατροφικές επιχειρήσεις). Με διαπιστωμένη τη συχνή αδυναμία αυτών των δύο ομάδων να συναντηθούν ή να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ως μια γέφυρα, δίνοντας μια συγκροτημένη μορφή ενός Δικτύου Αγροτικής Καινοτομίας στις υπάρχουσες διασυνδέσεις μας καθώς και όλους όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό. Θεωρώ πως η υιοθέτηση της καινοτομίας σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε αφορά το ίδιο το προϊόν, τις διαδικασίες παραγωγής ή ακόμη και την προώθησή του μέσα από το καινοτομικό μάρκετινγκ, μπορεί να δώσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.

* Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του μοντέλου που προτείνετε για την εκπαίδευση και την αγροτική επιχειρηματικότητα;

- Όσο ώριμες κι αν είναι οι συνθήκες για ενσωμάτωση καινοτομίας ή όσο ξεκάθαρη κι αν είναι η ανάγκη για στροφή σε ένα σύγχρονο μοντέλο αγροτικής επιχειρηματικότητας, χρειάζεται η συνδρομή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για να γίνει με επιτυχία.

Τελικά πρέπει να απαντήσουμε σε ένα θεμελιώδες ερώτημα « Ένας για όλους ή όλοι για έναν;»

Το αποτυχημένο σύστημα που εφαρμόστηκε στο παρελθόν, όπου ένας άνθρωπος – παντογνώστης επιδίωκε να παρέχει συμβουλές από καλλιεργητικές φροντίδες ως τη δημιουργία καταστατικών ή την επιλογή συσκευασίας, οδήγησε στον υποβιβασμό των υπηρεσιών συμβουλευτικής, ώστε να σημαίνουν σήμερα απλή σύνταξη ενός φακέλου για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Αυτό το κλίμα φιλοδοξεί να αλλάξει η ομάδα της Open Mellon, με την αξιοποίηση στο διακριτό ρόλο της επιστημονικής ειδίκευσής του το κάθε μέλος της ομάδας αλλά λειτουργώντας συνεργατικά ως ενιαίο σύνολο, για να μπορούμε με αποτελεσματικό τρόπο να συμβουλέψουμε, να καθοδηγήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα μας εμπιστευτούν. Η αξιοποίηση της γνώσης των ειδικών επιστημόνων στην πρωτογενή παραγωγή, θα μπορούσε να ανεβάσει το ελληνικό αγροδιατροφικό προϊόν σε επίπεδο εικόνας και ποιότητας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την άνθηση ενός τόσο σημαντικού τομέα της οικονομίας στη χώρα μας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass