Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2016 10:11

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Για σήμερα Παρασκευή αναμένονται αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά, και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές προς το μεσημεράκι. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτιωμένα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αραιές συννεφιές, άνεμοι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά, και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Θερμοκρασία αμετάβλητη. Και τη Δευτέρα ο καιρός συννεφιασμένος και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Από Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι τέλος της εβδομάδας δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΚΑΙΡΟΣ

Μικροπροβλήματα στη συγκομιδή του καλαμποκιού προκάλεσαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις στον θεσσαλικό κάμπο, με αποτέλεσμα να πάει πίσω το κόψιμο για κανένα 15νθήμερο, θέτοντας σε προβληματισμό τους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται «ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος και περαιτέρω πτώση της τιμής». Με λίγα λόγια «ήταν στραβό το κλήμα, το ΄φαγε και ο άστατος καιρός». Τα βαμβάκια στην παρούσα φάση και όσο μένουμε στις βροχοπτώσεις δεν επηρεάζονται, ενώ άντεξαν οι αγροτικές υποδομές και δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Με τη συγκομιδή να έχει μόλις ξεπεράσει το 10%, ξεκινάει δειλά να διαμορφώνεται το τοπίο της αγοράς στο καλαμπόκι, με τις νότιες περιοχές που προπορεύονται να έχουν καλές τιμές, που έφτασαν έως και 21 λεπτά / κιλό. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποδόσεις, άρα θα υπάρξει έλλειψη προϊόντος και κατά συνέπεια μπορεί να έχουμε μια αύξηση τιμών σε σχέση με πέρσι.

Ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών έχει σταματήσει τη συγκομιδή σε αρκετές πρώιμες περιοχές. Αυτή την εποχή όσοι κτηνοτρόφοι μπορούν αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς σε τιμές στα 17 - 18 λεπτά / κιλό. Μεγάλο ρόλο στο που θα κλειδώσουν οι τιμές θα παίξουν για άλλη μια χρονιά οι εισαγωγές.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε λίγες μέρες θα μπούνε να συγκομίσουν το βαμβάκι της νέας σοδειάς κάποιοι παραγωγοί, αλλά ακόμη να λάβουν τον ΦΠΑ της περσινής σοδειάς από κάποιους εκκοκκιστές. Οι ίδιοι το έχουν καταβάλει στο κράτος, αλλά ακόμη να το εισπράξουν. Σύμφωνα με αγρότη που το κατήγγειλε στη στήλη «αυτή η στάση κάποιων εκκοκκιστών θα ληφθεί υπόψη στις επικείμενες πωλήσεις του προϊόντος».

ΑΚΑΚΙΕΣ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δούνε το χρώμα του χρήματος οι καλλιεργητές ακακιών του νομού, όσοι τουλάχιστον ελέγχθηκαν μέχρι 15 Μαΐου 2015 για τα δέντρα τους, από το Δασαρχείο Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από το πρόγραμμα δάσωσης γαιών οι καλλιεργητές ακακιών λαμβάνουν τη σχετική ενίσχυση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τους δικαιούχους, μετά την 15-5-15, αυτοί μάλλον θα πρέπει να περιμένουν τη νέα ΚΑΠ και τις νέες εγκρίσεις.

ΔΕΘ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μ’ αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα διαδηλώσει –για μία ακόμη χρονιά- η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΩΝ

ΤΟΥ ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Ελασσόνας ανακοινώνει στους αγρότες της περιοχής, ότι είναι ανοιχτό το Μητρώο Μελών για εγγραφή στη δύναμη του Συνεταιρισμού έως και τέλος Οκτωβρίου που θα ορισθεί ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στα γραφεία του Συνεταιρισμού Διγενή Ακρίτα 23 και πληροφορίες στα τηλέφωνα 24930-23082 και 24930-22522.

ΚΟΣΤΟΣ ΝΕΡΟΥ

Για τη δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο Απόφασης της Επιτροπής Υδάτων για τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, στο οποίο περιλαμβάνεται και το νερό άρδευσης μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είναι διαθέσιμα τα στοιχεία σχετικά με το χρηματο-οικονομικό κόστος και το κόστος πόρου του νερού για τα ΥΔ Θεσσαλίας, Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Δυτ. Πελοποννήσου. Οι διαφοροποιήσεις από το σημερινό καθεστώς προβλέπεται να είναι μικρές, ανάλογα με την περιβαλλοντική κατάσταση των υδάτων. Δεδομένου ότι το χρηματοοικονομικό κόστος αφορά στον πάροχο νερού, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες τιμές του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου, όπως προέκυψαν από την επεξεργασία της ΕΓΥ, βάσει των υφιστάμενων Σχεδίων Διαχείρισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το Υδατικό Διαμέρισμα (ΥΔ) Θεσσαλίας το περιβαλλοντικό κόστος για την αρδευτική χρήση εκτιμάται σε 0,0002 ευρώ/m3 και το κόστος πόρου σε 0,011 ευρώ/m3 και για κτηνοτροφική χρήση σε 0,0001 ευρώ/m3 και 0,001 ευρώ/m3 αντίστοιχα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Mια αίτηση, παράβολο 300 ευρώ, αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία πιστοποιεί ότι οι επιφάνειες του κτίσματος ή των κτισμάτων προσωρινής διαμονής ατόμων, δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35 τ.μ. θα αρκούν για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικών μονάδων. Προϋπόθεση να ψηφιστεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στις «Ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σταβλικών εγκαταστάσεων, καθώς και μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας», οι οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΕΒΖ

Σε λειτουργία τέθηκαν τα εργοστάσια Πλατέος -πρωτίστως- και Ορεστιάδας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την επεξεργασία τεύτλων, ενώ η έναρξη της φετινής καμπάνιας παραγωγής ζάχαρης θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Στην ανακοίνωση της ΕΒΖ υπογραμμίζεται πως «παρά τις οικονομικές δυσκολίες και εμπόδια, η φετινή καμπάνια ξεκινά πλήρως οργανωμένα, κατόπιν των επαφών που είχε η διοίκηση με τους αγρότες-τευτλοπαραγωγούς, τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και με την πολύτιμη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς. Η εταιρία θα βγει και φέτος ζημιογόνα, όμως με τα δεδομένα που έχουμε από τη διαδικασία ανάκαμψης που ξεκινήσαμε, το 2018 θα είναι η πρώτη χρονιά με κερδοφορία. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πανηγυρίσουμε σε τρία χρόνια την αυτάρκεια της χώρας μας σε ελληνική ζάχαρη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ «οι μόνιμοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή είναι 240, το εποχικό προσωπικό θα ανέλθει περίπου σε 800 άτομα, όμως με την επέκταση των δραστηριοτήτων που θα κάνουμε σε δύο εργοστάσια για να μπορέσουμε να παράγουμε κι άλλα προϊόντα, το μόνιμο προσωπικό θα ξεπερνά τα 600 άτομα και πάνω από 2.500 θα είναι το εποχικό και στα τρία εργοστάσια. Οι τευτλοκαλλιεργητές που δίνουν το προϊόν τους είναι 4.500 αυτή τη στιγμή, ελπίζουμε ότι θα φτάσουν του χρόνου τους 8.000, και υπολογίζουμε ότι όταν βρεθεί το 2018 σε πλήρη ανάπτυξη η βιομηχανία, περίπου 25.000 άνθρωποι θα μπορούν να βιοπορίζονται από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass