Η ΕΜΜΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ

Θολό τοπίο στις αγροτικές συντάξεις

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 11:54

Με αφορμή ερωτήματα αναγνωστών σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων στην περίπτωση που ένας αγρότης έχει εισοδήματα από επιδοτήσεις ή εμπορικές δραστηριότητες, θα πρέπει να διευκρινίσουμε -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχύουν σήμερα- τα εξής:

Όσοι είναι συνταξιούχοι σήμερα καθώς και όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (2017) δεν θα υποστούν καμία περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές τους ακόμα και αν συνεχίζουν να καλλιεργούν ή έχουν δικαιώματα. Ωστόσο είναι ασαφές τι θα ισχύσει για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2017 και μετά καθώς ο ασφαλιστικός νόμος, όπως ισχύει σήμερα, τους αφήνει «ακάλυπτους». Από την κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποια περικοπή. Απαντώντας σε σχετική επιστολή τριών συνεταιρισμών, ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε ότι «ο νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής» για την οποία, όπως είπε, θα εκδοθούν προσεχώς «αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής του νόμου λαμβανομένων υπόψη των μεταβατικών περιόδων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος αναφέρει πως με βάση τις πληροφορίες του και ερμηνεύοντας το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο «όσοι είναι συνταξιούχοι σήμερα δεν έχουν να φοβούνται κάτι, τουλάχιστον μέχρι το 2021. Οι αγρότες που θα βγούνε στη σύνταξη το 2019 δεν θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας, αλλά θα μπορούν να εισπράττουν άφοβα τις επιδοτήσεις. Από το 2021 στη χώρα μας θα υπάρχει ενιαία ενίσχυση ύψους 28 ευρώ σε όλα τα προϊόντα. Εκείνη τη χρονιά η κάθε χώρα μέλος θα αποφασίσει τι ποσά θα αντιστοιχούν σε κάθε προϊόν, ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση και μόνο το 2021 ο συνταξιούχος δεν θα πρέπει να έχει εισόδημα ή επιδότηση που θα ξεπερνά τη σύνταξη του».

Η …ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» «με προσπάθεια να γλυκάνει το «χάπι» της περικοπής της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν από το 2017 και μετά, μοιάζει η απάντηση ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού σε σχετική επιστολή που έστειλαν στο Μαξίμου τρεις συνεταιρισμοί της Ηπείρου. Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας- Πρέβεζας «Ένωση Αγροτών» και η «Ένωση» Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γύρω από το άρθρο 20 του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) το οποίο προβλέπει «ψαλίδισμα» έως 60% στις αποδοχές ενεργών συνταξιούχων αγροτών.

Στην απάντησή της η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού από το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, Εύη Μαυροφρύδη υπογραμμίζει καταρχήν ότι οι αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι καθώς «και όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2016 και μετά τις 13/5/2016 και διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα δεν υπάγονται στο αρ. 20 του 4387/2016». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2017 καθώς, σύμφωνα με την κ. Μαυροφρύδη, «ο νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής» για την οποία, όπως σημειώνει, θα εκδοθούν προσεχώς «αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής του νόμου λαμβανομένων υπόψη των μεταβατικών περιόδων». Επιπλέον, στη συνέχεια της απάντησής της, αναφέρεται στην αναγκαιότητα «δημιουργίας μιας νέας γενιάς παραγωγών στην ύπαιθρο, που σήμερα, λόγω και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Μιας γενιάς υπαρκτής, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει δημιουργικά, στις σημερινές συνθήκες του μεγάλου ανταγωνισμού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και τις κάθε είδους ενισχύσεις, κυρίως μέσω νέων συλλογικών – συνεργατικών σχημάτων, με ουσιαστική αφομοίωση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας, της συνεχούς ενημέρωσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης». Τα γραφόμενα της συμβούλου του πρωθυπουργού παραπέμπουν ευθέως στις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή ο οποίος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα στη Βουλή, εμμέσως πλην σαφώς έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις των αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass