ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στις πληγείσες περιοχές με ΚΤΕΛ, ταξί και …ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2016 12:00

Του Γιώργου Ρούστα

Κωμικοτραγικές καταστάσεις συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ, καθώς ο τελευταίος νόμος 4366 που αφορά στις μετακινήσεις εκτός έδρας των γεωπόνων-εκτιμητών του Οργανισμού θέτοντας πλαφόν στα έξοδα μετακίνησής τους,

μειώνοντας σημαντικά τις απολαβές τους, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην αμεσότητα των εκτιμήσεων. Πλέον οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ αφήνουν σε δεύτερη μοίρα περιοχές από τις οποίες δεν περνά το λεωφορείο.

Μία από αυτές είναι και το ορεινό Λουτρό Ελασσόνας, όπου εκεί η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η χαλαζόπτωση που έπληξε το χωριό, την 1η Ιουλίου ήταν καταστρεπτική, αφού χτύπησε την καπνοκαλλιέργεια σε ποσοστό σχεδόν 100% (περίπου 1.000 στρέμματα). Στο χωριό ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια, και η απόγνωση στα πρόσωπα των καπνοπαραγωγών ήταν έντονα ζωγραφισμένη, καθώς ο χρόνος περνούσε, αλλά λόγω της δυσκολίας στις μετακινήσεις των γεωπόνων, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν εμφανίζονταν. Έτσι υπήρχε ο κίνδυνος το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής να μην αποτυπωθεί σωστά.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Ντούμος απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Σάκη Παιδή, ζητώντας την παρέμβασή του. Εκείνος παρακάλεσε τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλη Λιόντο να γίνει άμεσα αυτοψία της ζημιάς, πριν είναι πολύ αργά. Μάλιστα χθες μετέφερε ο ίδιος -με το αυτοκίνητό του- τον κ. Λιόντο στο Λουτρό, όπου πράγματι ο διευθυντής του Οργανισμού διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. «Οι κάτοικοι του χωριού ζουν από τα καπνά που υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω χαλαζόπτωσης. Οι αποζημιώσεις στους αγρότες πρέπει να δοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» δήλωσε στην «Ε» ο κ. Παιδής.

Από την πλευρά του ο κ. Λιόντος υποστήριξε πως «το πρωί της Δευτέρας, η Υπηρεσία θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα μεταβεί στο Λουτρό κλιμάκιο γεωπόνων, για τις εκτιμήσεις, χωρίς να αποκλείεται η λύση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ή του ταξί».

Άλλωστε αυτές οι λύσεις επιλέγησαν και σε άλλες –άγονες- περιπτώσεις στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλες περιπτώσεις, οι πληγέντες αγρότες, διαπιστώνοντας την αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, προθυμοποιήθηκαν να μεταφέρουν οι ίδιοι με τα ΙΧ τους γεωπόνους στα χωράφια που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, κυρίως από ηθικής άποψης. Χαριτολογώντας μάλιστα έμπειρος συνεταιριστής σχολίασε στην «Ε» «πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί το κράτος να γλιτώνει χρήματα, αφού το κόστος μεταφέρεται στον αγρότη, ο εκτιμητής όμως του ΕΛΓΑ τίθεται σε μια άτυπη ομηρία, διότι αν δεν εκτιμήσει όπως επιθυμεί ο παραγωγός τη ζημιά, κινδυνεύει να μείνει στο άγονο χωριό».

Οι συνδικαλιστές του ΕΛΓΑ επιμένουν στην απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι αυτός έχει ήδη καταστεί μη πρακτικός, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass