ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:38

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μετά το μικρό διάλειμμα της ηλιοφάνειας η κακοκαιρία επανέρχεται στην περιοχή μας και πανελλαδικά, εντείνοντας την ανησυχία των παραγωγών και κυρίως των κτηνοτρόφων. Οι αγρότες στην παρούσα φάση δεν έχουν εκτεθειμένη την παραγωγή, αλλά οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για ζημιές στα ποιμνιοστάσιά τους. Από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας σημειώθηκαν ζημιές στη Μακεδονία και στα ορεινά Άγραφα στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις κοπαδιών που πνίγηκαν. Άμεσα αναμένεται να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα ο καιρός σήμερα Παρασκευή θα είναι συννεφιασμένος, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και λίγες βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 12 βαθμούς. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή στη Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Η θερμοκρασία σε πτώση (08-10 βαθμούς). Από τη Δευτέρα αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα.

ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ Δήμητρα Νίκος Βάγιας αναλαμβάνει διευθυντής στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων του υπουργείου θα γίνουν γνωστές μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Το όνομα του πρώην βουλευτή Λάρισας (με τον ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρη Γελαλή ακούγεται πολύ για μία εκ των δύο θέσεων γενικών γραμματέων του υπουργείου και πιθανότερα γι’ αυτή την οποία κατέχει σήμερα ο Μόσχος Κορασίδης. Βέβαια υπάρχει και η φημολογία ότι «οδεύει» για τον ΕΛΓΑ με σκοπό να πάρει τη σκυτάλη από τον συμπατριώτη του σημερινό πρόεδρο Βασίλη Έξαρχο. Για μια θέση, είτε στον ΕΛΓΑ είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ παίζει και το όνομα του αγροτοσυνδικαλιστή Νίκου Παπαδόπουλου, του Βασίλη Μακατού, πρώην υπαλλήλου της ΕΑΣ Λάρισας και υποψηφίου για τον Δήμο Κιλελέρ και του Γιώργου Ακριβούλη, προερχόμενο από τους AΝΕΛ. Αν και ο τελωνειακός υπάλληλος παίζει και για την θέση του αντιπροέδρου του ΟΓΑ.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Όσον αφορά στις πρώτες εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, ανακοινώθηκε η αναµόχλευση της εθνικής πρότασης για την εφαρµογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρότι δύο ηµέρες πριν τις εκλογές πήρε ΦΕΚ η διαδικασία για το σύστηµα των άµεσων ενισχύσεων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου «θα δοθεί ένα περιθώριο χρόνου, κάποιων µηνών, για να δούµε πώς θα περπατήσει η νέα ΚΑΠ, ώστε µετά από µία αναγνωριστική περίοδο να υπάρξουν εφόσον κριθεί απαραίτητο παρεµβάσεις τόσο στον πρώτο πυλώνα, δηλαδή τις άµεσες ενισχύσεις, όσο και στο δεύτερο πυλώνα, ήτοι τα προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

--Αιτήσεις πληρωμών για βιολογικά, αμειψισπορά, νιτρορύπανση και ολοκληρωμένη καπνού καλούνται να υποβάλουν από τις 23 Φεβρουαρίου οι δικαιούχοι για τις δράσεις του 2014. Βάσει της τροποποιητικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ η πρόσκληση αφορά συγκεκριµένα όσους θέλουν να ενισχυθούν για τις δράσεις που ολοκλήρωσαν το προηγούµενο έτος, π.χ. για όσους εφάρµοζαν αµειψισπορά το πρώτο ή/και το δεύτερο εξάµηνο του 2014, ενώ ανάλογα µε την ηµεροµηνία έγκρισής του κάθε δικαιούχου, δίνεται και σε κάποιες περιπτώσεις και παράταση Σηµειώνεται πως το έτος εφαρµογής δεν είναι το ίδιο για όλους, δηλαδή κάποιος µπορεί να βρίσκεται στο πρώτο, το δεύτερο ή και το τρίτο.

-- Προκειµένου οι παραγωγοί σκληρού σίτου (Σύστηµα Ολοκληρωµένης Διαχείρισης) να λάβουν το ποιοτικό πριµ (προβλέπονται συνολικά 24 εκατ. ευρώ) οι αναγνωρισµένοι από τον ΕΛΓΟ, Φορείς Πιστοποίησης του Συστήµατος Ολοκληρωµένης Διαχείρισης, υποχρεούνται δια µέσου των Οµάδων τους σε καταχώρηση των στοιχείων τόσο των ενταγµένων, όσο και των πιστοποιηµένων παραγωγών σκληρού σίτου, στη σχετική εφαρµογή καταχώρησης πιστοποιηµένων εκτάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταχώρηση γίνεται σε δύο φάσεις µε την προθεσµία να λήγει στις 25 Φεβρουαρίου. Όπως προβλέπει η απόφαση, λοιπόν, στην πρώτη φάση οι ενεργές Οµάδες Παραγωγών των φορέων καταχωρούν το ΑΦΜ του ενταγµένου παραγωγού. Στη δεύτερη φάση πραγµατοποιείται η καταχώρηση Πιστοποιηµένων Παραγωγών ΣΟ∆ Σκληρού Σίτου για την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014 (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2014).

 

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στην έκδοση στοιχείων τα οποία θα πρέπει να διατηρούν και να φυλάσσουν προσεκτικά υποχρεούνται όλοι οι αγρότες, δεδομένου ότι και για τη φετινή φορολογική χρονιά-όπως και την προηγούμενη- το φορολογητέο εισόδημά τους θα προκύπτει με λογιστικό τρόπο. Αυτό προκύπτει, με λίγα λόγια, από την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, ενώ στην ίδια εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος αγρότης πραγματοποιεί λιανικές πωλήσεις, αυτές θα προστίθενται στα υπόλοιπα ακαθάριστα έσοδα και θα πρέπει να αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. Πάντως, ούτε σε αυτήν την εγκύκλιο γίνεται αναφορά στη φορολογική αντιμετώπιση των επιδοτήσεων. Φαίνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών –και κατ’ επέκταση και στη Γ.Γ. Εσόδων- δεν έχουν καταλήξει στο αν τελικά οι κοινοτικές επιδοτήσεις θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και θα φορολογούνται ως τέτοιο.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Επικριτικά προσεγγίζει την πρόσφατη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον κ. Μ. Σάλλα το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) διότι «η... περιβόητη «συμβολαιακή γεωργία» που προωθεί η Τράπεζα δεσμεύει προκαταβολικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν τα αγροτικά νοικοκυριά, το σύνολο του παραγόμενου προϊόντος, ενώ επιβάλλει εκ των προτέρων τον τρόπο και το είδος της καλλιέργειας, όπως επίσης και τα σημεία πώλησης».

Την ίδια ώρα το χρηµατοδοτικό εργαλείο «Επιδότηση Επιτοκίου για Αγορά Γης» της πρώην ΑΤΕ, έχει ξεκινήσει να προωθεί τους τελευταίους µήνες η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο αριθµός των αγροτών που πηγαίνουν στις ΔΑΟΚ για τις σχετικές βεβαιώσεις που απαιτούνται από πλευράς δικαιολογητικών, όλο και αυξάνεται. Ουσιαστικά το εργαλείο αυτό, επιδοτεί το επιτόκιο δανείου από 80 έως 100% για αγορά γεωργικής γης κοντά στον τόπο µόνιµης κατοικίας και σε τέτοια απόσταση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καθηµερινής πρόσβασης σε αυτό.

 

Άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2015 όλες οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις υποχρεούνται να έχουν άδεια εγκατάστασης, σύμφωνα με το ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52/Α/12-03-2012). Οι άδειες εκδίδονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν εντός ή πλησίον των ορίων των διαφόρων οικισμών, θα πρέπει να απομακρυνθούν, αφού δεν είναι δυνατόν να τους χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούν σε εκτάσεις είτε ιδιόκτητες είτε μισθωμένες ιδιωτικές ή παραχωρημένες δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις. Οι άδειες χορηγούνται μόνον για εγκαταστάσεις εκτός των ορίων οικισμών και σε απόσταση ανάλογα με τον πληθυσμό του οικισμού και τον αριθμό των ζωών της κάθε μονάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass