ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ Γ. ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Αντάρτικο» Οικολόγων και για εισφορές υγείας των αγροτών

* «Μόλις 9 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση για τους αγρότες», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος * ΠΑΣΟΚ: «400 εκατ. ευρώ περισσότερες εισφορές θα πληρώσουν οι αγρότες το 2017»

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2016 12:00

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Μπορεί ο βουλευτής των Οικολόγων – εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Δημαράς να βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα λόγω της αντίθεσής του στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης,

ωστόσο έντονες διαφωνίες εξέφρασε στη Βουλή χωρίς πάντως να απειλήσει με καταψήφιση και για την αύξηση των εισφορών υγείας των αγροτών στο 6,95% του εισοδήματός τους από 1ης Ιανουαρίου 2017.

«Πώς δεχθήκατε, κ. υπουργέ, να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής εισφοράς υγείας για τους νέους και τους αγρότες; Θεωρώ ακατανόητο ότι παίρνει πίσω το υπουργείο τις μειωμένες εισφορές για τους ασφαλισμένους, τους νέους και τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Ενώ το υπουργείο αντιστάθηκε να κρατήσει το πλαφόν για τις μεγάλες συντάξεις στα 3075 ευρώ καθαρά, δεν βρήκε ισοδύναμα τώρα για να κρατήσει αυτό που ψηφίσαμε, τις μειωμένες εισφορές για την πρώτη πενταετία;» διερωτήθη ο κ. Γ. Δημαράς και συνέχισε:

«Η μνημονιακή υποχρέωση ήταν 1% εξοικονόμηση του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό. Εγώ νομίζω ότι θα μπορούσατε να βρείτε τρόπους και μπορούμε να βρούμε τρόπους να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση –λίγα είναι τα ευρώ, μπορεί να είναι 8 και 10- γιατί σηματοδοτεί την πολιτική μας. Πιστεύω ότι υποτιμήθηκε η μεγάλη σημασία της διευκόλυνσης των νέων να μείνουν να δουλέψουν στην αγροτική παραγωγή και γενικά να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Το επιχείρημα ότι πρόκειται για μικρή επιβάρυνση, δεν είναι λογικό, αφού μικρά θα ήταν και τα ισοδύναμα, τα οποία θα εφαρμόζαμε.

Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι πρέπει να βρούμε σήμερα μια λύση γι’ αυτό το ζήτημα και μπορεί να βρεθεί τέτοια λύση, για να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει να ελαφρύνουμε και άλλο τη θέση των νέων που μπαίνουν στην αγορά, αλλά και κυρίως αυτών που μένουν να δουλέψουν τα χωράφια στην αγροτική παραγωγή. Δηλαδή, βρείτε τρόπο, ένα ισοδύναμο να μην επιβαρύνουμε καθόλου αυτές τις δύο κατηγορίες», προέτρεψε.

ΜΟΛΙΣ 9 ΕΥΡΩ

«Πρόκειται για μια διαφορά, η οποία π.χ. στους αγρότες που το έχω υπολογίσει, είναι περίπου 9,11 ευρώ τον μήνα, που όμως θα πρέπει να δούμε ότι ακόμη και με το 6,95% - με το νέο σύστημα - η εισφορά για την ασθένεια είναι 28,51 ευρώ, ενώ στη μέση ασφαλιστική κατηγορία που είναι οι περισσότεροι, τη γ΄ ασφαλιστική κατηγορία, ήταν 38, 47 ευρώ μέχρι τώρα. Ακόμα και με το 6,95%, η εισφορά βγαίνει μικρότερη», αντέτεινε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Αρα ακόμα και αυτό που ψηφίσαμε οδηγεί σε ένα μικρότερο ποσοστό εισφοράς γιατί έχουμε μια λελογισμένη και δίκαιη βάση υπολογισμού για τις εισφορές των αγροτών, που παίρνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ροή των επιστημόνων μας στο εξωτερικό, για αυτές τις μικρές διαφοροποιήσεις και σημασία έχει να δώσουμε μια άλλη προοπτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής – υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε: «Όσον αφορά το κομμάτι του ασφαλιστικού, όταν λέμε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, αλλά και για τους αγρότες, αυτό γίνεται μόνο για τις εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα για τους αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 4 στην περίπτωση β του ασφαλιστικού νόμου προβλεπόταν το εξής: Από 1/1/17 μέχρι 31/12/17 το ποσοστό για εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ήταν στο 4,73% του εισοδήματος. Από 1/1/18 μέχρι 31/12/18 οι εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και μόνο ήταν στο 5,84% και από 1/1/19 και πέρα πήγαιναν στο 6,95%. Η διαφορά είναι ότι για το 2017 καταργείται η έκπτωση 2,22% ή 9,κάτι ευρώ το μήνα, για να μην σπέρνουμε τον πανικό. Ειδικά για το 2018, τη δεύτερη χρονιά, αυτή η διαφορά ανέρχεται σε 1,11% ή 4,5 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η διαφορά, αυτή είναι η πραγματικότητα», υποστήριξε.

ΣΥΝ 400 ΕΚΑΤ.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Μιχάλης Τζελέπης επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα:

«Η κυβέρνηση αναιρεί τον εαυτό της, ξεψηφίζοντας τον Ν. 4387/15 και καταργεί το μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορών υγείας που ψήφισε. Αντί το 2019 να φτάσουν στο 6.95%, εφαρμόζεται από 1-1-2017.

Επισημαίνουμε ότι για το 2017 η εισφορά για σύνταξη από το 10% γίνεται 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Σ’ αυτά να προσθέσουμε και την εισφορά υπέρ Αγροτικής Εστίας που υπολογίζεται όμως στο 0.25% του εισοδήματος πλέον.

Έτσι για το 2017, αγρότης με 8.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές συνολικά ετήσιες 1696 ευρώ. Και αν είναι και η γυναίκα του ασφαλισμένη θα πληρώσει επιπλέον 1043,4 ευρώ.

Έναντι των ασφαλίστρων συνολικά που πλήρωνε έως την 3η κατηγορία

* 954,12 το 2014

* 1084,81 το 2015

* 1215,50 το 2016

* 1696 το 2017

Οι αγρότες θα καταβάλλουν άμεσα από το 2017 400 εκατομμύρια περισσότερες εισφορές για συντάξεις και υπέρ υγείας. Και έπεται και συνέχεια έως το 2022».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass