Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2016 9:29
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός ο καιρός για το επόμενο τριήμερο, ιδανικός για τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να συγκομίσουν τη σοδειά τους, αλλά οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, όχι μόνο δεν τους επέτρεψαν να μπούνε στα χωράφια με τις μηχανές, αλλά υποβάθμισαν και ποιοτικά το προϊόν.

Η ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (την Κυριακή θα φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου), μαζί με τους νοτιάδες, βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται από 15-26 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα αγγίξει το μεσημέρι της Κυριακής τους 30 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα ηλιοφάνεια μεν, αλλά και διαστήματα συννεφιάς. Την Τρίτη τα σύννεφα ενδεχομένως να φέρουν πρόσκαιρες βροχές, αλλά σίγουρα πτώση της θερμοκρασίας (15-25β). Από Τετάρτη ο υδράργυρος θα παραμείνει σε φθινοπωρινά επίπεδα, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι μήνας πληρωμών για τους αγρότες, εφόσον όμως εξελιχθούν όλα ομαλά με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τους δανειστές. Τουλάχιστον με την παραπάνω εξέλιξη συνδέεται η επιστροφή του ΕΦΚ από το αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ αφορά εκκρεμότητες του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για υπόλοιπα του 2013, μέρος του 2014 αλλά και για ολόκληρο το 2015. Κατά τ΄ άλλα τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 (ήδη δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση έγκρισης ποσού 8,8 εκατ. ευρώ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια), ενώ του 2015 η πληρωμή θα γίνει στα μέσα του μήνα, μαζί με τα υπόλοιπα της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης, καθώς και της ενίσχυσης για νέους αγρότες. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για την πληρωμή και των ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2012-2013.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Σε φάση συγκομιδής βρίσκεται το βαμβάκι στον θεσσαλικό κάμπο κι εφόσον ο καιρός το προσεχές τριήμερο είναι καλός, οι μηχανές θα πάρουν «φωτιά». Όσον αφορά στις τιμές, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η εκκοκκιστική πολιτική θα καθορίσει πρώτη τιμή συμφωνίας τα 50 λεπτά. Στο σιτάρι , το 90% της φετινής συγκομιδής έχει ήδη πωληθεί στο εμπόριο, ενώ οι λίγοι που το έχουν ακόμα στις αποθήκες τους, «ακούνε» από τους εμπόρους τιμές ακόμα και 16 λεπτά το κιλό. Στα πρώιμα καλαμπόκια της φετινής σεζόν τα οποία πωλήθηκαν πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό, οι τιμές αυτό το διάστημα φαίνεται να «κάθονται» στα 16-17 λεπτά, αν και οι παραγωγοί, επισημαίνουν ότι οι τιμές έχουν περιθώριο ανόδου και στα 19 λεπτά το κιλό τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος πρόβλημα υπάρχει με τη μεταφορά τεύτλων από το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς ο ΟΣΕ δεν έχει διαθέσει τις αμαξοστοιχίες του (λόγω μη συμφωνίας με την ΕΒΖ) και η μεταφορά πλέον γίνεται μόνο με φορτηγά. Για την αποσυμφόρηση του τοπικού εργοστασίου, οι παραγωγοί περιμένουν πρόταση της βιομηχανίας για τιμή ώστε να συγκομισθούν τα τεύτλα απευθείας από το χωράφι και να φύγουν στο Πλατύ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διήμερη περιοδεία του τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη στον νομό, στο πλαίσιο ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας «στόχος μας είναι περισσότερο να ακούσουμε, παρά να μιλήσουμε, ώστε να συνδιαμορφωθεί το κυβερνητικό αγροτικό πρόγραμμα του κόμματος. Το πρόγραμμα των επισκέψεων του βουλευτή Κοζάνης από σήμερα το πρωί μέχρι αύριο το βράδυ είναι εξαντλητικό. Κανέναν δεν θα αφήσει παραπονούμενο…Ή μήπως θα αφήσει; Γιατί στη στήλη έφθασαν παράπονα, κυρίως συνεταιριστών αλλά και απλών αγροτών, οι οποίοι θεωρούν ότι λόγω αυξημένων υποχρεώσεων στα χωράφια (κυρίως στα βαμβακοχώραφα) δεν θα μπορέσουν να παραστούν το μεσημέρι στη Νίκαια ή λίγο αργότερα στα Φάρσαλα. Το προτιμότερο θα ήταν να γίνει η κομματική σύσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ στη Λάρισα, όχι αύριο το μεσημέρι, όπως έχει προγραμματισθεί αλλά βραδινές ώρες, οπότε και θα έχουν τελειώσει τις δουλειές στα χωράφια. Από την άλλη οι άνθρωποι της ΝΟΔΕ θεωρούν άδικη την παραπάνω κριτική, αφού ο Γιώργος Κασαπίδης θα τους επισκεφθεί στα χωριά τους και δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στη Λάρισα. Ακόμη ίσως διευκρινιστεί αν η περίφημη πανελλαδική αγροτική συνδιάσκεψη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητούσαν κάποιοι να γίνει στη Λάρισα, αναβάλλεται και το ψυχολογικό μασάζ των αγροτών, αλλά κυρίως των συνεταιριστών της περιοχής θα το αναλάβει ο κ. Κασαπίδης.

ΤΡΙΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ

ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις της 3ης πληρωμής του έτους 2012 (Διετούς παράτασης και πενταετίας) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη διετή παράταση υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 5.300,90 ευρώ για 11 δικαιούχους. Για την πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 34.307,61 ευρώ για 21 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας τυχόν ενστάσεις, πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης , δηλαδή από 28 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2016.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ

Ενόψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου 2016-2017, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Π.Ε. Λάρισας, σε εφαρμογή του με αρ. 4239/122876/2-10-2014 εγγράφου του Υ.Π.Α.Π.Ε., σας ενημερώνει ότι οι βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για απόσταξη στεμφύλων θα χορηγούνται μόνο κατόπιν της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής (μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). Συνεπώς, οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά, και το άρθρο 11 της Υ.Α. 1011/21054/18-2-2016 (ΦΕΚ 486Β). Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται εγκαίρως, στις κατά τόπους Υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Α.Δ. Ταυτότητας ή/και εξουσιοδότηση), για να υποβάλλουν αίτηση εκτύπωσης της δήλωσης συγκομιδής και έκδοσης βεβαίωσης αμπελοκαλλιέργειας για απόσταξη στεμφύλων.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΚΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΣΕ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ-ΛΥΓΑΡΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι θα πραγματοποιηθεί δολωματικός ψεκασμός, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων των δακοπαγίδων, στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2016 στις παρακάτω περιοχές: Στην Τοπική Κοινότητα Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς και στη Δημοτική Κοινότητα Τυρνάβου (Λυγαριά) του Δήμου Τυρνάβου. Ο ψεκασμός θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ (8) ημερών συνολικά. Ο ψεκασμός είναι δολωματικός και θα εφαρμοστεί ανά τρία (3) ελαιόδεντρα. Οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν να παρευρίσκονται στα κτήματά τους κατά τη διάρκεια του ψεκασμού ώστε να διαπιστώσουν την ορθή εφαρμογή. Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα ζώα και τα μελισσοσμήνη τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων. Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους από την ένταξή τους στο πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass