Σε Νίκαια και ΣΘΕΒ ο Γιώργος Κασαπίδης

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2016 13:20 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπ 2016 13:53

Εποικοδομητική συζήτηση για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο θεσσαλικός κάμπος πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κιλελέρ, στη Νίκαια μεταξύ του Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη και αγροτών της περιοχής, ενώ ρόλο συντονιστή είχε ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά για την αγροτική οικονομία.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παριστάμενων αγροτών, ενώ ο κ. Κασαπίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σε πολλά από τα ανοικτά ζητήματα που ετέθησαν πολύ σύντομα, ενώ κάποιες από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις θα επεξεργαστούν, ώστε να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Στον ΣΘΕΒ

Στην ανάγκη μεταστροφής του αγροδιατροφικού συστήματος, της δασοπονίας και του χώρου της υπαίθρου, σε οικονομίες γνώσης και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής συμβούλων για τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο αναφέρθηκε στην εισήγηση του, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «με βάση το Farm Structure Survey του 2010, από τους 50.130 γεωργούς κάτω των 35 ετών που διαθέτει η Ελλάδα, μόλις οι 530 έχουν πλήρη αγροτική εκπαίδευση (πιθανότατα πρόκειται για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ και των γεωργικών σχολών που εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των κάτω των 35 ετών) και οι 8.000 αγρότες διαθέτουν βασική γεωργική κατάρτιση (αποκτήθηκε μέσω των προγραμμάτων επιμόρφωσης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού). Έτσι, το ποσοστό των καταρτισμένων νέων γεωργών ανέρχεται σε 17% και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27. Στο θέμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης δυστυχώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα έχει ένα συντριπτικό ποσοστό αγροτών (σχεδόν 97%) χωρίς τυπική κατάρτιση. Το ποσοστό αυτό την τοποθετεί στις τρείς πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-27, μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία και πολύ μακριά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο. Το ποσοστό νέων αγροτών (<35) χωρίς τυπική κατάρτιση στην Ελλάδα αγγίζει το 83% ενώ σε ανταγωνιστικές οικονομίες όπως στην Ιταλία το ποσοστό νέων αγροτών χωρίς τυπική κατάρτιση πλησιάζει στο μηδέν.

Επίσης ο κ. Νταβέλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συστράτευσης των τοπικών φορέων για την ελληνικότητα της φέτας και επανέλαβε το αίτημα περί κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί.

Στη συνάντηση με τον κ. Κασαπίδη παραβρέθηκαν ακόμη ο γ.γ. του Συνδέσμου Ν. Νταναβάρας, ο οικονομικός επόπτης Δημ. Γουγουλιάς, το μέλος Μιχ. Παπαιωάννου και η γενική διευθύντρια Έλενα Καματέρη.  

                                                                                                            Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass