ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2017

«Τρενάρει» τις επιστροφές του «πακέτου Χατζηγάκη»

* Εφάπαξ εξόφληση ζητεί η ΕΕ, σε 3-4 δόσεις επιμένει η ελληνική πλευρά * Ερωτηματικό η αντίδραση των παραγωγών καθώς στο Ν. Λάρισας υπάρχουν αγρότες που έλαβαν ακόμη και 25.000 ευρώ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2016 11:20

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Να μεταχρονολογήσει την πληρωμή του «πακέτου Χατζηγάκη» από τους αγρότες επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιλαμβανόμενο πως πιθανή κατάσχεση επιδοτήσεων τον προσεχή Δεκέμβριο θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως υψηλή θερμοκρασία στις σχέσεις κυβέρνησης – αγροτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΕτΔ», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει ακόμη αποστείλει στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο υπουργικής απόφασης για το πώς θα γίνει η ανάκτηση των χρημάτων από εκείνους που έλαβαν το «πακέτο Χατζηγάκη».

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή δια της κωλυσιεργίας, το υπουργείο προσπαθεί να καθυστερήσει όσο είναι περισσότερο προκειμένου να μην έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τον Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι έχει αποφασισθεί η ανάκτηση του «πακέτου» να γίνει μέσω συμψηφισμού με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, είναι προφανές ότι αν παρέλθει ο Δεκέμβριος, όταν καταβάλλεται μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, τότε ουσιαστικά η έναρξη της ανάκτησης μετατίθεται χρονικά για το Φθινόπωρο του 2017

Βεβαίως, το τι θα γίνει τελικά, δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά, ενώ άγνωστο παραμένει αν τα 40-45 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να ανακτηθούν φέτος, έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2016 (σημειώνεται ότι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανακτώνται από το κράτος – μέλος που τις χορήγησε, όχι την ΕΕ). Αν το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει το εν λόγω ποσό, τότε είναι προφανές ότι η μη ανάκτηση των χρημάτων δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα, πράγμα που μόνο απλό και εύκολο δεν είναι όπως έχει αποδειχθεί από ανάλογες περιπτώσεις πριν λίγο καιρό.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να μην ενεργοποιηθεί η «βόμβα» τον προσεχή Δεκέμβριο κι ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης – αγροτών με τις αυξήσεις στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει χρονικά την έναρξη της διαδικασίας αλληλογραφίας με την ΕΕ για το πώς θα γίνει η ανάκτηση του «πακέτου Χατζηγάκη», ενώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός του, «προετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση που θα κρατήσει έως εκεί που δεν πάει άλλο» (σ.σ. να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάκτηση να γίνει σε 3-4 δόσεις, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της ανάκτησης εφάπαξ.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ;

Ερωτηματικό παραμένει πως θα αντιδράσουν οι αγρότες καθώς είναι διαφορετικό να ακούει κάποιος ότι θα του κατάσχουν τις επιδοτήσεις και διαφορετικά να διαπιστώνει ο ίδιος την κατάσχεση στο γκισέ της τράπεζας. Το θέμα απασχολεί πολλούς αγρότες και στο Ν. Λάρισας καθώς υπάρχουν παραγωγοί, κυρίως δεντροκαλλιεργητές, που έχουν λάβει ακόμη και 25.000 ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη». Οι ίδιοι βέβαια θεωρούν ότι έπρεπε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και υποστηρίζουν ότι κακώς τους δόθηκαν χρήματα από το «πακέτο».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, η ανάκτηση των χρημάτων θα ξεκινήσει από τους 12.000 αγρότες που έχουν λάβει άνω των 5.000 ευρώ έκαστος. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά, «αν κάποιος αγρότης έλαβε 6.000 ευρώ, τότε θα γίνει ανάκτηση στα 1.000 ευρώ».

Ο υπουργός δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει με άλλους 73.000 αγρότες που έχουν λάβει μεταξύ 2.000-5.000 ευρώ με το συνολικό ποσό γι’ αυτήν την κατηγορία παραγωγών να ανέρχεται στα 203 εκατ. ευρώ.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα χρήματα που έχει λαμβάνειν ο αγρότης από τις επιδοτήσεις υπολείπονται του ποσού που καλείται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τέτοιο ζήτημα δεν θα τεθεί, αν όμως η καταβολή των χρημάτων αποφασισθεί να γίνει εφάπαξ, αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι αγρότες να κληθούν να πληρώσουν κι από πάνω.

Ένα άλλο θέμα που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι τι θα γίνει στις περιπτώσεις που ένας αγρότης, ο οποίος έλαβε χρήματα από το «πακέτο Χατζηγάκη», χρωστά στον ΟΓΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα θα ενεργοποιηθεί οσονούπω η διαδικασία υποχρεωτικής είσπραξης των χρημάτων και μέσω κατάσχεσης στις επιδοτήσεις που έχει λαμβάνειν. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι αν θα προηγηθεί στην κατάσχεση των επιδοτήσεων το Δημόσιο ή ο ΟΓΑ και τι θα γίνει αν τυχόν η συνολική οφειλή είναι πιθανώς μεγαλύτερη από την επιδότηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass