Ο ΕΛΓΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Δεν συμψηφίζονται ασφάλιστρα - αποζημιώσεις

• «Στον μισό χρόνο σε σχέση με σήμερα θα εγκρίνονται τα ΠΣΕΑ αλλά έχουν πλαφόν 15-16 εκατ. ευρώ»

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2016 11:17

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει ήδη αυξηθεί, ξεπερνώντας τις δυνατότητες που είχε με βάση την κείμενη νομοθεσία -η χρονιά αυτή ήταν πάρα πολύ δύσκολη-, και όλα πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία

περίπτωση αυτά που θα βγουν μέσα από τις εκτιμήσεις και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, να μην πληρωθούν στο ακέραιο».

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας στον ερωτώντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ο οποίος του μετέφερε το αίτημα των παραγωγών για συμψηφισμό του ασφαλίστρου που οφείλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν, ο κ. Ε. Αποστόλου ξεκαθάρισε: «Μπορούμε μέχρι τέλος του 2016 να διευκολύνουμε τους συγκεκριμένους αγρότες, όσον αφορά την καταβολή του ασφαλίστρου. Διαδικασίες συμψηφισμών αυτήν την ώρα δεν συζητάμε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε έναν ασφαλιστικό φορέα που λέγεται ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ανταποδοτικά και πρέπει οπωσδήποτε να έχει τους πόρους του ανά πάσα στιγμή, γιατί δυστυχώς είμαστε μια χώρα που τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται διαρκώς».

ΠΣΕΑ

Όσον αφορά, πάντως, τις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε:

«Υπάρχουν και άλλες απώλειες, τις οποίες εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν, με τους πόρους που μπορούμε να διασφαλίσουμε, όπως παραδείγματος χάρη, απώλειες εισοδήματος επόμενων χρόνων, καταστροφή εξοπλισμού πάγιων εγκαταστάσεων.

Η διαδικασία είναι η γνωστή. Συντάσσεται ένας φάκελος και, μέσω κρατικών ενισχύσεων, τα γνωστά ΟΠΣΕΑΕ, εφόσον αυτά εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί η καταβολή τους.

Όντως σ’ αυτή τη διαδικασία υπήρχε μια καθυστέρηση.

Αυτό, λοιπόν, που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αυτήν την ώρα γίνονται συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) στο Λουξεμβούργο που συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα τεθεί ως θέμα η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να καταργηθεί η διπλή επαλήθευση, όταν τα κράτη-μέλη ζητούν την άδεια για κρατικές ενισχύσεις για τις περιπτώσεις των αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μειώνεται άμεσα στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Βεβαίως, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15-16 εκατομμύρια τον χρόνο μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Εμείς έχουμε μπροστά μας και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «5/2» –για το οποίο θα αρχίσουμε τις προκηρύξεις και εξελίσσεται-, που αφορά κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές. Εκεί ξεκινάμε με ένα ποσό 15 εκατομμυρίων, το οποίο μπορούμε άμεσα να τροποποιήσουμε και να το φτάσουμε στα 45 εκατομμύρια, για να καλύψουμε δαπάνες αποκατάστασης ζημιών.

Άρα, λοιπόν, προσπαθούμε με όλους τους τρόπους. Και να είναι οι αγρότες σίγουροι ότι εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα υπάρξουν άμεσα πληρωμές», διαβεβαίωσε ο κ. Ε. Αποστόλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass