ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Κύριε υπουργέ τι θα γίνει με τις πληρωμές;

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:46

Του Γιώργου Ρούστα

Αρκετοί θα είναι οι αγρότες που θα βρεθούν αύριο Τετάρτη το απόγευμα, στη Σκεπαστή Αγορά, στη Νεάπολη προκειμένου να ακούσουν και - γιατί όχι - να ρωτήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος θα εγκαινιάσει τη 10η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας, που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Στην αναμενόμενη παρατήρηση ότι «μια κυβέρνηση ολίγων ημερών πώς μπορεί να απαντήσει και κυρίως να λύσει προβλήματα που χρονίζουν», οι αγρότες ανταπαντούν ότι «ο καιρός δεν είναι σύμμαχός τους, σε λίγες μέρες ξεκινά η σπορά των εαρινών καλλιεργειών και εκείνοι δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο στα τρακτέρ τους». Το γεγονός μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν είπε κουβέντα για τους αγρότες, εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία των παραγωγών.

Τα θέματα που «καίνε» αυτή τη στιγμή τους Θεσσαλούς παραγωγούς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουν από τον υπουργό κ. Αποστόλου να τοποθετηθεί και γιατί όχι να δεσμευθεί, αφορούν στις πολλές εκκρεμότητες στις πληρωμές.

Και πιο συγκεκριμένα είθισται αρχές Μαρτίου να δίνεται η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ (το ποσό θεωρείται «κλειδωμένο») σε 57.000 Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς (16.000 υπολογίζονται στη Θεσσαλία), αλλά μέχρι στιγμής καμία …διαρροή για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος δεν υπήρξε από το υπουργείο. Τα χρήματα σε κάθε παραγωγό υπολογίζονται από 72-74 ευρώ\στρ.

Επίσης, προεκλογικά υπήρξε επιλεγμένη καταβολή του πετρελαίου, ενώ και ο ΦΠΑ παραμένει σε εκκρεμότητα. Σχετικά με τη νιτρορύπανση στον νομό Λάρισας επικρατεί ανησυχία για τις ελλείψεις αγροτεμαχίων που εμφανίζει το νέο σύστημα τηλεπισκόπησης. Για παράδειγμα κάποιος που το 2012 μπήκε στο 5ετές πρόγραμμα, ενδεχομένως με τους νέους χάρτες να αδυνατεί να παρουσιάσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσε στην αρχή κι έτσι τώρα να είναι αντιμέτωπος με ποινές. Αυτό που ζητούν οι εμπλεκόμενοι είναι άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με το υπουργείο να ξεκαθαρίσουν το χωρικό ζήτημα για να μην προκύψει παρόμοιο με τους βοσκοτόπους πρόβλημα.

Τέλος, αυτό που επείγει να διευκρινιστεί άμεσα από το ΥΠΑΑΤ είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση που προβλέπεται από την νέα ΚΑΠ να δοθεί σε 17 προϊόντα. Από τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή άνοιξε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς (λήγει στις 15 Μαΐου), ο παραγωγός θα πρέπει να ξέρει το ποσό της συνδεδεμένης για κάθε προϊόν, ώστε να κάνει τον προγραμματισμό (σε σπόρους, λιπάσματα, κλπ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass