ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ –ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Amber alert: Τα χαμένα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2016 11:03

Την "επανα-ενεργοποίηση" χαμένων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2007-2013), έτσι ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα δικαιώματα βασικής

ενίσχυσης, καθώς και την άρση της αδικίας εις βάρος νέων αγροτών που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα το 2009, αλλά δεν έχουν λάβει τα δικαιώματα ενίσχυσης που τους αναλογούν, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από τον Ευρωπαίο επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Εξέλιξη που δικαιώνει και τον αγώνα που έχει κάνει εδώ και μήνες η Ομάδα Εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδος για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόνιζε συγκεκριμένα πως «απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανάκτηση των απωλεσθέντων δικαιωμάτων στην περίπτωση των μισθώσεων δικαιωμάτων λόγω της μη μεταβίβασής τους στον ιδιοκτήτη τους το έτος 2014».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω κωλυσιεργίας των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ, ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2013-Ιανουάριος 2015 που κατατέθηκε ο εθνικός φάκελος για την ΚΑΠ, καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να βρεθεί μια λύση με τα χαμένα δικαιώματα. «Κι όσο η ευθύνη αυτή βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο μερίδιο ευθύνης έχει και η σημερινή ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία όλο αυτό το διάστημα διαβεβαίωνε όλους όσοι ανησυχούσαν ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση» είναι το σχόλιο Λαρισαίου γεωπόνου μελετητή, ο οποίος αφουγκράζεται την αγωνία των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Κι ήρθε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Γεωργία Φιλ Χόγκαν στην Αθήνα να δηλώσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν».

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ

Κατά τη διμερή συνάντηση του Έλληνα υπουργού κ. Αποστόλου με τον επίτροπο κ. Χόγκαν, ο κ. Αποστόλου έθεσε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων όσων γεωργών εκμίσθωσαν ολόκληρη την εκμετάλλευσή τους το 2014 ή και νωρίτερα και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης το 2015. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει μία φορά τη λύση του προβλήματος, αλλά είχε απορριφθεί. Τώρα επανέρχεται, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα από τον υπό συζήτηση κανονισμό για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "omnibus", που έχει συμπεριληφθεί και στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Το επιχείρημα της Ελλάδας είναι ότι επειδή η αξία των απωλεσθέντων δικαιωμάτων δεν υπολογίστηκε, τώρα οι πρώην δικαιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τεράστια μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, εφόσον η πλειονότητα αυτών των μεταβιβάσεων (εκτάσεων και δικαιωμάτων) ήταν ενδοοικογενειακές.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ …ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και με αφορμή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο τροποποίησης βασικών κανονισμών υπό την πρόταση Omnibus, υποστήριξε πως «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επισημάνει εγκαίρως και εγγράφως το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των Δικαιωμάτων, αλλά το θέμα δεν λύθηκε, λόγω του ότι η Ε.Ε. απάντησε αρχικά στο αίτημα, ότι θίγονται διατάξεις του βασικού κανονισμού. Το ΥΠΑΑΤ έχει την πρόθεση να επαναϋποβάλλει το αίτημα στις υπηρεσίες της Ε.Ε. άμεσα, ώστε από κοινού να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο άρθρο 26 του 1307/2013 που θα επιτρέψει την τροποποίηση του άρθρου 17 του κατ΄ εξουσιοδότηση κανονισμού 639/2014».

Ελπίζουμε αυτή τη φορά η κυβερνητική πρωτοβουλία να μην χαθεί σε κάποιο γραφείο ή στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass