Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΣΠΟΡΕΣ

Στροφή αγροτών σε όσπρια-ψυχανθή

* Αμφιταλαντεύονται οι καλλιεργητές για σιτάρι- βαμβάκι

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2016 12:38

Ολοένα και περισσότεροι αγρότες στον νομό Λάρισας στρέφονται προς τα όσπρια και τα ψυχανθή για τις χειμερινές καλλιέργειες, ενώ στο δίλημμα σιτάρι ή βαμβάκι, τα δημητριακά φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη των παραδοσιακών προϊόντων.

Περί τα τέλη του μήνα και αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή του βαμβακιού θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τις σπορές του Νοεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα στρέμματα στα οποία θα σπαρθούν ψυχανθή (βίκος, κτηνοτροφικά φυτά, μηδική) και όσπρια (φακές, φασόλια) θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Η συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις σε ψυχανθή-όσπρια, εξασφαλίζοντας την πώληση του προϊόντος σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος παραγωγής και το ισχυρό δέλεαρ της αύξησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τα 17,5 στα 30 ευρώ το 2017, αποτελούν σαφή κίνητρα για τους παραγωγούς, ενώ το κόστος παραγωγής φαίνεται να αποτελεί βαρόμετρο και γι΄αυτούς που θα επιλέξουν τα δημητριακά σε σχέση με το βαμβάκι και ας μην έπιασε καλή τιμή φέτος το σιτάρι. «Τουλάχιστον δεν μπήκαμε μέσα…» σχολιάζει χαρακτηριστικά Λαρισαίος παραγωγός με πολλά στρέμματα στη διάθεση του. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ζωντάνεψε η αγορά στο σκληρό σιτάρι, με πράξεις για τα καλής ποιότητας αποθηκευμένα σιτάρια γύρω από τα 20 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Μετά την ΕΑΣ Βόλου που αγοράζει με 19 λεπτά, ενδιαφέρουσα κρίνεται και η πώληση 28.000 τόνων, μετά από δημοπρασία, που έκανε τις τελευταίες μέρες η ΕΑΣ Ορεστιάδας στα 19,5 λεπτά το κιλό, στην πόρτα του συνεταιρισμού. Βέβαια η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν κλειδώσουν οι τιμές στο «λευκό χρυσό», διότι αν οι συμφωνίες πώλησης του βαμβακιού κλειδώσουν στα 55 λεπτά, τότε η …πίτα μάλλον θα μοιραστεί ανάμεσα σε σιτηρά και βαμβάκι. Ωστόσο κάποιοι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο οι συνταξιούχοι να χάσουν μέρος της σύνταξης τους το 2017 αν … «συλληφθούν» να παράγουν, ίσως οδηγήσει πολλά χωράφια χέρσα, δηλαδή χωρίς σπορά και παραγωγή.

Στους νέους παίκτες που εμφανίζονται δειλά δειλά στον θεσσαλικό κάμπο, σε νέα μονοπάτια βαδίζει το βυνοποιήσιμο κριθάρι που μπαίνει συντεταγμένα στα ελληνικά χωράφια με νέες ποικιλίες και μεθόδους καλλιέργειας ενώ στην ελαιοκράμβη η σιγουριά των συμβολαίων και η φετινή διπλάσια τιμή από το σκληρό σιτάρι δίνει ώθηση για περισσότερα στρέμματα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Προβληματισμένοι από την απαισιοδοξία που διακρίνει τους βαμβακοπαραγωγούς εμφανίζονται και οι εκκοκκιστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν τρόπους στήριξης του προϊόντος, στο πλαίσιο του εφικτού και μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε. Σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο η νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος που θα συσταθεί στα μέσα Δεκεμβρίου με έδρα τη Λάρισα, η οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους αγρότες ότι η επένδυση στην ποιότητα του «λευκού χρυσού» είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το προϊόν. Αυτές τις μέρες η χρηματιστηριακή αξία του βαμβακιού κυμαίνεται μεταξύ 66-72 σεντς\λίμπρα, τιμή σχετικά καλή. Ωστόσο οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τιμή του βαμβακιού είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου και η σχέση δολαρίου με το ευρώ. Πρόθεση των εκκοκκιστών είναι να εξαντλήσουν τα περιθώρια υψηλών προσφορών που τους επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτή τη στιγμή τα Κλωστήρια δεν βιάζονται να αγοράσουν βαμβάκι, αλλά εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς τότε θα σπεύσουν να κλείσουν αρκετές συμφωνίες. Πολιτική που σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν, θα βγούνε κερδισμένοι. Το ευχάριστο για τους παραγωγούς είναι ότι έχουν αυξηθεί οι εκκοκκιστές που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, κατάσταση που ευνοεί τον ανταγωνισμό, αν και υπολογίζεται ότι το 50% της θεσσαλικής παραγωγής ταξιδεύει εκτός κάμπου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass