Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:53

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Φωτ.:

Οι Θεσσαλοί αγρότες πέρσι την Τσικνοπέμπτη (21 Φεβρουαρίου) είχαν αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΠΑΘΕ στη Λάρισα, μετά από πολυήμερη παραμονή στους δρόμους. Χθες τσίκνισαν στα χωριά και αναμένουν την άμεση υλοποίηση όσων εξήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου από τη Λάρισα 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μικρό διάλειμμα της κακοκαιρίας θα σημειωθεί από σήμερα Παρασκευή ως την Κυριακή, ενώ από Δευτέρα ο χιονιάς επανέρχεται δριμύτερος, χωρίς βέβαια να επηρεάζει την πορεία των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «o καιρός σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 9 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία σε πτώση (07-09 βαθμούς). Από τη Δευτέρα 16 του μήνα αναμένονται τοπικές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (05-07 βαθμούς). Την Τρίτη ανάλογο το σκηνικό του καιρού, με νέα υποχώρηση της θερμοκρασίας (3-6 βαθμούς) και τα χιόνια να κατεβαίνουν ακόμη πιο χαμηλά».

ΜΠΛΟΚΑ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση (στις 12:30 μ.μ.) στο ΕΚΛ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις, καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις του Βαγγέλη Μπούτα και των συνεργατών του έναντι της νέας κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι η έντονη κριτική που θα ασκηθεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ήδη σήμερα σε άλλο ρεπορτάζ της «Ε» ο Ρίζος Μαρούδας δίνει το στίγμα του). Αυτό που απομένει να ξεκαθαρίσει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η αντίδραση. Το σενάριο των …καθιερωμένων μπλόκων στην εθνική οδό θεωρείται εξωπραγματικό, έναντι μιας κυβέρνησης λίγων ημερών, οπότε η μορφή συλλαλητηρίων και ο δυναμικός εορτασμός του Κιλελέρ είναι η πιθανότερη απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ (Ι)

Ραντεβού στην Αθήνα έδωσαν οι κτηνοτρόφοι με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο συνάντησαν στο …πόδι, στο περιθώριο των εγκαινίων της Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης στη Λάρισα. Βέβαια η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, λίγο μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του απέστειλε στον κ. Αποστόλου υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά της. Όπως μάλιστα αναφέρουν στο υπόμνημά τους «ελπίζουμε πως σύντομα θα δώσετε χρόνο να μας ακούσετε, διότι εμείς οι άνθρωποι της παραγωγής υποφέρουμε χωρίς να έχουμε καμία ανταπόκριση και βοήθεια από την πολιτεία».

Ακόμη το Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας που συνεδρίασε πρόσφατα αποφάσισε οι εκλογές της Ομοσπονδίας να διεξαχθούν την Κυριακή 8 Μαρτίου, ενώ σε σχετική ανακοίνωση καλούν όλους τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμμετέχουν, όπως κι όλους τους κτηνοτρόφους που δεν ανήκουν σε συλλόγους να συμμετέχουν ως φυσικά μέλη.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ (ΙΙ)

Πάντως το μακρύ διάστημα κακοκαιρίας που επικρατεί στη χώρα και ιδίως οι πολλές βροχοπτώσεις έχουν φέρει τους Ελληνες κτηνοτρόφους σε απόγνωση, αφού και ζώα χάθηκαν, αλλά και παραγωγικές εγκαταστάσεις επλήγησαν. Έτσι κάποιοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν μονάδες γαλακτοπαραγωγής, είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα ζώα σταβλισμένα, γεγονός που επιφέρει πρόσθετο κόστος, καθώς αναγκάζονται να προμηθεύονται ζωοτροφές και κτηνοτροφικά φυτά, αφού τα ζώα όταν βρέχει δεν τρώνε στο ύπαιθρο. Έτσι και είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και μάλιστα βαθιά, αφού είμαστε πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ

Την ίδια ώρα δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους αγελαδοτρόφους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η παραδοθείσα ποσότητα αγελαδινού γάλακτος από τον Σεπτέμβριο και έπειτα παρουσιάζει μεγάλη κάμψη. Το Σεπτέμβριο του 2014 η παραγωγή έφτασε τους 45 χιλιάδες τόνους, έναντι περίπου 48 χιλιάδων τόνων το 2013. Τρεις χιλιάδες τόνους γάλα ήταν η απώλεια τον ίδιο μήνα το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ το Νοέμβριο του 2014, που ξεκίνησαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις, η μείωση διευρύνθηκε, φτάνοντας τους 5 χιλιάδες τόνους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Όσον αφορά στις τιμές, παρατηρείται καθίζηση τιμών αφού μέσα σ’ έναν χρόνο η τιμή έπεσε κατά 4 λεπτά.

ΤΕΥΤΛΑ

Κρίσιμη για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας θεωρείται η σημερινή συνάντηση των τευτλοπαραγωγών και των εργαζόμενων στην ΕΒΖ με τον αναπληρωτή υπουργό Β. Αποστόλου. Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν εξόφληση του υπολοίπου 45% των οφειλομένων για τα τεύτλα που παραδόθηκαν το 2014, αποζημίωση της ασυγκόμιστης παραγωγής, επίσπευση ανακοινώσεων για την τιμολογιακή πολιτική του 2015 και διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ ΑΕ. Να σημειωθεί πως από τη διοίκηση της ΕΒΖ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συζήτηση μόνο οι διευθυντές των τριών εργοστασίων, από το Πλατύ, την Ορεστιάδα και τις Σέρρες, ενώ δεν προσεκλήθη ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Λάμπρος Χαραλάμπους, αφού όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η αντικατάστασή σύσσωμου του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με Λαρισαίους παραγωγούς επειδή ο χρόνος πιέζει και η σπορά στα χωράφια ξεκίνησε, θα πρέπει άμεσα η νέα κυβέρνηση να προβεί σε πράξεις, γιατί αν περιοριστεί σε ανακοινώσεις τύπου «δίκαιο έχετε, αλλά δεν…» τότε κανείς δεν θα σπείρει τεύτλα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στο σεμινάριο με θέμα τα φορολογικά των αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα πριν λίγες μέρες προέκυψαν ερωτήματα από φοροτεχνικούς, στα οποία οι εισηγητές φοροτεχνικοί Κ. Νιφορόπουλος και Γ. Χριστόπουλος απάντησαν ως εξής:

Ερώτηση: Αγρότης σε Λαϊκή, έχει απλογραφικά βιβλία και τζίρο το 2014 8.000 ευρώ. Απαλλάσσεται από βιβλία, ΦΠΑ ή ταμειακή;

Απάντηση: Δεν έχουν δικαίωμα απαλλαγής (δηλ. ένταξης στο καθεστώς του άρθρου 39 Φ.Π.Α) οι αγρότες, ακόμη και αν ο τζίρος τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ

Ερώτηση: Κάποιοι αγρότες που έχουν λάβει φέτος δικαιώματα κάτω του ορίου τήρησης (τους μείωσαν την ενιαία - όχι την παρακράτηση του 8%) αλλά έχουν κάνει ένσταση, χωρίς να ξέρουν αν θα δικαιωθούν και πότε, τι κάνουμε; Αν τελικά δεν δικαιωθούν, και έχουν παραμείνει στα βιβλία θα θεωρείται ότι έχουν μείνει προαιρετικά, άρα υποχρεωτικά άλλα πέντε;

Απάντηση: Εφόσον η ενιαία ενίσχυση είναι κάτω του ορίου υποχρέωσης ένταξης, τότε μπορούν να βγουν από το καθεστώς υποχρεωτικής ένταξης. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει υποχρεωτική πενταετής παραμονή.

Ερώτηση: Για ενίσχυση που θα λάβουμε τον Μάρτιο του 2015 και θα αφορά την χρήση 2014. Τι κάνουμε; Μήπως πρέπει να κόψουμε τιμολόγιο φέτος για τις ενισχύσεις που αφορούν το 2013 και τις πήραμε μετά τον Μάρτιο του 2014;

Απάντηση: Εκδίδουμε τιμολόγια μόνο για τις ενισχύσεις που αφορούν το έτος 2014. Ενισχύσεις που δόθηκαν εντός του 2014 και αφορούν το 2013, δεν τις τιμολογούμε γιατί αφορούν έτος για το οποίο η φορολόγηση έγινε με αντικειμενικό προσδιορισμό. Με την ΠΟΛ.1003 ορίζεται, ότι από 01.01.15 δεν τιμολογούνται οι επιδοτήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass