Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 04 Νοε 2016 8:07

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού για το επόμενο διάστημα, εξέλιξη αδιάφορη για τις αγροτικές δραστηριότητες στον κάμπο, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένες αυτό το διάστημα. Έτσι για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις και ασθενείς βροχές λίγο πριν το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ως προς τις μέγιστες τιμές. Μερικώς νεφελώδης τις πρωινές ώρες και αίθριος καιρός το μεσημέρι θα είναι το σκηνικό του καιρού και την επόμενη εβδομάδα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 10-22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Και ενώ αναμένουμε από τη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με τον «ενεργό γεωργό» και να πληρωθούν οι δικαιούχοι την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την τύχη 2.550 αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν. Οι δύο κατηγορίες των διαμαρτυρόμενων δικαιούχων αφορούν: Παραγωγούς (1.569) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Παραγωγούς (981) που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης τους 5.753 φθάνουν οι αγρότες – κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν το 70% της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, αφού εκκρεμεί ο έλεγχος μεταβίβασης δικαιωμάτων κληρονομιάς. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 40.476.

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2012 (νέα πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, η οποία ενημερώνει σχετικά τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4. Για τη νέα πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 98.121,23 € για 36 από τους 1023 δικαιούχους. Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στην πληρωμή, και εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου). Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών εγκαινίασε πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «ο Οργανισμός στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης προς τον πολίτη και με βασικό αρωγό το ανθρώπινο δυναμικό του, που διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία στη διαχείριση των αιτημάτων των παραγωγών, τέθηκε σε λειτουργία -καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες-, νέο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για το σύνολο των θεμάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός στα τηλέφωνα 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00». Κάλιο αργά παρά ποτέ!

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Τις αιτήσεις τους για ένα σχεδόν μήνα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για ένταξη στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σημειωτέον ότι, οι δικαιούχοι εκρίζωσης και αναφύτευσης, ειδικά για την περίοδο 2016-2017, μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης και χωρίς άλλη ειδοποίηση καλούνται να προχωρήσουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους κατ’ εξαίρεση και το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

*Παρατείνεται μέχρι σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (έληγε 27 Οκτωβρίου) η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις Οικονομικές Ενισχύσεις στη Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία (Μέτρο11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020). Περισσότερες πληροφορίες στις ΔΑΟΚ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Είμαστε στην εποχή που ο παγετός μπορεί να κάνει την εμφάνισή του απροειδοποίητα, προκαλώντας αρκετές ζημιές. Αν δεν προλάβατε τον πάγο και κάποια φυτά σας φαίνονται καμένα, να μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε στο ελάχιστο τις ζημιές από τον πάγο: Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος είναι καλύτερα να περιμένετε την έναρξη της νέας βλάστησης για να κλαδέψετε σπασμένα κλαδιά από το χιόνι, ή καμένα από τον πάγο. Κλαδέψτε όσους βραχίονες δείχνουν να έπαθαν ζημιές από τον παγετό, μειώνοντας το μήκος τους. Αφήστε τουλάχιστον 3 εκ. από το πρώτο ζωντανό μάτι που θα βρείτε. Αποφύγετε αζωτούχες λιπάνσεις το φθινόπωρο. Προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση που είναι ευαίσθητη στον παγετό. Αν μάλιστα η περιοχή σας έχει παγετούς χρησιμοποιείτε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, ή οργανικά λιπάσματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους υπόχρεους (παραγωγούς ακτινιδίου, επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων κ.α.) ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν αναρτηθεί οι Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια των ακτινιδίων. Αντίγραφο των Οδηγιών αυτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στη διαδρομή: http://www.thessaly.gov.gr/ → Ενημέρωση → Γεωργικά Θέματα → 2016 → ΠΕ Λάρισας → Ενημέρωση. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των Γενικών Αρχών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, όπως αυτές αναγράφονται στο παράρτημα Δ του Ν.4036/2012, από τις οποίες προέκυψαν οι σχετικές Οδηγίες, είναι υποχρεωτική για τους παραγωγούς από 1-1-2014.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Ξεκίνησε η απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Η εν λόγω υποχρέωση αφορά όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους. Οι απογραφές του ζωικού κεφαλαίου από τους κτηνοτρόφους θα πρέπει να γίνονται: Για τους αιγοπροβατοτρόφους, από την 1η Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Για τους χοιροτρόφους, εντός του μηνός Δεκεμβρίου. Τα μητρώα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένα. Μητρώα με ελλιπή ενημέρωση δεν θα παραλαμβάνονται.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Απεργία - αποχή διαρκείας από εργασίες εκτός ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) γεγονός που γνωστοποίησε με ανακοίνωση - επιστολή προς τέσσερα Υπουργεία (Οικονομικών - Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Σε αυτήν αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γεωτεχνικοί κατά την εκτέλεση των εργασιών τους και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στο εισόδημα των παραγωγών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass