Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Νοε 2016 8:50

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος καιρός με λίγα σύννεφα και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατεί στο νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα, καιρός ιδανικός για όσους δεν μάζεψαν ακόμη τις ελιές ή για όσους θέλουν να οργώσουν.

Έτσι για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγα σύννεφα κατά διαστήματα και θερμοκρασία από 5 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο καθαρός ουρανός, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει ως προς τη μέγιστη τιμή. Από Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αν και στην πορεία τα σύννεφα θα πυκνώσουν, ενώ την Τρίτη θα υποχωρήσει η θερμοκρασία (12-14 βαθμούς Κελσίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας). Ηλιοφάνεια και κατά διαστήματα σύννεφα θα κυριαρχούν μέχρι τέλος της εβδομάδας και θερμοκρασία 6-13 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ αν και δεν χρειαζόμαστε νερό στην παρούσα φάση, ευεργετικές αποδεικνύονται οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου για τα υδατικά αποθέματα της Λίμνης Πλαστήρα. Οι εισροές υδάτων στη λεκάνη βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της περιόδου που διανύουμε, ενώ η στάθμη της Λίμνης ήδη ανέβηκε ένα μέτρο.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Σύσκεψη αγροτικών φορέων, κλειστή για τα ΜΜΕ, συγκαλεί τη Δευτέρα στις 11 π.μ. ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για λύση των προβλημάτων, πάντα μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που δημιουργεί το μνημόνιο. Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Φουλάρουν τις μηχανές τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες που έχουν καθορίσει ως πληρωμή των αγροτών και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την πληρωμή της εξόφλησης (30%) της Βασικής Ενίσχυσης του 2016 (354 εκατ. ευρώ περίπου) καθώς και του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ περίπου) αλλά και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ). Ακόμη, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι εξής πληρωμές: Πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κ.λπ., καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κ.ά.), του LEADER και των δημοσίων έργων. Επιπλέον, έως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η πληρωμή όσων δικαιούχων δεν έλαβαν την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης στις 27/10 και δικαιώθηκαν μετά τους ελέγχους.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Μεταξύ 260.000 και 270.000 εκτιμάται ότι είναι οι εγκεκριμένοι παραγωγοί, δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2016. Ο φετινός αριθμός των δικαιούχων προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των κτηνοτρόφων, αναφορικά με το ποια θα είναι τα ποσά που θα δουν φέτος στους λογαριασμούς τους και αν θα υποστούν μείωση. Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες χρονιές καταβολής της αποζημίωσης οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε περίπου 70.000, οπότε γίνεται αντιληπτή η διαφοροποίηση. Στο μεταξύ τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση από προχθές Τετάρτη 16 Νοεμβρίου έχουν οι παραγωγοί, μετά την έκδοση της πρώτης κατάταξης των δικαιούχων για την εξισωτική του 2016. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 της εξισωτικής και από την Τρίτη μπορούν οι αγρότες με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να ενημερώνονται. Σημειωτέον ότι οι πίνακες θα είναι διαθέσιμοι στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους Πιστοποιημένους Φορείς. Οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων εντός 10 εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, απευθείας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές Μονάδες ή Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε στους πιστοποιημένους φορείς.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Από το υπουργείο Οικονομικών εξαρτάται πλέον η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστου Κέλλα. Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα διαβιβάσει στο υπουργείο των Οικονομικών και τα στοιχεία που αφορούν το 2015. Κάνει γνωστό επίσης ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ 29-09-2016, η οποία καθορίζει τη διαδικασία για την επιστροφή του ΕΦΚ, για το πετρέλαιο, διαβίβασε, αμέσως στο υπουργείο Οικονομικών, με έγγραφό του στις 4 Οκτωβρίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστροφή του ΕΦΚ στα δικαιούχα πρόσωπα, για το έτος ενίσχυσης 2014.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

«Οι αποζημιώσεις αγροτών για τις ζημιές του 2016 καθώς και για ζημιές παλαιότερων ετών θα δοθούν υπό τις δύο αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος: α) οι αγρότες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και β) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία των ζημιών και να έχουν εκκαθαριστεί τα πορίσματα. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α, Θεοφάνης Κουρεμπές, προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι να δοθούν όλα τα χρήματα που μπορούμε να δώσουμε μέχρι τέλος του 2016 (15 εκατ. ευρώ), με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α. Η πρόθεσή μας είναι να δοθούν τα χρήματα αυτά σε περισσότερους αγρότες γι’ αυτό και επιλέγουμε την πληρωμή μέσω προκαταβολών. Η εξόφληση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017. Βασική μέριμνα του Οργανισμού παραμένει η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις – επισκέψεις που πραγματοποίησε σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α., και τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., παρουσία του προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με δράση την αποχή από τη διενέργεια των εκτιμήσεων, μέχρι τη νομοθετική και κανονιστική επίλυση του θέματος των εκτός έδρας μετακινήσεων.

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 (ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ)

Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2013 (νέα πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας και το ποσό ενίσχυσης υπολογίστηκε στις 840.925,39 ευρώ για 404 από τους 1017 δικαιούχους. Σύμφωνα με ανακοίνωση «η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στην πληρωμή, και εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 17 Νοεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου). Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΟΜΗ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΕΤΙΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Αναστάτωση προκλήθηκε προ ημερών στον αγροτικό κόσμο του νομού από την είδηση ότι τράπεζες μπλόκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αγροτοσυνδικαλιστή Φάνη Τραγάκη και κατέσχεσαν μέρος των χρημάτων του για οφειλές που αφορούσαν τη φετινή (και όχι ληξιπρόθεσμες) πληρωμή του φόρου εισοδήματος και δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Γιαννουλίτης, αγροτοσυνδικαλιστής, «χρειάστηκε να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών και τηλεφωνημάτων μεταξύ Εφορίας και Τράπεζας για να ξεκαθαριστεί γιατί υπήρξε κατάσχεση συγκεκριμένου ποσού, ενώ με την αποπληρωμή των οφειλών αυτών και λόγω γραφειοκρατίας, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί στους λογαριασμούς του, έπρεπε να φωνάξει για να παραλάβει ο ίδιος τη βεβαίωση αποπληρωμής από την Εφορία και να την παραδώσει στις τράπεζες για να μην είναι όμηρος αυτών των εκβιαστικών καταστάσεων για καιρό».

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass