ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Η ελιά θέλει ταυτότητα για να μεγαλουργήσει

* Παρεμβάσεις Β. Κόκκαλη, Κ. Αγοραστού, βουλευτών, υπηρεσιακών παραγόντων

Δημοσίευση: 28 Νοε 2016 16:08

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διήμερη Γιορτή Ελιάς στους Γόννους του Δήμου Τεμπών η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της μεγάλης καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή του οικισμού της Ελιάς και κατέκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο ανακαινισμένο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Γόννων.

Στην περιοχή του Δήμου Τεμπών καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρα καλύπτοντας πάνω από 46.000 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παραγωγής υπολογίζεται σε 8.270 τόνους για τη βρώσιμη ελιά και 8.850 τόνους για το λάδι.

Προχθές Σάββατο, το απόγευμα έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων με ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ελιά όπως: «Οι ποικιλίες της ελιάς και η προσαρμοστικότητά τους» από τους κ. Χ. Τσαντήλα, Ι. Χαροντάκη, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.

«Η ελιά στη Π.Ε. Λάρισας - Μέτρα φυτοπροστασίας» από τον Δρ. Δημήτριο Σταυρίδη, προϊστάμενο Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η μεταποίηση της ελιάς», «Διάθεση, εμπορία ελαιοπαραγωγής» από τον Γεώργιο Πολύμερο, εκπρόσωπο της Ομάδας Παραγωγών Ελιάς.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Χθες στις 11 το πρωί η εκδήλωση άνοιξε με αγιασμό από τον προϊστάμενο του ενοριακού ναού της Αγίας Παρασκευής π. Παύλο Καστανάρα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κολλάτος επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών είναι ο πρωτογενής τομέας. Σ΄ ένα Δήμο όπου η ποικιλομορφία των καλλιεργειών και ο συνδυασμός παραδοσιακών καλλιεργειών χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση και διαρκή ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Κολλάτος μίλησε ακόμη για νέο πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας για την έξοδο με μια σειρά μέτρων. Τόνισε επίσης ότι ως δημοτική αρχή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προβολή της ελιάς που παράγει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, δίνοντας παράλληλα και στοιχεία.

Μαζί με την ελιά αναδεικνύεται και ο πολιτιστικός χαρακτήρας της περιοχής.

Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε δίπλα μας ανθρώπους με μεράκι και διάθεση για προσφορά που ζουν και στηρίζουν τον τόπο τους, τον τόπο μας.

Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών τη χαιρετά, τη στηρίζει, την επιβραβεύει. Για τον λόγο αυτό δίνουμε σημασία στη δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης, εκπονούμε και επικαιροποιούμε μελέτες για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η δημοτική αρχή Τεμπών συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες των ελαιοπαραγωγών».

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εσπερίδας του Σαββάτου, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα Δρ. Χρίστο Τσαντήλα. Ο κ. Τσαντήλας επισήμανε ότι σήμερα στην περιοχή η κυρίαρχη ποικιλία είναι η «Αμφίσσης» ή «κονσερβολιά», αλλά τελευταία άρχισαν να καλλιεργούνται και ποικιλίες «Καλαμών», «Κορονέικη», «Χαλκιδικής» και «Μεγαρίτικη».

Παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα μέτρα φυτοπροστασίας της ελιάς. Άνοιξε συζήτηση για αντιμετώπιση του υποπροϊόντος της ελιάς «κατσίγαρος». Τέλος συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι προσπάθειες οργάνωσης των παραγωγών σε Ομάδες.

Ο κ. Τσαντήλας κατέληξε στα συμπεράσματα και τα αιτήματα της εσπερίδας:

-Επανέναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των παραγωγών στην ορθή γεωργική χρήση φυτοφαρμάκων, το οποίο πάγωσε.

-Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Τεμπών για τη διερεύνηση του προβλήματος της ξήρανσης της ελιάς που απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις.

Υποστήριξη του αιτήματος να υποβληθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την ΠΠ. Ευαγγελισμού και άλλους παραγωγικούς φορείς στο Μέτρο 16.1 του ΠΑΑ 14-20.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ακολούθησε χαιρετισμός του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη. Ο κ. Κόκκαλης ανάφερε αρχικά όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την καταστροφική φωτιά στον ελαιώνα της περιοχής του οικισμού Ελιάς ότι είναι μόλις λίγες μέρες στο υπουργείο, έχει επαφές για το θέμα και σύντομα θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Είπε επίσης ότι η ελιά και το λάδι είναι συνυφασμένα με τη χώρα μας, ακόμα και με τα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας. Είναι στον κόσμο δεύτερη σε παραγωγή ελαιολάδου και τρίτη σε παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ευθύνη σε ό,τι αφορά τον εφησυχασμό για την πιστοποίηση του προϊόντος αφού μέχρι σήμερα υπάρχουν μόλις 11 πιστοποιημένες επιτραπέζιες ελιές και 30 ελαιόλαδα.

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από τους παραγωγούς να οργανωθούν και να δημιουργήσουν Ομάδες Παραγωγών.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε αρχικά ότι ως αιρετή Περιφέρεια είναι σταθερά και αταλάντευτα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες και τις στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Δράττοντας την ευκαιρία μάλιστα της παρουσίας του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για να του μεταφέρει και να τον παρακαλέσει να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και γενικότερα στην κυβέρνηση το εξής μήνυμα:

«Τρέξτε, πρώτα απ’ όλα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο μπορούν να παροχετευθούν στην αγροτική οικονομία περίπου 6 δισ. ευρώ.

Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θα διαχειρισθούμε το 37,4% των πόρων του προγράμματος, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Καταφέραμε να πετύχουμε πολλά σε μια εποχή που έχουμε λίγα.

Να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα 19-20% και την φθάσαμε στο 125%.

Και ο κ. Αγοραστός συνέχισε: «Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να εκπέμψω από εδώ σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση συνολικά είναι: Τολμείστε να εκχωρήσετε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση το σύνολο των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι μία από τις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, που δεν υπάρχει συλλογικό σχήμα παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου.

Πιστεύω, η αναγκαιότητα τυποποίησης του ελαιολάδου μας, η δημιουργία ταυτότητας (το branding όπως λέμε) και η προώθησή του με καλύτερους όρους στην αγορά.

Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε ως κεντρική πολιτική μας επιλογή την κοινωνική ευημερία μέσω την παραγωγής.

Για να υπάρχει κοινωνική ευημερία, πρέπει η χώρα μας να παράγει».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Στη δυναμική της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή Γόννων αλλά και ευρύτερα στον Δήμο Τεμπών αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας. Σημείωσε ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να υπάρξει πρόοδος στη χώρα. Επίσης ο κ. Κέλλας άσκησε κριτική στη σημερινή κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Τώρα - σημείωσε - αντιλαμβάνονται όλοι, από τη μια το μέγεθος της απάτης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και από την άλλη, το σύνολο των προσπαθειών, που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθούν αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα».

Αναφερόμενος τέλος, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον πρωτογενή τομέα, επεσήμανε:

«Η ελιά, σύμβολο της Ελλάδας και των Ελλήνων, παρά την οικονομική κρίση, αντιστέκεται και αντέχει, όπως και όλοι οι Έλληνες. Το θέμα λοιπόν είναι, όχι μόνο πως θα αντέξουμε, αλλά κυρίως τι θα πρέπει να γίνει ώστε να “φύγουμε μπροστά”.Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχουν. Η “ανθεκτικότητα” των προϊόντων μας εν μέσω κρίσης, δείχνει τον δρόμο. Είναι πλέον στο χέρι του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, ή να συνεχίσουμε με ιδεοληψίες και αυταπάτες ή να γυρίσουμε σελίδα, μέσα από σκληρή δουλειά και αλήθειες, ώστε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας».

Τέλος αφού συγχάρηκε τους διοργανωτές της εκδήλωσης ευχήθηκε στους ελαιοπαραγωγούς καλή σοδειά.

ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας είχα την ευκαιρία να τα δω από κοντά, κατά τη θητεία μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως επίσης είχα την ευκαιρία να συμβάλω στην επίλυση θεμάτων που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης». Τα παραπάνω τονίζει ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο, με αφορμή την 4η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς.

Ο κ. Χαρακόπουλος συνεχάρη η δημοτική αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την προσπάθεια.

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «η ορθή διαχείριση, η σταθερή ποιότητα, η οργάνωση της παραγωγής και φυσικά το μεράκι του ελαιοπαραγωγού, μπορούν να δώσουν ταυτότητα στα προϊόντα της ελιάς. Ελπίζω ότι η γιορτή αυτή, θεσμός πια για το δήμο Τεμπών, θα συμβάλει δημιουργικά στην επίτευξη όλων των παραπάνω!»

Ακολούθησε ομιλία για την ελιά και το λάδι από τον γεωπόνο του Δήμου Τεμπών, κ. Σπύρο Μπετχαβέ.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γόννων με υπεύθυνη τη δασκάλα κ. Βάσω Κουκουθάκη και βραβεύσεις.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκος Πουτσιάκας, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι κ. Θωμάς Τσιαπλές, Αστέριος Σαϊτης, Κ. Τσεργας, Κ. Νταφούλης, Αχ. Διψάνας, ο πρόεδρος της Τ. Κ. Γόννων κ. Γεώργιος Μπανιώρας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Αιμίλιος Νταγιάννης, ο διευθυντής της EYROBANK κ. Δημήτριος Λέντζας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου και του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Βασίλης Καραβιδές, μέλη του δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων κ.ά.

Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Π.Ε. Λάρισας και του ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών. Άψογα τον συντονισμό είχε η δημοτική σύμβουλος κ. Γεωργία Τσιόπα.

Στον χώρο της εκδήλωσης έγινε έκθεση φωτογραφίας από το Λαογραφικό Μουσείο ενώ υπήρχαν περίπτερα προβολής προϊόντων ελιάς και εργαλείων-μηχανημάτων από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς ενώ παράλληλα προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα με κύρια συστατικά την ελιά και το ελαιόλαδο από τον δραστήριο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων οι «Αντιγονίδες».

ΓΟΝΝΟΙ

Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass