ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΝΕΕΣ –ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ ΑΝ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ

Στον… αέρα χιλιάδες κτηνοτρόφοι!

* Ενώ με νέο βαρύτατο πρόστιμο 540 εκατ. ευρώ κινδυνεύει και η χώρα από την Ε.Ε. για τον ίδιο λόγο

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

Του Γιώργου Μακρή

Αντιμέτωποι με τριπλό κίνδυνο βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σ’ όλη τη χώρα αν δεν ολοκληρωθούν στις καθορισμένες προθεσμίες τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης:

-Να μην εισπράξουν τις φετινές επιδοτήσεις αφού δεν θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση στο ΟΣΔΕ,

-να μην μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα της νέας ΚΑΠ

-και κάποιοι (αρκετοί, σύμφωνα με πληροφορίες) να κληθούν να επιστρέψουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κακής διαχείρισης δεν υπάρχει. Όταν ανέλαβα το υπουργείο, βρήκα στο γραφείο ένα φάκελο με βεβαιωμένα πρόστιμα από την ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επικρέμονται κι άλλα πρόστιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους βοσκότοπους», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας σε σύσκεψη στην οποία συγκάλεσε, χθες το μεσημέρι, και στην οποία συμμετείχαν περιφερειάρχες, υπηρεσιακά στελέχη (Δασική Υπηρεσία, ΟΠΕΚΕΠΕ) και πολλοί κτηνοτρόφοι.

Ο κ. ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

-ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής – σ’ αυτήν θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς -με αντικείμενο να καταγράψει τα διαθέσιμα στοιχεία και να ορίσει χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς ώστε να ολοκληρωθούν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

-κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Αύγουστο του 2015 (η προθεσμία ολοκλήρωσης των σχεδίων εκπνέει στις 15 Μαΐου 2015).

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, για να εκπονηθούν τα σχέδια είναι επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Σήμερα αυτό έχει γίνει σε 21 περιφερειακές ενότητες της χώρας και για συνολική έκταση 67 εκατ. στρεμμάτων, ενώ υπολείπεται να ολοκληρωθούν και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες για άλλα 65 εκατ. στρέμματα.

«Πλέον το υπουργείο είναι ενιαίο», ξεκαθάρισε ο κ. Αποστόλου εκπέμποντας μήνυμα ότι αυτή τη φορά θα αντιμετωπιστούν τα όποια (πιθανά) προβλήματα ή προσκόμματα στη διασύνδεση και συνεργασία των υπηρεσιών των (παλιών) υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών.

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για το ποιος και πώς θα αναλάβει να εκπονήσει τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στη χθεσινή σύσκεψη κατατέθηκαν δύο προτάσεις:

-Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) διά του προέδρου του κ. Τάκη Πεβερέτου πρότεινε να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των περιφερειών και ενός κτηνοτροφικού συνεταιρισμού – μέλους του ΣΕΚ σε κάθε περιφερειακή ενότητα και δεσμεύτηκε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «αν ξεκινήσουμε Απρίλιο αφού τελειώσουμε τα διαδικαστικά τον Μάρτιο έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε ολοκληρώσει τα σχέδια».

-Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) διά του προέδρου της κ. Δημήτρη Καμπούρη πρότεινε να αναλάβουν την εκπόνηση των σχεδίων οι περιφέρειες και μαζί «την πολιτική – αυτοδιοικητική ευθύνη» με τους κτηνοτρόφους «να επιβλέπουν, ελέγχουν, βοηθούν από κοντά».

Ο αναπληρωτής υπουργός έδειξε να μην υιοθετεί την πρώτη πρόταση και χαρακτήρισε «προφανές ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη κατάρτιση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ωστόσο το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών, των ίδιων των κτηνοτρόφων και κυρίως της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο».

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

«Χρειάζεται οδικός χάρτης: χρόνος, χρηματοδότηση, διαδικασίες, ποιος κάνει τι. Εμείς δεν παίζουμε με την κτηνοτροφία», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Οι περιφέρειες καλούνται σε 10 ημέρες να κάνουν ό,τι δεν έγινε σε 10 χρόνια. Δεν μπορεί να ξεκινάμε σήμερα και τον Μάιο να είναι έτοιμα τα σχέδια βόσκησης. Αυτό δεν γίνεται», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός και αξίωσε:

«Να ενημερώσουν οι Δασικές Υπηρεσίες ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις και οι δήμοι τι χαρτογραφικό υπόβαθρο υπάρχει σε κάθε περιοχή.

-Να γίνει έλεγχος στο τι υλικό παρέδωσαν όσοι ανέλαβαν στο παρελθόν να εκπονήσουν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

-Να ειπωθούν αλήθειες: Όταν γίνει η εκκαθάριση του περασμένου ΕΣΠΑ, θα υπάρξουν προβλήματα με όσα χρήματα έλαβαν κάποιοι κτηνοτρόφοι», ήταν η άποψη που εξέφρασε και την οποία συμμερίστηκε και ο ίδιος ο αν. υπουργός κ. Β. Αποστόλου.

Στη σύσκεψη υπήρξαν πάντως και απόψεις από άλλους περιφερειάρχες να μην αναλάβουν οι περιφέρειες την εκπόνηση των σχεδίων βόσκησης.

ΚΟΣΤΟΣ 2-2,5 ΕΚΑΤ.

Τη δέσμευση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος τόνισε ότι «οι γεωτεχνικοί ανά την Ελλάδα μπορούν να αναλάβουν την εκπόνηση των σχεδίων και μάλιστα φθηνά. Για να καλύψουμε το συνολικό κόστος 2-2,5 εκατ. ευρώ είναι αρκετά», είπε.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass